Een moodboard maken voor je (nieuwe) woning

Momenteel zijn wij veel bezig met ons toekomstige interieur. Wat vinden we eigenlijk mooi en wat niet en hoe zien we het geheel voor ons? Dit zijn allemaal vragen die we samen moeten gaan beantwoorden, waar we soms compromissen moeten sluiten en waarover soms de meningen ver uit elkaar liggen (en soms ook totaal niet). Vandaag vertel ik je over het maken van een moodboard en hoe helpend het kan zijn.

Inmiddels weten we redelijk goed wat we willen, maar dat was niet de hele tijd zo! Vooral mijn vriend wist niet goed wat hij mooi vond en wisselde hierin telkens. Ik weet daarentegen heel goed wat ik mooi en niet mooi vind en heb mijn Pinterest borden vol met plaatjes staan van hetgeen wat ik helemaal fantastisch vind. Mijn Pinterest borden zijn al een soort moodboard van hetgeen wat ik mooi vind. Het geeft namelijk een beeld van de stijl, de kleuren en de materialen die ik graag in mijn eigen interieur terug zou wil zien komen.

Wat vind ik mooi?

Dit behoort ook tot de eerste stap van het maken van een moodboard, namelijk wat vind je mooi? Hierin is het belangrijk om niet alleen te kijken naar losse items, maar juist naar het geheel. Dit doe ik bijvoorbeeld door op Pinterest, Instagram en in woonmagazines te kijken.

Wanneer je gaat samenwonen, is het wellicht fijn om dit beide te doen. Ga beide, los van elkaar, opzoek naar hetgeen wat je mooi vindt. Kijk hierbij dus ook naar het geheel en niet naar losse elementen, zoals een bank of tafel. Verzamel vervolgens al deze foto’s.

93f9773309dc1c28e782b23f3fbc757b
7ab4f6957147bebed051a7ccea058bf2
faa9dc67781d5300b48a16b5bd7d2848
17005c45897030b3704d4ab89d5895be

Rangschikken

Wanneer ik kijk naar mijn Pinterest borden dan kom ik vanalles tegen. Het zijn heel veel verschillende foto’s. Sommige daarvan lijken ontzettend veel op elkaar en sommige hebben zowel niets van elkaar weg en liggen de stijlen erg uiteen. Wanneer ik verder ga kijken, kom ik er vaak wel achter dat sommige dingen toch wel iets van elkaar weg hebben en wat dat dan precies is. In heel veel foto’s komt bijvoorbeeld hout terug of lichte kleuren of een bepaalde vloer die ik heel mooi vind.

Ga deze overeenkomsten eruit filteren, want waarom vind je dit zo mooi? Zelf vind ik bijvoorbeeld een lichte (houten) keuken, lichte kleuren, zwarte details, lichte houtlook (visgraat) vloer, betonlook, minimalistische posters en een rustige uitstraling heel erg mooi. Dit zie je in bijna alle foto’s terugkomen.

7f4f72db182709125fca0935d059f07f
2487bfc4fd24f749aed1b071171bed0f
3349ff996ee2298b3acabd45f0b76879

Compromissen sluiten

Wanneer je samenwoont, zal niet alles direct overeenkomen wat je mooi vindt. Iedereen heeft een eigen smaak en dat is ook helemaal prima. Toch moet het dadelijk jullie plekje worden en moet je het beide mooi vinden. Wanneer je beide bent gaan rangschikken en filteren wat je nou eigenlijk mooi vindt, kun je dit naast elkaar gaan leggen. Wellicht kom je dan al tot de conclusie dat je dezelfde dingen mooi vindt. Zo is mijn vriend ook overstag gegaan bij het zien van lichte keukens.

Inrichten dan maar!

Vervolgens is het tijd om ook de items te gaan verzamelen die passen bij jullie wensen. Zo kun je staaltjes voor de vloer, de kleur van de muren en de stof van de bank gaan verzamelen. Zo wordt je moodboard alleen nog maar echter en kun je het ook gemakkelijk naast elkaar houden. Wanneer je helemaal overtuigd bent, kun je alle items gaan aanschaffen en je huis gaan inrichten.

Onthoudt: het zal niet allemaal in één keer perfect zijn en je komt juist door de jaren heen leuke spulletjes tegen die je kunt toevoegen aan je interieur. Zo wordt het beetje bij beetje steeds leuker en meer af.

Ik ben heel benieuwd of jij een moodboard hebt gemaakt voor jouw (nieuwe) woning en wat het je heeft opgeleverd. Ik merk dat het voor mij helpend is om heel veel inspiratie op te doen en zo weet ik precies wat ik wel en niet mooi vind. Nu nog zorgen dat alles voorspoedig gaat met de bouw van ons huis. Benieuwd hoe dat verloopt, ik vertel er regelmatig meer over in een update over de bouw, zoals dit artikel.

Heb jij ooit een moodboard gemaakt voor jouw interieur?

1 Comment

  • Reply
    Darina
    augustus 30, 2020 at 17:49

    Zo leuk om mee bezig te zijn. Toen wij de benedenverdieping gingen verbouwen heb ik ook een moodboard gemaakt en het is zo leuk om te zien dat de sfeer helemaal gerealiseer is.

  • Leave a Reply