kokosolie voordelen

Kokosolie, waar gebruik je het voor?

De afgelopen jaren ben ik steeds meer de voordelen van kokosolie gaan ervaren. Ik gebruik het voor allerlei doeleinden en ik vind het een super fijn product! Wat mij betreft is kokosvet echt een must voor in de keuken, badkamer en in je koffer naar een warme bestemming. Vandaag vertel ik je wat er zou fijn is aan kokosolie en waar ik het voor gebruik!

Nog voor ik meer wil vertellen over de voordelen van kokosvet en waar ik het zowel voor gebruik, wil ik een korte toelichting geven. Wanneer ik praat over kokosvet of kokosolie bedoel ik hetzelfde. Ik gebruik zelf de termen een beetje door elkaar, maar het komt beide op hetzelfde neer. Een groot voordeel van kokosvet is dat je het simpelweg in de supermarkt kunt kopen en vervolgens kun je het voor verschillende doeleinden gebruiken. Wanneer je kokosvet koopt, is het een harde/vaste substantie. Wanneer het warmer wordt of in contact komt met de huid, gaat het smelten en is het meer een olie. Let wel op dat je de pure variant hebt van kokosolie. Er kunnen namelijk varianten verkocht worden waar stoffen aan toegevoegd zijn, zoals bleekmiddelen. Het moet een EKO keurmerk hebben en dan kun je het met een gerust hart gebruiken.

De voordelen van kokosolie

Het eerste voordeel heb ik al met je gedeeld, nu waar ik het allemaal voor gebruik.

Een veelzijdig beautyproduct

Kokosolie is een veelzijdig beautyproduct en voor mijn droge en gevoelige huid ideaal! Kokosolie is een heel mild product wat mijn huid absoluut niet irriteert, maar juist hydrateert (althans, in combinatie met andere goede producten). Kokosolie zocht er namelijk voor dat de huid geen of minder vocht kan verliezen. Het zorgt er echter niet voor dat de huid vocht aantrekt, waardoor je het moet gebruiken in combinatie met een goede huidverzorging die zorgt voor de hydratatie. Kokosolie sluit de huid af, zodat er geen vocht kan ontspannen. Het werkt eigenlijk hetzelfde met vaseline wanneer je droge lippen hebt. Je smeert het op je droge lippen, waardoor je lippen niet nog droger worden doordat ze vocht verliezen.

Maar waar kun je het dan voor gebruiken? Je kunt het voor veel doeleinden gebruiken, namelijk als make-upremover, oogcrème of massage olie. Ik vind het zelf ideaal voor mijn droge huid, maar wanneer je een vette huid hebt of last hebt van acne, raad ik het niet aan. Het kan namelijk de poriën verstoppen en dit verergerd acne. Daarnaast is het ook niet altijd een succes in de ochtend, want kleding aan krijgen wanneer je huid net is ingevet, is geen succes! Ik ben zelf enorm fan van de geur van kokos en kies op die momenten juist voor een verzorgend product met kokos die iets sneller in de huid trekt, zoals de Coconut Nourishing Body Butter.

Voor je stoelgang

Daarnaast werd kokosolie ook erg goed voor de stoelgang. Kokosolie zorgt er namelijk voor dat het allemaal wat soepelere wordt, waardoor je makkelijker naar het toilet kan. Heb je vaker last van problemen met de ontlasting, dan kan dit wel eens helpen. Ik gebruik het inmiddels al een tijdje hiervoor en heb er sinds die tijd aanzienlijk minder last van.

Voor de verbrande huid

Kokosolie is ook ideaal voor de verbrande huid. Vorige week heb ik helaas iets te lang van de zon genoten (mijn huid is heel gevoelig, zelfs als ik het regelmatig insmeer) en mijn huid was vervolgens flink rood. Vervolgens heb ik mijn huid goed ingesmeerd en dit heb ik gedaan in combinatie met kokosvet. De olie verzacht namelijk mijn rode huid en daarnaast zorgt het ervoor dat mijn huid niet nog meer verliest, waardoor het droger en gevoeliger wordt.

Kokosolie bevat ook een kleine hoeveelheid SPF, maar het is niet voldoende om onze Europese huid te beschermen tegen de zon. Gebruik kokosolie dus altijd in combinatie met een goede zonbescherming, zoals de Waterlover Dun Milk van Biotherm.

kokosolie voordelenEen goede verzorging voor het haar

Kokosolie is daarnaast ook een goede verzorging voor het haar. Zelf heb ik regelmatig droge punten en daar wil ik zo snel mogelijk vanaf! Je kunt het gebruiken als leave-in conditioner of masker (bij krullend haar) of enkel gebruiken voor de droge punten. Dit is iets wat ik zeker eens doe en vooral op vakantie ook van pas kan komen. Op vakantie is mijn haar toch altijd wat meer beschadigd of dof en dan is het een ideaal product. Je haar ziet er naderhand weer glanzend uit en voelt ook weer fijn aan. Ook ideaal, want je hoeft geen maskers en conditioners mee te nemen en ook andere producten kunnen vervangen worden door de kokosolie.

Let wel op dat je niet te veel gebruik van de kokosolie in je haar. Het kan het haar namelijk wel verzwaren, zeker als je dun en fijn haar hebt. Gebruik in plaats daarvan een shampoo, conditioner of masker met kokosolie. Dit zorgt ervoor dat je wel de voordelen hebt van kokosolie, maar niet met de olie zelf aan de slag hoeft te gaan. Fijne producten hiervoor zijn de producten van The Body Shop of de producten van Lee Stafford uit de CoCo LoCo lijn.

In de keuken

In de keuken kun je ook alle kanten op mijn kokosolie. Zo kun ermee wokken of heerlijke gerechten mee bakken. Zo kwam ik onlangs een aantal lekkere recepten tegen die ik graag met je wil delen, want ze lijken mij heerlijk en daarnaast ben ik groot fan van de geur van kokos. Wat dacht je van deze gezonde speculaascake, deze Salted caramel quinoa bars of dit Atkins vanille Monchoutaartje. Ik bak bijvoorbeeld ook mijn kip van dit heerlijke recept in kokosolie!

Dit waren mijn tips wat betreft kokosolie en de voordelen van kokosolie. Ik gebruik het op verschillende manieren en voor verschillende doeleinden. De veelzijdigheid van het product vind ik zo ideaal. Dat maakt het ook zo ideaal om het mee te nemen op vakantie, want je kunt het op zoveel manieren gebruiken en dat is echt een voordeel van kokosolie. Ik raad het je zeker aan om het in huis te hebben en vervolgens kom je er zelf wel achter hoe vaak je hebt gebruikt.

Gebruik jij wel eens kokosolie?

17 Comments

 • Reply
  Kelly
  juni 8, 2020 at 18:34

  Ik gebruik kokosolie zelf altijd met het koken en bakken! 🙂

 • Reply
  Justine
  juni 8, 2020 at 19:15

  Ik heb eigenlijk nooit kokosolie in huis, maar als ik dit zo lees dan moet ik toch maar eens even een pot gaan halen. Je kunt het voor zoveel gebruiken, wooow! Goede tips joh!

 • Reply
  Rachel
  juni 8, 2020 at 21:45

  Ik heb nu twee potten staan en ik moet er ook echt meer mee gaan doen, thanks voor dit ideale artikel!

  • Reply
   Suzanne Elisa
   juni 18, 2020 at 08:49

   Een reminder om er dus toch meer mee te gaan doen! Ben benieuwd wat je allemaal gaat proberen.

 • Reply
  Naomi
  juni 8, 2020 at 23:40

  Ik gebruik kokosolie als natuurlijke tandenbleker. Werkt echt!

  • Reply
   Suzanne Elisa
   juni 18, 2020 at 08:50

   Ik hoor hier heel veel verhalen over, waaronder kokosolie als tandpasta. Ik ga toch liever voor de smaak van tandpasta!

 • Reply
  Gretll
  juni 10, 2020 at 16:40

  Hey, ik gebruik kokosolie wekelijks, voor mijn haren maar ook voor mijn tanden !

  • Reply
   Suzanne Elisa
   juni 18, 2020 at 08:51

   Voor de tanden hoor ik heel vaak. Het is ook ontstekingsremmend, dus ideaal voor ontstekingen van het tandvlees.

 • Reply
  Rosanne
  juni 11, 2020 at 13:59

  Ik gebruikte kokosolie weleens als een masker voor mijn haar. Voor het koken wil ik het ook gaan proberen!

 • Reply
  Marloes
  juni 12, 2020 at 09:05

  Ja kokosolie is echt topppp! Ik gebruik het al jaren en bak er ook vaak mij. Voor mijn haar als masker werkt het ook super.

 • Reply
  Kiki
  juni 12, 2020 at 21:15

  Ik heb shampoo en conditioner met kokosolie. Niet alleen word je haar super zacht, maar het ruikt ook nog eens heerlijk!

  • Reply
   Suzanne Elisa
   juni 18, 2020 at 08:51

   Inderdaad! Ik hou zelf echt van de geur van kokos.

 • Reply
  Wies | Nature of Happiness
  juni 16, 2020 at 14:48

  Oh ik wist helemaal niet dat je dit ook kon gebruiken voor een verbrande huid! Wat interessant! Ik smeer me altijd wel braaf in met een flinke laag zonnebrand, maar ik houd dit zeker in gedachten mocht ik een keer verbranden 🙂

  • Reply
   Suzanne Elisa
   juni 18, 2020 at 08:52

   Leuk om te horen! Het is belangrijk om de huid niet tijdens het zonnen in te smeren met kokosolie, want dit zorgt juist voor dat je gaat bakken. Naderhand is het wel ideaal.

 • Reply
  15 meest gelezen artikelen in 2020 - Suzanne Elisa
  december 28, 2020 at 06:01

  […] Kokosolie, waar gebruik je het voor? […]

 • Leave a Reply