gevelbekleding van kunststof

Nieuwbouwhuis: projectmatig of eigen beheer?

Als je mijn blog opent, kun je er bijna niet meer omheen. Mijn vriend en ik zijn namelijk op het moment een huis aan het bouwen en gaan in het voorjaar samenwonen! Super leuk, maar er komt ontzettend veel bij kijken. Ik had hier totaal géén weet van en vandaar dat ik jullie regelmatig update op mijn blog en vandaag probeer ik de voor- en nadelen op een rijtje te zetten van het bouwen van een nieuwbouwhuis in een project of eigen beheer.

Projectmatig of eigen beheer

Wij zijn momenteel aangesloten bij een project. Dit wil zeggen dat ons huis wordt gebouwd door een andere partij. Voordat wij hiermee in aanraking kwamen, zijn zij al langere tijd bezig geweest met dit project achter de schermen. Er is vooraf nagedacht over de indeling van het huis, de materialen, noem maar op. Hier hebben wij ons allemaal niet mee bezig hoeven houden, want dit was al voor ons bepaald. 

Dit geeft meteen inzicht in de voor- en nadelen. Wij hoeven ons namelijk met sommige details niet bezig te houden, maar anderzijds wordt er ook veel voor ons bepaald en hebben wij daar géén vrijheid in. Een ontzettend groot voordeel van het bouwen van een huis in eigen beheer is de vrijheid die je hebt. 

Keuzestress

Die vrijheid kan een heleboel keuzestress opleveren. Wanneer je in eigen beheer een huis bouwt, ga je vaak voor betere kwaliteit en dit kan ook aardig in de papieren lopen. Je kiest bijvoorbeeld voor gevelbekleding van de beste kwaliteit. Binnen projectbouw wordt er wellicht standaard houten gevelbekleding geleverd, maar wij hebben gemerkt dat je hier ook keuzes in kan maken. Wanneer het niet naar jouw wens is, omdat je gevelbekleding van kunststof wilt, dan kan dit ook (vaak wel tegen een meerprijs). 

Tijd en projectmanagement 

Wanneer je een huis bouwt in eigen beheer, kost dit ontzettend veel tijd. Daarnaast krijg je de baan als projectmanager er bij. Je bent namelijk baas over dit project en jij moet zorgen dat alles goed geregeld wordt. Daar gaat ontzettend veel tijd in zitten. Tijd die ik op dit moment niet heb met een studie en mijn vriend met een fulltime baan ook niet. Wij hebben het voordeel dat voor ons (bijna) alles geregeld wordt en we ons alleen maar hoeven bezig te houden met bepaalde keuzes die er gemaakt moeten worden. Wij doen over die keuzes al extreem lang, zoals zeven keukenzaken afgaan. 

Op dit moment ben ik in ieder geval erg blij dat we aangesloten zijn bij een project. Dit maakt inderdaad dat je minder vrijheid hebt, maar het scheelt wel veel tijd (en wellicht ook geld). Benieuwd hoe het met ons huis ervoor staat? Je leest hier alle updates rondom de bouw van ons eigen huisje.

Heb jij wel eens een huis gebouwd of laten bouwen?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Plastica

No Comments

Leave a Reply