geld besparen tips

Geld besparen? Dit kun je al direct doen!

De afgelopen maand ben ik meer dan ooit bezig met geld. Ik vind het interessant om te weten waar mijn geld precies naar toe gaat, hoeveel ik uitgeef en waar ik op kan besparen. Dit heeft er misschien ook alles mee te maken dat ik nu een auto heb gekocht en dat kost simpelweg veel geld. Ik heb een grote uitgaven gedaan, mijn maandelijkse kosten gaan hierdoor omhoog en natuurlijk wil ik ook voldoende blijven sparen om dit geld weer aan te vullen. Ik deel vandaag een aantal tips met je die je direct kunt toepassen om geld te besparen.

De tips die ik met je deel zijn een verzameling van tips in verschillende categorieën. Zo kun je besparen op bijvoorbeeld abonnementen, dagelijkse boodschappen of juist inzicht krijgen in jouw koopgedrag. Het besparen op abonnementen en dagelijkse boodschappen is iets wat je direct kunt toepassen, maar het inzicht krijgen in jouw koopgedrag is wellicht nog veel belangrijker. Al mijn tips waar je vandaag nog mee aan de slag kan, die ga ik met je delen.

Kijk kritisch naar je abonnementen

Het eerste wat ik altijd doe als ik weer een bui heb dat ik wil besparen, is het nakijken van mijn abonnementen. Dit kan zijn een abonnement op Netflix, Videoland, Spotify, je telefoonabonnement, een abonnement bij de bibliotheek of in mijn geval bij Kobo Plus voor mijn e-boeken. Tegenwoordig hebben we overal een abonnement voor en hier op besparen zorgt ervoor dat je maandelijks lagere kosten hebt.

Ik heb zelf mijn abonnement bij Videoland stop gezet, omdat ik merk dat ik nu weinig tijd heb om series te kijken, de series die ik volg waren afgelopen en daarnaast is het prachtig weer de laatste dagen, waardoor ik liever buiten in de zon zit met een boek. Ik heb kritisch gekeken naar dit abonnement en besloten dat het voor mij, op dit moment, geen meerwaarde heeft. Om te achterhalen of het abonnement voor jou de moeite waard is, kun je jezelf een aantal vragen stellen, namelijk:

 1. Maak ik op dit moment veel gebruik van het abonnement?
 2. Biedt het abonnement hetgeen wat ik zoek?

Wanneer je op beide vragen ja kunt antwoorden, dan is dit abonnement wellicht toch iets om aan te houden. Het wil trouwens niet zeggen dat je dan alsnog niet kunt besparen, wellicht kun je het abonnement delen met je vriend of zusje als ook zij er gebruik van maken. Dit brengt je maandelijkse kosten alsnog omlaag. Beantwoord je op één of beide vragen nee, dan kun je het abonnement beter stopzetten. Het kost je op dat moment maandelijks geld, terwijl het niet is wat je wilt of je maakt er te weinig gebruik van.

Een andere provider

Maandelijkse kosten waar we niet onderuit komen, zijn onze telefoonabonnementen. Ik gebruik mijn telefoon namelijk veel voor zowel stage en privé gebruik. Wanneer ik bovenstaande vragen beantwoord over mijn telefoonabonnement, is de uitslag dat ik mijn abonnement moet aanhouden. Toch kun je hier wel op besparen! Ik heb jaren een abonnement gehad bij dezelfde provider, maar ik heb gemerkt dat ik bij Ben minder betaal voor mijn telefoonabonnement. Ik heb mijn abonnement bij mijn huidige provider stop gezet en ben overgestapt. Dit zorgt voor maandelijks lagere kosten. In dit geval gaat het maar om een paar euro per maand, maar op jaarbasis is dit toch een leuk extra centje. Dit kun je daarnaast ook doen voor je televisie en internet abonnement in huis.

Besparen op boodschappen

Daarnaast kun je gemakkelijk besparen op boodschappen! Wij hebben thuis een grote voorraadkast waar een heleboel eten in staat. Toch word je gemakkelijk in de verleiding gebracht wanneer je in de supermarkt staat en daarnaast slaat de twijfel toe of je nog wel voldoende rijst op voorraad hebt. Vervolgens koop je weer een extra pak rijst en zo stapelt het zich telkens op. Die pak rijst komt uiteindelijk ook wel op, maar toch! Voordat je boodschappen gaat doen, kun je een aantal dingen doen, namelijk:

Een weekmenu maken

Allereerst is het verstandig om een weekmenu te maken. Op die manier weet je precies wat je nodig hebt voor de komende week aan boodschappen. Op die manier koop je ook niet onnodig veel en bespaar je dus op jouw boodschappen. Wanneer je het daarnaast vooraf plant, kom je gedurende de week ook niet op het punt te staan van ‘wat moet ik eten?’. Dit is vaak een cruciaal punt waarop je eten gaat bestellen en dit kost vaak veel meer dan zelf koken.

Wat heb je nog op voorraad?

Kijk daarnaast goed wat je nog op voorraad hebt. Vaak kun je met de voorraad die je hebt ook hele lekkere gerechten maken en heb je vaak niet meer zoveel nodig uit de supermarkt. Probeer eens zoveel mogelijk gerechten te maken met alleen maar producten uit de voorraadkast en maak er voor jezelf een leuke challenge van. Dit kan vaak heel stimulerend werken! Zo heb ik altijd wel een pak rijst op voorraad en met kip uit de vriezer en een (zelfgemaakt) sausje, maak je direct een lekker gerecht. Een gerecht wat bij ons vaak op tafel staat is zwarte rijst met kip. Hierin varieer ik vervolgens met sausjes en groenten.

Kijk naar B merken

Wanneer je in de supermarkt staat, is het ook echt geen schande om naar B merken te kijken in plaats van A merken. Sommige producten kiezen wij standaard voor een A merk, omdat we daar liever iets meer geld aan uitgeven, omdat de smaak toch vele malen beter is dan een ander merk of een B merk. Als het gaat om rijst, pasta, havermout of hagelslag, dan maakt het ons niet zoveel uit al is het van een B merk. Dit verschil proef je namelijk niet/nauwelijks of is ons dat extra geld niet waard. Maak voor jezelf hierin de afweging.

Maak het inzichtelijk

Sinds vorige maand maak ik gebruik van een excel sheet waarin ik al mijn inkomsten en uitgaven opschrijf. Ik schrijf precies op wat er per maand binnenkomt en van welke inkomstenbron, wat ik uitgeef en waaraan en hoeveel ik die maand spaar. Dit is iets wat je direct kunt doen en wat ontzettend waardevol is. Ik weet inmiddels precies waar mijn geld naar uitgaat en waar ik eventueel (flink) op kan besparen. Voor mij is het heel waardevol om dit te hebben. Ikzelf heb mijn excel sheet zelf gemaakt en online vind je meer van dit soort sheets, waarin jij jouw inkomsten en uitgaven kunt bundelen. Mocht je meer willen weten over het inzichtelijk maken van jouw inkomsten en uitgaven en de voordelen daarvan, dan raad ik je aan om de blog PorteRenee te lezen. Heel interessant en boordevol handige tips!

Dit waren mijn tips waar je vandaag nog mee aan de slag kunt. Kijk kritisch naar je abonnementen en ben je bewust van de boodschappen die je doet en welke uitgaven je nog meer maakt. Hiermee kun je in ieder geval een mooie start maken vandaag.

Hoe ga jij om met geld en ben jij je bewust van wat je uitgeeft?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Ben

4 Comments

 • Reply
  Edith-Sofia
  juni 3, 2020 at 09:16

  Handig artikel! Ik kijk elk jaar of ik goedkoper kan met bepaalde abonnementen. Het hebben van 3 pakken rijst in de kast komt mij heel bekend voor, daarom probeer ik altijd een lijstje te maken.

  • Reply
   Suzanne Elisa
   juni 5, 2020 at 09:42

   Boodschappen doen met een lijstje scheelt vaak heel veel! Anders kom je toch met onnodig veel dingen thuis (en vaak ook nog ongezonder dan de bedoeling was).

 • Reply
  Evelyne
  juni 6, 2020 at 14:36

  Ik ben mij altijd al heel bewust geweest van wat ik uitgeef. Met een maandelijks shoppingtripje kun je mij echt geen plezier doen. Ik ga wel naar de winkel als ik iets nodig heb, maar daarnaast blijf ik liever weg. Niet om mezelf te behoeden dat ik anders te veel koop, maar gewoon het boeit me ook zo niet. Hierdoor spaar ik zowiezo al heel wat uit en bij grote uitgaven denk ik heel goed na. Heb ik dit nodig? Waarvoor zou ik het gebruiken?

  • Reply
   Suzanne Elisa
   juni 8, 2020 at 15:14

   Ik ga bij mijzelf inderdaad ook telkens na van heb ik dit echt nodig? Heb ik het niet nodig, dan koop ik het niet. Wel vraag ik me soms ook af of het mij gelukkig maakt om het wel te kopen, want soms heb je het inderdaad niet nodig, maar haal je er wel ontzettend veel plezier uit. Dit is bijvoorbeeld bij mijn e-reader en Fitbit zo.

  Leave a Reply