4 x tips voor glanzend en stralend haar

De laatste tijd probeer ik mijzelf steeds meer bezig te houden met de verzorging van mijn haar. Ik probeer bewust te kiezen welke producten ik gebruik, ik probeer het zo min mogelijk bloot te stellen aan hitte en wil mijn haar er zo mooi mogelijk uit laten zien. Vandaag deel ik vier (uitgebreide) tips die ervoor zorgen dat je haar glanzend en stralend oogt.

Er zijn ontzettend veel tips te verkrijgen die bijdrage aan gezond en stralend haar. Veel van deze tips komen overeen of hebben dezelfde werking op het haar. Zo is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen, want dit zie je terug in je haar, nagels en huid. Hoe je gezond voor je lichaam zorgt is natuurlijk heel verschillend en welke producten oké zijn voor jouw haar, verschilt ook. Ik wil je daarom niet vastpinnen op één product of één manier die helpend kan zijn, maar ik wil je vier hele uitgebreide tips delen waar jij hoogstwaarschijnlijk iets aan gaat hebben. Wel moet je nog even uitzoeken wat voor jou dan de beste manier is.

Verzorging van de binnenkant

Zoals ik zojuist al aangaf, is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Je werkt van binnenuit naar gezonder, glanzend en stralend haar. Ikzelf probeer dit te doen door goed te eten en veel water te drinken. Wanneer ik gezonde voeding gebruik, voel ik mijzelf ook gezonder, maar dit heeft ook effect op je huid, haar en nagels. Daarnaast probeer ik voldoende water te drinken. Dit zorgt ervoor dat alles voldoende gehydrateerd blijft, maar dit draagt ook bij aan het afvoeren van afvalstoffen in je lichaam.

Daarnaast kun je jouw haar ook een boost geven door bepaalde supplementen te gebruiken. Zink is hierin een hele belangrijke. Zink draagt bij aan het gezond houden van het haar. Zink is onder andere betrokken bij de aanmaak van keratine, wat beschouwd wordt als een van de beste stoffen voor gezonde haargroei. Een tekort aan zink kan tevens leiden tot dun en breekbaar haar. Een tekort aan ijzer kan ook broos haar veroorzaken. Het is dus belangrijk om te achterhalen waar jouw lichaam een tekort aan heeft, mochten de andere tips geen effect hebben op jouw haar. Benieuwd naar alle andere vitamine en mineralen die effect hebben op je haar, je leest er hier alles over.

Wil je jouw haar een extra boost geven, dan zijn wellicht haarvitamines ook iets voor jou. Je hebt er tegenwoordig verschillende varianten van, waaronder OASE Hair Vitamins (lees hier mijn review over deze haarvitamine), Sugarbearhair Vitamins, Sugarbearhair Multivitamine voor vrouwen en Yummygums Hair & Beauty.

Goede verzorging van het haar

Goede verzorging van het haar is extreem belangrijk. Wanneer je het haar niet goed verzorgd of niet de juiste producten gebruikt, kun je haar bijvoorbeeld uitdrogen of zelfs beschadigen. Om te bepalen welke producten het beste voor jouw haar werken, is het belangrijk om te bepalen wat de haareigenschappen zijn. Wanneer je dat gaat bepalen, kijk je naar vijf verschillende eigenschappen, namelijk: haartype, porositeit, elasticiteit, densiteit en dikte/structuur. Google maar eens wat jouw haar eigenschappen zijn en vervolgens kun je jouw haarverzorging daarop aanpassen.

Wellicht is het belangrijk om dikke oliën bijvoorbeeld te vermijden of kun je beter een leave-in conditioner gebruiken voor meer hydratatie. Google het even en pas vervolgens daar de producten op aan om het meeste uit je haar te halen.

Inmiddels weet ik heel goed welke producten ik wel kan gebruiken en welke ik beter kan vermijden en dat merk ik ook aan mijn haar. Komende week zal ik hier verder op in gaan in een andere blogpost en wellicht kan ik je dan nieuwe producten aanraden die passend zijn bij jouw haareigenschappen.

Handdoeken en kussenslopen

Het gebruik van bepaalde handdoeken of kussenslopen, kan het glanzen en stralen van je haar beïnvloeden. Katoenen kussenslopen zijn erg ruw en dit kan schade aanbrengen aan het haar en de huid. Zo wordt ik regelmatig wakker met klitten en vouwen in mijn gezicht. Het kan daarnaast bijdrage aan uitdrogen, vorming van puistjes en overtollige talgproductie.

Wanneer je een katoenen kussensloop omwisselt voor een zijden of satijnen kussensloop, kun je van de voordelen profiteren. Je haar gaat meer glanzen, voorkomt het ontstaan van gespleten haarpunten, je haar wordt beter gehydrateerd en minder vet door een remming van de talgproductie. Ik gebruik nu sinds een tijdje een satijnen kussensloop van Satin Sleepers en ik vind het zo fijn en daarnaast; geen puistjes en glanzend haar!  De Satin Sleepers zijn verkrijgbaar vanaf €17,50 (voor een Ikea kussen) of voor €19,95 (normaal formaat kussen van 60 x 70) en natuurlijk in verschillende kleuren. Op die manier kun je altijd een kussensloop vinden die matcht bij jouw interieur en beddengoed.

Hetzelfde geldt voor handdoeken, want een grove handdoek kan ook het haar beschadigen. In plaats hiervan kun je beter kiezen voor een microvezel handdoek of een katoenen t-shirt om het haar in te laten drogen. Dit zorgt namelijk ook voor een betere conditie van het haar.

Bescherming van het haar

Bescherm daarnaast ook je haar tegen andere schadelijke invloeden (van buitenaf). Het is belangrijk om je haar te beschermen tegen de zon, net als je huid. Je kunt een zonbescherming (SPF) gebruiken voor je haar, zoals de Biosilk Summer Therapy Silk Protect of de Kadus Leave-In Conditioning. Een nadeel van dit soort producten, is dat het har haar wel zwaarder en vettig kan maken. Je kunt ook kiezen voor een rieten hoed of een sjaaltje om je haar (en haarkleur) te beschermen te de zon. 

Daarnaast is het ook verstandig om je haar zo min mogelijk te beschadigen met hitte van een föhn, stijl- of krultang of andere tools. Dit kan namelijk het haar ook beschadigen en eenmaal beschadigd, wordt het niet meer hersteld. Laat je haar liever drogen aan de lucht of probeer het te stylen met een zo’n lage stand.

Zo, dit waren al mijn tips en tips die ook de laatste tijd steeds meer ben gaan toepassen. Ik draag zelf het liefst in de zomer een pet, hoed of sjaaltje om mijn haar en hoofdhuid te beschermen, ik probeer zo min mogelijk hitte te gebruiken en gebruik producten die passen bij mijn haar. Hopelijk heb je iets aan de tips die ik met je hebt gedeeld, zodat jij ook kan genieten van glanzend en stralend haar.

Hoe zorg jij voor glanzend en stralend haar?

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Satin Sleepers

3 Comments

 • Reply
  Sanne
  juli 24, 2020 at 11:42

  Hele fijne tips! Ik vond het artikel over kokos ook echt heel fijn om te lezen

 • Reply
  Enneke
  juni 30, 2021 at 00:00

  Mooie site!!

 • Reply
  HairMediQ
  februari 28, 2023 at 14:46

  Hele goede tips! Heel fijn om te lezen dat ik neit de enige ben die zo een fan is van kokos in mijn dagelijkse verzorging.

 • Leave a Reply