Mijn eerste ervaringen met een e-reader

Afgelopen verjaardag kreeg ik een e-reader cadeau en ik ben direct aan het lezen geslagen. Inmiddels zijn we een maand en zes boeken verder! Deze zes boeken heb ik allemaal gelezen via mijn Kobo Clara HD en ik ben heel erg te spreken, zowel over de Kobo Clara HD als het lezen met een e-reader. Vandaag wil je daar uitgebreid meer over vertellen.

Sinds een maand gebruik ik de Kobo Clara HD. Dit is mijn allereerste e-reader, maar tevens ook mijn eerste ervaringen met een e-reader. Ik heb voorheen wel eens boeken gelezen via mijn telefoon, maar via een e-reader leest het toch anders.

Ervaringen met een e-reader

Onlangs kreeg ik al de vraag hoe mijn e-reader mij bevalt en ik kan zeggen: ontzettend goed! Ik neem mijn e-reader overal mee naar toe en hem gebruik hem ontzettend veel. Iedere dag spendeer ik minimaal 1 uur aan het lezen van boeken en wanneer ik de tijd heb (of de tijd neem) lees ik nog heel wat uurtjes meer. Ik lees iedere dag ‘s avonds in bed, maar neem hem daarnaast ook mee naar het werk waar ik eventjes een hoofdstuk lees in mijn pauze. De e-reader is namelijk erg handzaam, waardoor je hem gemakkelijk meeneemt in je tas.

Ik vind het heel fijn om via het scherm te lezen. Het is niet te vergelijken met het lezen van een fysiek boek of het lezen via de telefoon. Het lezen vanaf het scherm voelt echter wel alsof je van papier leest en dat heeft alles te maken met het scherm van de Kobo Clara HD waar je zo dadelijk meer over ga vertellen.

Het leest dus heel gemakkelijk en met Kobo Plus heb je een heleboel keuze aan boeken voor een klein bedrag per maand. Ik heb inmiddels al zes boeken gelezen via mijn e-reader en deze heb ik allemaal gelezen via Kobo Plus.

Kobo Clara HD

De ervaringen die ik heb opgedaan, hebben alles te maken met de e-reader waarmee ik lees. De e-reader is ik zelf gebruik is de Kobo Clara HD. Het is een lichte en compacte e-reader die je gemakkelijk mee kunt nemen in je tas, waardoor je overal je boeken kunt lezen. De Kobo Clara HD heeft een scherm van 6 inch, weegt 166 gram en heeft het interne geheugen is 8 GB. Je kunt zo’n 6000 e-books op deze e-reader en dat met nog géén 200 gram in je tas.

Door het lichte gewicht van de e-reader ligt hij gemakkelijk in de hand tijdens het lezen. Daarnaast heeft de e-reader afgeronde hoekjes, weinig knopjes en aan de achterkant zit een patroontje wat zorgt voor meer grip. Zelf heb ik er altijd een hoes omheen, zodat ik hem ook zeker niet beschadig. Dit is de hoes die ik zelf gebruik voor de e-reader.

De Kobo Clara HD heeft ComfortLight Pro. Dit zorgt voor een ‘briljante leeservaring’ tijdens het lezen van jouw e-boeken. Het ‘HD’ gedeelte in de naam van de e-reader geeft meer aan over de resolutie van de e-reader, deze is namelijk 1440×1072 en 300dpi. Dit zorgt ervoor dat de teskt heel gedetailleerd wordt weergegeven, alsof het op papier is gedrukt. Het leest ook echt alsof het op papier is gedrukt en daarnaast kun je heel comfortabel lezen, zelfs in direct zonlicht, door E-ink. Naast dit kun je ook nog heel veel veranderen aan de instellingen, namelijk de lettergrootte, regelafstand en de acties bij de aanrakingen.

ComfortLight Pro

De ComfortLight Pro zorgt voor de ‘briljante leeservaring’ en dit heeft alles te maken met de schermverlichting. Op basis van de tijd van de dag en het licht om je heen worden de lichtinstellingen aangepast. Daarnaast kun je ook de warmte van het licht instellen en kun je kiezen voor warmer licht net voor het slapengaan. Ik vind het warme licht bijvoorbeeld erg fijn lezen wanneer ik ‘s avonds in bed lees, dit zorgt er namelijk voor dat de melatonine-aanmaak niet zo wordt geremd als bij blauw, helder licht. Zo is het geen enkel probleem om nog even te lezen voor het slapengaan.

Kobo Plus

Kobo Plus is Netflix maar dan voor boeken. Voor een vast bedrag per maand kun je onbeperkt boeken lezen en je hebt een keuze uit zo’n 40000 boeken, waaronder zo’n 16000 Nederlandse boeken. Zodra je dit abonnement afsluit, kan je de boeken lezen via jouw Kobo e-reader of via jouw telefoon of tablet met de Kobo app.

Je hebt een groot aanbod aan boeken en er zit voor iedereen wel iets bij. Ikzelf heb inmiddels al een heleboel boeken gelezen en dit allemaal via Kobo Plus. Ik schreef al een blogpost over de boeken die ik de afgelopen tijd heb gelezen en wat ik daarvan vond, die zou je nog kunnen lezen. Daarnaast zet ik ze hieronder ook even voor je op een rijtje.

Boeken van de afgelopen tijd

Voor ik doodga
Onbreekbaar 3
Onbreekbaar 1
Onbreekbaar
de smaak te pakken
Dicht bij jou
Niek van den Adel
Voor ik doodga
Onbreekbaar 3
Onbreekbaar 1
Onbreekbaar
de smaak te pakken
Dicht bij jou
Niek van den Adel

Volgens mij komt het overal al naar voren, maar ik ben erg enthousiast over de e-reader en het lezen met de e-reader. In combinatie met Kobo Plus is het ook ideaal! De Kobo Clara HD is verkrijgbaar voor €129,99. Dit is niet bijzonder duur of goedkoop voor een e-reader, maar ik vind voor deze prijs heb je wel een goede e-reader met een HD scherm en andere prettige functies.

De Kobo Clara HD is voor €129,99 verkrijgbaar en Kobo Plus is (momenteel) €12,99 per maand. De eerste 30 dagen kun je het gratis proberen, om te kijken of het iets voor je is, daarna kun je het maandelijks opzeggen.

Lees jij veel en doe je dit met een e-reader of liever een fysiek boek?

10 Comments

 • Reply
  Maaike
  mei 4, 2020 at 07:55

  Wat een fijne review! Ik wil ook al heel lang een e-reader. Momenteel lees ik nog steeds fysieke boeken.

 • Reply
  Lieve
  mei 4, 2020 at 14:35

  Hele fijne en duidelijke review. Ik heb zelf ook de kobo Clara en deze bevalt me erg goed!

 • Reply
  Giovanna Jansen
  mei 5, 2020 at 11:52

  Goede review! Het beeld ziet er mooi en scherp uit. Ik lees het liefst fysieke boeken, maar dat komt wellicht omdat ik geen goede e-reader heb. Ik lees wel eens e-books op mijn tablet, maar dan heb je last van blauw licht en daarnaast ligt de tablet best zwaar in de hand. Waardoor ik het lezen dus minder prettig vind. Maar met zo’n fijne e-reader lezen e-books wellicht wel fijn.

  • Reply
   Suzanne Elisa
   mei 6, 2020 at 16:23

   Dankjewel! Ebooks lezen is veel fijner via een e-reader in plaats van een tablet, dat verschil merk je meteen.

 • Reply
  Rosanne
  mei 5, 2020 at 13:54

  Ik heb ook een e-reader gekregen voor mijn verjaardag en ben er nog steeds heel blij mee! Er kunnen veel boeken op en het is ook nog eens makkelijk om mee te nemen! 😀

 • Reply
  Naomi
  mei 7, 2020 at 19:59

  Wat een leuke review! Ik twijfel echt heel erg om een e-reader aan te schaffen. Ik vind het gewoon heel erg leuk om ‘echte’ boeken te hebben. Beetje ouderwets misschien! Maar ik zie zeker de voordelen van een e-reader. Je hebt mij in ieder geval enthousiast gemaakt!

  • Reply
   Suzanne Elisa
   mei 11, 2020 at 11:36

   Een fysiek boek is heel erg fijn en leuk, maar er zitten toch echt voordelen aan een e-reader!

  Leave a Reply