Dit heb ik de afgelopen tijd geleerd

Als ik terugkijk naar de afgelopen twee maanden durf ik gerust te zeggen dat ik veel heb geleerd. Ik heb de afgelopen twee maanden veel gedaan met persoonlijke ontwikkeling, bewust tijd maken voor mijzelf en daarnaast heb ik ook veel geleerd door het thuis moeten zitten. Tijd om met je te delen wat ik de afgelopen tijd heb geleerd.

Begin maart zag ik er al een berg tegenop om thuis te zitten. Ik maakte mij zorgen om mijn stage en studie en was bang dat ik het op deze manier allemaal niet ging redden. Op dit moment kan ik zeggen dat het eigenlijk nergens voor nodig was dat ik me zo druk maakte en dat je juist het beste eruit moet halen. Ik keek er op dat moment heel paniekerig tegenaan en op dit moment kijk ik er veel luchtiger tegenaan, zie ik ook heel veel positieve dingen en neem ik ook veel meer tijd voor andere dingen. Alleen die omslag dat ik mijzelf niet meer zo druk maakte (al doe ik dat natuurlijk soms nog wel) is al super goed en alleen dat heb ik al geleerd, maar er zijn nog meer dingen. Dus, wat heb ik allemaal geleerd de afgelopen tijd.

Hoe ontspannend lezen kan zijn

Afgelopen week kwam er een blogartikel online waarin ik de boeken die ik onlangs las met je deelde. Ik vertelde je dat ik in anderhalve maand zeven boeken heb gelezen en dat ik de smaak weer helemaal te pakken heb. Ik heb altijd erg graag gelezen, maar ik nam er de afgelopen tijd totaal geen tijd meer voor. Op dit moment neem ik er dus wel weer tijd voor en lees ik het ene boek na het andere uit. Ik kan weer zo ontzettend genieten van het lezen en ik merk dat het zo ontspannend is. Ik vergeet alles om mij heen, kan helemaal opgaan in het verhaal en ik heb de tijd geeneens in de gaten! Ik begin vaak de ochtend met het lezen van een of meerdere hoofdstukken, maar daarnaast lees ik ook in mijn pauzes, wanneer ik op de bank zit, in bad of ‘s avonds voor het slapengaan. Ik ben zo’n beetje verstrengeld met mijn boeken op dit moment haha, maar ik vind het heerlijk!

Tijd nemen voor leuke dingen

Ik benoemde het al even kort, maar tijd nemen voor mijzelf en voor leuke dingen is zo ontzettend belangrijk! Ik neem nu dus weer tijd om te lezen, ik neem weer tijd om mijn journal bij te houden en creatief bezig te zijn. Het voelt zo ontzettend goed om daar weer meer bezig te zijn, want ‘ik heb eindelijk tijd’. Onzin natuurlijk, want daar moet ik gewoon tijd voor maken! Deze leuke dingen geven mij energie om vervolgens weer aan de slag te kunnen met verslagen voor school of stage.

Planning is de key

Ik ben altijd groot fan geweest van planner en ik deel ook regelmatig mijn geliefde Structuurjunkie planner op de blog of Instagram. Mijn dag draait om plannen en het volgen en afstrepen van mijn taken. Nu ik vanuit huis school heb en stage loop en daarnaast ook nog het een ander voor de blog wil doen (en alle andere extra dingen), is mijn planner ook ontzettend belangrijk. Iedere dag schrijf ik op wat ik wil doen en dit doe ik vervolgens ook. Dit zorgt er voor dat ik onder andere super productief ben, ik mijn taken gedaan krijg en mezelf daardoor nog meer motiveer om de volgende dag weer productief te zijn.

Daarnaast zorgt dit er ook voor dat je daadwerkelijk iets gedaan krijgt, omdat je weet wat je moet doen en daardoor niet gaat zitten niksen.

Opkomen voor mijzelf

Ik ben altijd voorstander van (in zekere mate) opkomen voor jezelf, maar vind het tegelijkertijd ook wel eens lastig om op te komen voor mijzelf. Ik ben afgelopen maand twee keer voor mijzelf opgekomen op zakelijk gebied en dat voelde zo goed! Betalingen die nog niet waren gedaan waar ik achteraan moest en waarbij ik gewoon in mijn recht stond en nog een ander zakelijk ding. Dit geeft trouwens ook maar aan hoe belangrijk het is om je eigen boekhouding goed op orde te hebben, waardoor je direct in de gaten hebt of een betaling wel of niet voldaan is.

abc4f32ac9d76c31b06afb83f0767388 (1)
26aa6856b4992f512dbc4110644a88c8
0480b8c1d34b4605d2a3ab6991ccb6ce
2a4c5ddc50a35035497b626341244b65
56cf315553626c62355fe971faa90ec5 (1)
7e8152c905be5cdee02025fa0563d5b2
6e862bfe3c5b5992f1b3696009bb8e52
16e5acc2b156597d778ef4bddd45ae18
360a2248f5e870af217030e066539c29

Van je af schrijven

Ik ben sinds een paar weken weer begonnen met journalen en ook dat voelt goed! Ik merk dat het mij zoveel rust geeft nu ik weer alles van mijzelf afschrijf. Zo schrijf ik op wanneer er dingen lopen op stage waar ik mee zit, maar ook bijvoorbeeld overwinningen als het opkomen voor mijzelf of leuke momenten (en soms maar hele kleine) die ik wil koesteren in mijn journal.

Ik heb sinds een poosje daarom ook een nieuw bord op Pinterest met een verzameling van foto’s en plaatjes die ik in mijn journal plak. Mocht jij dus ook willen journalen en die plaatjes gebruiken, je vindt ze hier.

Zo zie je maar, in een korte periode kun je zo ontzettend veel dingen leren! Daarnaast is tijd nemen voor jezelf ontzettend belangrijk en dat merk ik aan alles. Als ik je dus één tip mag meegeven, neem tijd voor jezelf en zet dat op nummer 1!

Wat heb jij de afgelopen periode geleerd en hoe ervaar jij het ‘thuis’ zijn?

7 Comments

 • Reply
  Ilona Wielinga
  april 18, 2020 at 11:41

  Je hebt een hoop mooie dingen geleerd. Mooie en waardevolle lessen om mee te nemen.
  En je hebt me er direct aan herinnerd dat ik vanmiddag ook prima weer even een stukje kan lezen. En van je afschrijven is nooit verkeerd. Het kan mij ook onwijs goed helpen om alles wat beter op orde te krijgen in mijn chaotische kop, haha.

  • Reply
   Suzanne Elisa
   april 21, 2020 at 14:43

   Wat goed dat je meteen weer even bent gaan lezen!

 • Reply
  Lotte
  april 19, 2020 at 18:08

  Wat goed om te lezen!

 • Reply
  Rosanne
  april 21, 2020 at 12:35

  Ohh ik herken mij zo in het lezen. Mijn boeken gaan overal mee naartoe en als het even kan dan lees ik snel een aantal bladzijden. Ik hou echt enorm van lezen en kan helemaal opgaan in een fijn boek.

  • Reply
   Suzanne Elisa
   april 21, 2020 at 14:46

   Leuk om te horen! Mijn boek gaat ook overal mee naar toe!

 • Reply
  Naomi
  april 21, 2020 at 20:24

  Leuk dat jij ook journalt! Ik doe dit ook, erg ontspannend en je bent lekker creatief bezig. Voor mij werkt het ook heel goed om dingen van mij af te schrijven inderdaad. Ik ga zeker even kijken op je Pinterest!

  • Reply
   Suzanne Elisa
   april 28, 2020 at 13:14

   Leuk om te horen! Ik ben heel erg benieuwd hoe jij jouw journal vormgeeft! Ik ga wellicht vanavond weer nieuwe spreads maken.

  Leave a Reply