Een jaar later – Project Pan

Afgelopen jaar ben ik Project Pan gestart, nadat ik geïnspireerd werd door blogger Sanne Timmermans. Januari 2020 was een goed moment om hiermee te starten en mijn beauty stash aardig uit te dunnen. Inmiddels zijn we een jaar later en ik ben benieuwd hoe ik het er vanaf heb gebracht.

Wat is project Pan ook alweer?

Het hele idee van Project Pan is dat je producten zoveel mogelijk gaat opmaken, ‘to hit pan’. Pas als het product op is, mag je een vervangend product aanschaffen. Op deze manier komt er eindelijk overzicht in de bergen aan verzorgingsproducten (en make-up). 

Ikzelf heb ontzettend veel producten en merkte dat er nauwelijks overzicht was in de grote berg. Ik wilde daarom mijn verzorgingsproducten gaan uitdunnen, door heel goed te kijken of een product wel/niet geschikt was voor mij (want ik heb een hele gevoelige huid) en de rest van de producten wilde ik zoveel mogelijk opmaken. 

Benieuwd naar hoe het mij afging en met welke producten ik begin vorig jaar begon? Je leest hier alles over de kick-of van Project Pan. In de maanden die daarop volgde, schreef ik regelmatig updates over hoeveel producten ik opmaakte, ik kocht en welke ik opgestuurd kreeg. Deze maandelijkse updates lees je hier

Een jaar later

Het afgelopen jaar heb ik flink wat producten opgemaakt en ik ben erachter gekomen dat ik sommige producten nauwelijks aanraak en zeker meer mag gaan gebruiken. Ik hou er bijvoorbeeld enorm van om mijn benen in te smeren met body butter, maar ik neem hier nauwelijks de tijd voor. Het is echt een eye-opener! 

Daarnaast merkte ik dat ik veel producten bewaar voor speciale gelegenheden. Zo gebruikte ik een parfum alleen maar als ik een feestje had of bijvoorbeeld met kerst. Dit zou afgelopen jaar hebben betekent dat ik de parfum nauwelijks zou mogen gebruiken, wat ik ook ontzettend jammer vind, want het parfum is zo lekker! Juist door het te gebruiken, kan ik er iedere dag een beetje van genieten. En is het op en is het echt een favoriet product? Dan koop ik het op een later moment toch weer opnieuw. 

En dan is het nu tijd om naar de harde cijfers te gaan, hoe heb ik het er vanaf gebracht het afgelopen jaar.

Gezichtsverzorging

Januari 2020
8 make-upremovers
4 toners
21 maskers
18 dagcrèmes
2 nachtcrèmes
4 serums
2 oogcrèmes
4 huidoliën
3 gezichtsscrubs

Totaal: 67

Januari 2021
8 make-upremovers
1 toners
7 maskers
6 dagcrèmes
0 nachtcrèmes
4 serums
2 oogcrèmes
5 huidoliën
1 gezichtsscrubs

Totaal: 34

Huidverzorging

Januari 2020
17 lipbalms
1 lichaamsscrub
7 handcrèmes
11 bodylotions
7 lichaamsoliën
2 douchegels
11 deodorant
17 parfum

Totaal: 67

Januari 2021
7 lipbalms
1 lichaamsscrub
9 handcrèmes
14 bodylotions
3 lichaamsoliën
2 douchegels
6 deodorant
3 parfum

Totaal: 34

Haarproducten

Januari 2020
6 shampoos
5 conditioners
3 haaroliën
2 haarspray
2 seasalt sprays
1 haarmousse
1 verzorgende haarcrème
2 antiklitsprays
4 droogshampoos
2 haarmaskers 

Totaal: 28

Januari 2021
2 shampoos
6 conditioners
2 haaroliën
2 haarspray
0 seasalt sprays
0 haarmousse
1 verzorgende haarcrème
1 antiklitsprays
2 droogshampoos
3 haarmaskers

Totaal: 19

Make-upproducten

Januari 2020
5 foundations
2 concealers
8 mascara’s

Totaal: 15

Januari 2021
1 foundation
1 concealer
2 mascara’s

Totaal: 3

Totaal

Januari 2020
Totaal: 183

Januari 2021
Totaal: 101

Project pan: de conclusie

Nu ik de cijfers zo naast elkaar zie, vallen me een aantal dingen op. Laten we vooropstellen dat ik nog steeds ontzettend veel producten heb. Ik merk ook vooral dat producten die ik niet iedere dag gebruik veel minder snel er doorheen gaan, dan producten die ik structureel gebruik. Ondanks dat ik nog niet overal verschil in zie, ben ik geen producten gaan kopen die ik niet nodig had. Ik heb wel hier en daar producten gekregen of ontvangen van persbureaus en merken, maar ook hier kijk ik heel bewust naar de producten die wel of niet geschikt zijn voor mij. 

Al bij al ben ik heel tevreden met het resultaat en ga ik de mindset achter de challenge zeker bij me houden. Géén producten meer kopen voordat het product op is. 

Heb jij jouw beautystash als eens onder de loep genomen?

No Comments

Leave a Reply