tijd voor jezelf

Meer tijd voor jezelf: leestips

Tijd voor jezelf is zo ontzettend belangrijk. Zo, de kop is eraf! Tijd voor jezelf en jezelf op één zetten is onwijs belangrijk. Het heeft bij mij heel lang geduurd voordat ik dit begreep en nog ga ik ooit de mist in. Ik besef me meer en meer hoe belangrijk het is. Vandaag deel ik een aantal leestips die volledig inhaken op het onderwerp tijd voor jezelf.

Bij meer tijd voor jezelf horen een aantal dingen. Je grenzen aangeven, ‘nee’ zeggen en jezelf op de eerste plaats zetten. Wanneer je dit doet, krijg je automatisch meer tijd voor jezelf, krijg je meer zelfvertrouwen en ga je productiever werken. Binnenkort ga ik hier nog veel dieper op in hoe je meer tijd voor jezelf creëert en hoe je leert vaker je grenzen aan te geven. Jezelf er op dit moment al bewust van maken dat je jezelf op één moet zetten, is al een mooie stap. 

In de rubriek ‘psycholoog aan het woord’ op Instagram werd er ook een soortgelijke vraag gesteld. Als je namelijk telkens ‘ja’ zegt, houd je aan het einde van de rit geen tijd meer over voor jezelf of jouw eigen taken. De tip die op dat moment werd gegeven was: zeg komende week eens drie keer nee op momenten dat je al bijna ja heb gezegd. 

Als je telkens ‘ja’ zegt, houd je aan het einde van de rit geen tijd meer over voor jezelf of jouw eigen taken.

Het verdiepen in het onderwerp ‘meer tijd voor jezelf’ heeft voor mij heel erg geholpen om de balans te vinden tussen werk en privé, tijd voor mijzelf en tijd met anderen. Ik ben gaan lezen, podcats gaan luisteren en cursussen gaan volgen die te maken hebben met dit onderwerp. Vandaag wil ik een aantal leestips met je delen. 

Niksen – Olga Mecking

Niksen: veel belangrijker dan ik in eerste instantie dacht. Ik ben echt een bezige bij. Bloggen, opruimen, werken, cursussen volgen, noem maar op. Maar simpelweg niksen, is hartstikke belangrijk om juist creatief te zijn en om echt te ontspannen. Olga Mecking gaat in het boek Niksen hier dieper op in. Zij laat met humor, inzicht, grondig onderzoek en onderbouwing van experts zien dat nu even niets doen je heel veel oplevert. Echt een aanrader!

Fokking druk – Thijs Launspach

Thijs Launspach komt met het boek Fokking druk, waarbij zijn expertise als psycholoog over stress en burn-out aardig van pas komt. uit waarom we onszelf tegenwoordig vaak over de kop werken en wat je eraan kunt doen om dat te voorkomen. Hij legt praktisch uit hoe je deze stress kunt verlichten en hoe je meer rust kunt creëren in jouw leven. 

Rest – Alex Soojung-Kim Pang

Het boek Rest van Alex Pang is een Engels boek is een pleidooi om meer rust te nemen. Het boek, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, gaat in op het feit dat wanneer je rust neemt, ga je juist beter werk opleveren. Productiviteit, energie, rust en tijd voor jezelf gaan dus nauw samen. 

inrichten van een klein huis

Nooit meer te druk – Tony Crabbe

Dit is het eerste boek uit het lijstje dat ik las in combinatie met het bijbehorende werkboek. Tony Crabbe is de Mari Condo voor je hoofd en je leven. Het boek legt praktisch uit hoe je het drukke leven kunt aanpakken. Heldere strategieën voor een opgeruimd hoofd en leven, met gerichte aandacht op wat je doet. 

Lees hier mijn review van het werkboek Nooit meer te druk.

Goed werk – Cynthia Schultz

Na het eerste boek, komt ook het laatste boek wat ik heb gelezen en wat ik graag met je wil delen. Het boek Goed Werk van Cynthia Schultz. In het boek Goed Werk is ontzettend veel informatie gebundeld die samen de Structuurjunkie methode vormen. Plannen, productiever (thuis)werken en meer tijd voor jezelf overhouden. Cynthia’s stokpaardje: hoe meer je gedaan krijgt in een korter tijdsbestek, hoe meer tijd je over hebt om leuke dingen te doen.

Dit waren de boeken die ik op dit moment met je wilde delen, zodat jij ook meer tijd voor jezelf kunt creëren in jouw (drukke) leven. Zie jezelf als prioriteit, want JIJ bent de belangrijkste persoon in jouw leven! 

Welk boek spreekt jou het meeste aan?

6 Comments

 • Reply
  Rachel
  november 25, 2021 at 19:46

  Naar een aantal ben ik zeker benieuwd geworden dus ik ga die maar eens op mijn wishlist zetten van bol.com
  Al moet ik zeggen dat lezen momenteel op een laag pitje staat met een baby van 2 maanden oud haha.

  • Reply
   Suzanne Elisa
   november 27, 2021 at 22:10

   Dat kan ik mij indenken! De wishlist is nooit weg.

 • Reply
  Giovanna Jansen
  november 26, 2021 at 20:28

  Nooit meer te druk en Fokking druk heb ik beide gelezen, de andere titels lijken mij ook leuk. Ik ga ze even opslaan op mijn ‘nog te lezen’ lijstje.

 • Reply
  Alexandra
  november 29, 2021 at 07:48

  Fokking druk klinkt goed! Bedankt voor je tips, ik wist niet dat Cynthia een nieuw boek had geschreven!

 • Leave a Reply