gordijnen

De zoektocht naar gordijnen & raambekleding!

Al voordat we de sleutel van ons huis kregen, had ik een heel duidelijk beeld van onze inrichting. Ik wist heel goed wat ik mooi vond, hoe dit bij elkaar zou staan en hoe dit er in de woning uit zou komen te zien. Op een ding na: de raambekleding en gordijnen. Inmiddels hangen de gordijnen, jaloezieën en plisségordijnen, maar dat heeft eventjes geduurd. Vandaag deel ik onze tips.

Onze ramen

Wij hebben een woning gebouwd door middel van projectbouw. Dit betekent dat wij heel veel in te brengen hadden, maar lang niet alles. De woningen zijn in principe allemaal hetzelfde op de ramen aan de voorkant na. Er zijn drie soorten ramen: twee ramen naast elkaar, drie smallere ramen naast elkaar of twee ramen van de grond tot het plafond. Wij kozen zelf voor het huis waar de laatste ramen in zaten, van de grond tot het plafond. Dit heeft zeker zijn nadelen met bijvoorbeeld ramen wassen, maar in ons geval zorgt het ook voor meer mogelijkheden in onze keuken.

Deze hoge ramen hebben we zowel in de keuken als onze slaapkamer. Daarnaast hebben we op de badkamer en het kantoor (de tweede slaapkamer) een aantal ‘standaard’ (draai-kiep)ramen. En niet te vergeten: onze openslaande tuindeuren met aan beide kanten nog ramen. Dit behoort tot een van de dingen die ik geweldig vind aan ons huis.

De raambekleding

We hebben ontzettend veel licht in huis en daar ben ik echt enorm blij mee, maar je wilt natuurlijk ook privacy. In het begin hadden we nog niets voor de ramen, waardoor ik vond dat we behoorlijk in de kijk zaten. Iedereen keek zo je huis binnen, dus ik wilde maar al te graag raambekleding aanschaffen. Maar ja, wat dan?

Het allermooist vonden we houten jaloezieën, maar helaas bleek dit al snel geen optie te zijn voor onze hoge ramen in verband met het draai-kiep gedeelte. In principe hoeven draai-kiepramen geen probleem te zijn voor (houten) jaloezieën, maar in ons geval was dat wel. We waren hier zelf al bang voor en dit werd bevestigd door Veneta. Zelf zijn we meerdere keren aan de slag gegaan met het opmeten van onze ramen, maar iedere keer stelde we het bestellen toch uit. We waren er namelijk helemaal niet zeker van dat we het goed hadden gemeten. Uiteindelijk hebben we een telefonische afspraak gemaakt met Veneta, hebben we verschillende kleurstalen in huis gehaald en met goed advies hebben we aluminium jaloezieën besteld voor de ramen aan de voorkant.

Aan de achterkant van het huis (de badkamer en het kantoor) besloten we uiteindelijk voor iets anders te gaan, omdat het omhangen van jaloezieën op die plekken wat moeilijker zou zijn. Uiteindelijk hebben we, wederom bij Veneta, plisségordijnen besteld en hebben we deze daar opgehangen.

Je hoeft het niet allemaal zelf te doen

Van dit proces hebben wij geleerd dat je het niet per se zelf hoeft uit te zoeken en dat advies vragen helemaal niet verkeerd is. Wij hebben langere tijd rond gekeken, wat zeker niet verkeerd was, maar op een gegeven moment kwamen we er echt niet meer zelf uit. Een telefoontje met Veneta was voor ons heel verhelderend en uiteindelijk hebben we het met hulp van hen ook zelf opgemeten. Mocht je trouwens twijfelen over het opmeten? Veneta komt dit eventueel gratis doen, dus zeker een aanrader om daar even te kijken.

Wel of géén gordijnen?

De raambekleding hing, maar toen kwam de grote vraag wat we gingen voor onze openslaande deuren. Dat niet alleen. Het leek mij ook heel mooi om de slaapkamer meer aan te kleden met overgordijnen. We wisten heel goed dat als we gordijnen besloten te kopen, wilden we heel graag verduisterende gordijnen. Op een zondag gingen we naar de Karwei om simpelweg even te kijken wat ze aan verduisterende gordijnen hadden.

Dit was direct de juiste keuze, want ik werd verliefd op een bepaalde stof van VTwonen voor de gordijnen op de slaapkamer. De kleur paste perfect bij de muur en de verdere aankleding. Diezelfde stof hadden ze ook nog in een grijze kleur die vervolgens weer perfect paste in de huiskamer bij onze grijze bank.

Op dat moment was de keuze snel gemaakt. We besloten om de rolmaat erbij te pakken en met de eenvoudige instructies van Karwei hebben we alles opgemeten. Dit was eenvoudiger dan we dachten, zeker na al het meten voor de raambekleding. Bij Karwei komen ze het ook eventueel inmeten en ophangen. Dit tegen een kleine vergoeding.

Inmiddels hangt alles al een tijdje en zijn we er zo ontzettend blij mee! Het geeft een stuk meer sfeer in huis en het voelt direct ‘af’. Wat is er fijner dan ‘s avonds de gordijnen dicht doen om vervolgens met een gerust hart in je pyjama op de bank te kunnen gaan zitten. Heerlijk is dat! Ik ben benieuwd hoe jij aan de slag bent gegaan met raamdecoratie en gordijnen? Had je snel de keuze gemaakt of duurde het ook eventjes, zoals bij ons?

Liefs,
Suzanne

2 Comments

 • Reply
  Rachel
  oktober 31, 2021 at 09:32

  Ik vond dit ook zo enorm moeilijk, uiteindelijk jaloezieen genomen en daarnaast hangen dan linnen gordijnen om het wel wat huiselijker te maken. Ook goed voor als je last van een echo hebt in je huis! Verder wil ik boven nog naast de gordijnen plissés aanschaffen, maar het is allemaal zo prijzig plus we hebben kunststof kozijnen en te maken met een kantel raam..

 • Reply
  Suzanne Elisa
  november 1, 2021 at 16:32

  Er is zoveel inderdaad waar je rekening mee moet houden. Op onze slaapkamer vind ik de combinatie van jaloezieën en overgordijnen heel sfeervol!

 • Leave a Reply