Tips om thuis te werken

Los van mijn bijbaan en stage, werk ik ontzettend veel thuis. Ik studeer, ik werk aan mijn stageopdrachten en ik doe alle zaken rondom de blog in huis. Buiten de momenten dat ik niet op school, stage of aan het werk ben voor mijn bijbaan, zit ik thuis met mijn neus in de boeken, observaties uit te schrijven van stage en blogposts te tikken. Ikzelf vind het meestal heel prettig om thuis te werken, maar er zitten ook wat minder fijne kanten aan. Vandaar een aantal tips om fijn thuis te werken.

Zoek een manier die bij je past

Allereerst moet thuis werken wel bij jou passen. De één is onwijs afgeleid als hij/zij thuis moet werken en is hierbij met allerlei andere zaken bezig dan met hetgeen wat hij/zij daadwerkelijk moet doen. Bekijk dit vooraf dus voor jezelf, is het thuiswerken wel iets voor mij of zit ik liever in een kantoor of op school te werken. Sommigen zijn hier gewoon niet voor gemaakt en dat is ook helemaal niet erg. Een kantoor huren kan hiervoor een oplossing zijn. Je kunt daarnaast ook een kantoor in huis inrichten met een leuk klein bureautje waar alleen de hoognodige spullen op kunnen staan. Zo werk je toch thuis, maar heb je een plek gecreëerd waar je werkt. Dit zorgt er voor dat je jouw spullen kunt laten liggen na een ‘werkdag’ en jezelf toch afsluit van de rest in huis. Hierdoor hoef je je niet te ergeren aan de vaatwasser die lawaai maakt en de wasmand met vuile was die nog in de wasmachine moet.

Een manier die bij je past. Dit is simpelweg uitproberen. Ben jij het productiefst als je in pyjama op de bank achter je laptop zit of ben je wellicht veel productief als je vol in de make-up aan een bureau zit op een fijne bureaustoel? Ikzelf merk dat ik het heerlijk vind om soms op bed of op de bank te zitten en daar een verslag uit te werken, maar aan mijn bureau met mijn essentials op een bureaustoel werkt toch een stuk productiever!

Maak een planning

Als je werkt voor een baas heb je wellicht taken die bekend zijn voor je, je werkt met deadlines en dit moet je voor jezelf in de gaten houden. Als je thuis werkt, is dat precies hetzelfde. Hierbij is het belangrijk dat je werkt met een planning, zodat je voor jezelf ook het overzicht hebt van deze taken. Ikzelf maak begin van de week (of de zondag voor de nieuwe week) een overzicht van taken die ik moet doen. Deze verdeel ik vervolgens over de dagen van de week (afhankelijk ook van hoeveel ik naar school moet en moet werken). Houdt bij deze planning ook oog voor pauzes en andere bezigheden (bijv. koken, huishouden, sporten). Je kunt niet alles doen én dan ook nog deze andere bezigheden. Maak dus een reële planning. Dit is ontzettend moeilijk, maar een goede planner kan hierbij helpen. Een planner geeft namelijk een overzicht van de uren in de dag, deze vul je vervolgens met taken en vervolgens zie je in een oogopslag waar je jouw tijd aan besteed.

Hou je aan jouw werktijden

Maak voor jezelf van die week een overzicht van werktijden. Morgen moet je bijvoorbeeld pas laat naar school en ben je dus tot 1 uur thuis. Plan dan van 7.00 uur tot 12.00 in om te werken en gebruik nog een uur om je klaar te maken voor school. In die tijd kun je ook productief bezig zijn als je dit als ‘werk’ ziet, deze tijd is nu bezet. Als je voor jezelf werkt, is het daarnaast ook makkelijk om werktijden in te plannen. Wil je bijvoorbeeld vier dagen in de week werken, plan dan die dagen ook in als werk van 8.00 tot 17.00 en gebruik de dagen en de tijden erom heen voor het huishouden en andere bezigheden. Natuurlijk kun je jouw pauzes ook even gebruiken om een wasje in de wasmachine te gooien, maar zo hou je het in grote lijnen gescheiden van elkaar en ben je maar met één taak tegelijkertijd bezig en dus productiever! Daarnaast is het ook handig om gewoon op tijd op te staan op je werkdagen en eventueel eerder beginnen en je werkdag eerder afsluiten; die vrijheid heb je namelijk en dan kun je laat in de middag nog iets anders doen. Hier kan een planner, zoals de Structuurjunkie planner erg goed bij helpen. Deze helpt je namelijk ook bij het stellen van doelen en wanneer je deze helder hebt, kun je ook veel gerichter aan het werk.

Las pauzes in

Pauzes in lassen is super belangrijk! Ikzelf ben hier ook niet heel goed in; als ik eenmaal in flow zit, wil ik het liefst doorgaan en het in een keer afmaken. Pauzes zijn toch heel belangrijk, het zorgt namelijk voor meer productiviteit. Daarnaast kun je deze pauzes gebruiken om even naar buiten te gaan en even een frisse neus te halen, als je thuis werkt kom je namelijk toch minder buiten en dat is niet bevorderlijk voor je gezondheid. Zo kun je na je pauze en wandeling buiten weer fris beginnen.

Mijn essentials

Een werkweek van 4 uur
Eat that Frog
Dopper
Thermosfles
Stabilo markers
Leuchtturm
Structuurjunkie planner light
Een werkweek van 4 uur
Eat that Frog
Dopper
Thermosfles
Stabilo markers
Leuchtturm
Structuurjunkie planner light

Dit zijn mijn tips om toch productief te zijn in huis voor de thuiswerkers onder ons. Maak het voor jezelf prettig om thuis te werken, maar probeer werk ook echt als werk te zien, ook al is het thuis!

Werk jij veel thuis?

4 Comments

 • Reply
  Jessica J.
  januari 12, 2018 at 11:50

  Ik werk heel af en toe een dagje thuis, als ik interviews moet uittypen ofzo. Dat is op kantoor moeilijk, want dan leiden m’n collega’s me af. 🙂 Ik moet me klaarmaken en doen alsof ik echt naar m’n werk vertrek, want anders blijf ik heel de dag lummelen in m’n pyjama en ben ik véél minder productief!

  • Reply
   Suzanne Elisa
   januari 17, 2018 at 13:00

   Inderdaad, ik herken het helemaal. Thuis werken is prettig, maar je moet wel echt werken op dat moment. Het fijnste is dan ook als er verder niemand thuis is en het huis opgeruimd is.

 • Reply
  Emma
  oktober 30, 2020 at 18:44

  Een comfortabele outfit vind ik ook heel belangrijk! Wanneer je geen online video calls hebt kan je prima een basic outfit aan doen die lekker zit.

 • Reply
  Giovanna Jansen
  november 6, 2020 at 11:41

  Fijne tips! Ik werk als zelfstandige ondernemer fulltime vanuit huis. Mij aan mijn werktijden houden is nog wel iets waar verbetering in kan, ik werk te regelmatig tot ‘s avonds laat door…

 • Leave a Reply