inrichten van een klein huis

8 tips voor het inrichten van een klein huis

Inmiddels wonen wij vijf maanden in onze starterswoning. Een relatief kleine woning, zeker als we kijken naar wat we gewend zijn van bij onze ouders wonen. Toch is het zeker niet té klein en hebben we geprobeerd om het zo in te richten dat sfeer en functionaliteit niet verloren gaan. Vandaag acht tips voor het inrichten van een klein huis, waarmee je zelf aan de slag kunt gaan als jij jouw woning wilt (her)inrichten.

Voordat we gingen verhuizen, ben ik extreem goed naar mijn spullen gaan kijken. Marie Kondo is er niets bij! Ik heb heel erg gekeken naar wat ik wel/niet gebruikte en waar ik gelukkig van werd. Gebruikte ik het niet en gaf het geen goed gevoel, dan ging het weg. Ondanks dat ik zo rigoureus door mijn spullen ben gegaan, bleek ik toch nog ontzettend veel spullen te hebben! Opbergruimte en functionaliteit was voor ons dus zeer belangrijk, maar we wilden absoluut de sfeer en beleving verliezen in ons huis.

Dit hebben we goed aangepakt en ik ben erg tevreden met de inrichting van onze woning. Hoe we dit precies hebben gedaan, heb ik in acht tips voor je samengevat en die wil ik graag met je delen.

inrichten van een klein huis

Kies voor een licht kleurenpalette

Wij hebben voor onze woning gekozen voor een relatief licht kleurenpalette. Door middel van de Flexa app zijn we op een heel mooi kleurenpalette gekomen welke we door de hele woning hebben gebruikt in combinatie met veel witte muren en elementen. Als je kijkt bij de trends bij Flexa zie je prachtige combinaties staan, waarmee je een mooi geheel kunt creëren in jouw woning.

Maar waarom nou lichte kleuren? Lichte kleuren zorgen ervoor dat de ruimte groter lijkt, dan wanneer je gebruikt maakt van donkere kleuren. Denk hierbij aan de kleuren op de muur, maar ook de kleur van het plafond en de vloer. Wij hebben naast de lichte basis gekozen voor een aantal accent kleuren in huis. In de woonkamer hebben we bijvoorbeeld een groene muur en het trappengat heeft een donkergrijze wand.

Visuele afscheiding van een ruimte

Wanneer je een kleine ruimte hebt, wilt je het liefst een zo’n ruimte mogelijk effect creëren. Het nadeel van alles in één ruimte is dat het rommeling kan ogen. Ik en rommel gaan niet heel goed samen… Je kunt zorgen voor een visuele afscheiding van een ruimte. Dit kan door bijvoorbeeld een wand te plaatsen of een kamerscherm, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Kies voor een groene afscheiding door middel van planten of plaats de bank of eettafel dat deze een afscheiding vormen.

Wij hebben bijvoorbeeld een wandje laten plaatsen, zodat de keuken toch iets meer gescheiden is van de rest van de ruimte. Hetzelfde geldt voor de kastenruimte in onze slaapkamer. Ook is onze eettafel een voorbeeld van een roomdivider in onze woning.

inrichten van een klein huis

Ronde elementen

In huis heb je veelal vierkante of rechthoekige elementen. Je lijkt er bijna niet onderuit te komen. Vierkante of rechthoekige elementen kunnen soms saai zijn (in een kleine ruimte). Ronde elementen maken het al snel een stuk speelser en spannender. Denk aan een ronde tafel of bijzettafeltjes of een bank met ronde hoeken. Een snelle en voordeligere oplossing? Kies voor ronde woonaccessoires. Ik heb een rond statief wat ik bekleed heb met droogbloemen en we hebben lampen met ronde elementen. Wij kozen zelf niet voor ronde salontafeltjes, maar in salontafeltjes een hexagon vorm.

Zwevende meubelstukken

Zwevende meubelstukken laat een huis direct ruimtelijk ogen. Hangende elementen of elementen op hoge poten, zorgen ervoor dat de ook de vloer eronder nog kunt zien, wat het direct ruimtelijker laat lijken. Onze bank staat bijvoorbeeld op pootjes en hetzelfde geldt voor ons bed. Ook hebben we hangende elementen, zoals ons televisiemeubel en wandplanken in de slaapkamer.

Diepte creëren in huis

Een kleine ruimte heeft vaak niet veel diepte in zich. In onze (kleine) tuin hebben we heel bewust diepte toegevoegd door ons terras te verhogen ten opzichte van de rest van de tuin. Ook in huis hebben we, onbewust, diepte toegevoegd. Op deze manier hebben we op een stijlvolle en speelse manier meer ruimtebeleving gecreëerd in onze woning.

We hebben op onze lichtgrijze bank verschillende kussentjes gelegd: allerlei kleuren en patronen. Eetkamerstoelen met een kussentje in een andere kleur erop. Een vloerkleed met in een andere structuur en kleur als onze vloer en verschillende kussentjes op het hoofdeinde van ons bed. Hele simpele trucs, maar het geeft sfeer in huis.

inrichten van een klein huis

Telkens (nieuwe) items toevoegen

Inmiddels wonen we vijf maanden in ons huis en telkens kijken we weer even opnieuw naar de verschillende ruimtes. Wat missen we nog in onze woning? Hierbij moet je soms echt out of de box denken. Ik miste bijvoorbeeld hoekjes om iets decoratiefs neer te zetten, dus besloten we een zwart metalen tafeltje te kopen, waar ik heerlijk op kan decoreren. Na een poos met een frisse blik naar je interieur kijken, kan helpen bij het oplossen van hetgeen wat je nog mist in je woning. Kleine dingen als hoekjes om de decoreren, maar ook meer opbergruimte of sfeer.

Organiseer!

Een grote vraag die ik had: hoe ga ik al mijn spullen netjes opbergen wanneer ik niet veel ruimte heb. Organiseren! Ga al je spullen organiseren. Koop kleine mandjes en doe daar je spullen in, koop een mand waar je als jouw plaids of sjaals in op te bergen. Zo ben ik door het hele huis aan het organiseren. In de meterkast staat een mandje met al onze (canvas) tasjes. Onze kelderkast is op categorie (zoals ontbijt, benodigdheden voor het avondeten en (zoete) snacks) gesorteerd. We hebben een mand met onze plaids. Onze televisiekast bevat mandjes met spullen voor de blog, handige klusspullen die je snel wilt kunnen pakken en een plank met spulletjes als waxinelichtjes, lucifers, nieuwe geurtjes voor in mijn Lampe Berger en dan nog niet te spreken over hoe we het boven het georganiseerd.

Mijn & jullie opruimtips

De laatste tip, welke overigens bestaat uit heel veel tips, is: ruim op! Ik ken mijzelf en kan ik nogal veel spullen verzamelen, maar ruim op. Op een gegeven moment gaan de kastjes uitpuilen met spullen die je eigenlijk niet nodig hebt en niet gebruikt. Organiseer en ruim op. Onlangs deelde ik op Instagram 10 waardevolle opruimtips met je. Dit waren deels mijn opruimtips, maar ook tips van mijn volgers/lezers.

Dit waren mijn acht tips voor het inrichten van een klein huis. Alle tips hebben we zelf in meer of mindere mate toegepast in ons huis en sommige tips pas ik iedere keer opnieuw toe. Hoe heb jij jouw woning ingericht?

Liefs,
Suzanne

1 Comment

  • Reply
    Daenelia
    november 10, 2021 at 21:10

    Het is nog een zooitje in huis bij ons 🙂 En ik denk dat we nooit zo opgeruimd zullen zijn. Ik heb daar nu vrede mee, want ik besteed mijn tijd liever aan andere dingen. In een klein huis is het inderdaad wel erg snel nog rommeliger. Ik had gewoon weinig meubelen en het liefst zo klein mogelijk. Een van de eerste dingen in ons nieuwere grotere huis was dan ook een gigantisch bed. Te groot, maar het was wel even heerlijk. Nu hebben we een redelijk grote bank besteld. Maar het voordeel is dat we daar dan wel lekkerder op zitten dan op ons kleine bankje. Dat gaat nu even voor het idee dat we ruimtelijk moeten indelen. Comfort.

  • Leave a Reply