Mijn avondroutine met handige tips

De hele avond lig je te draaien, je hoofd zit vol met verschillende gedachten en maalt maar door, je bent hartstikke moe en komt naar niet in slaap! Wellicht voor iedereen herkenbaar. Ik heb deze nachten ook regelmatig gehad, maar sinds een tijdje probeer ik mijzelf vast te houden aan een bepaalde routine voor het slapen gaan en dit heeft mijn slaap verbeterd! Geen ademhalingsoefeningen of meditatie, maar simpelweg een routine. Ik vertel je er vandaag meer over.

Nachtrust is zo ontzettend belangrijk! Ik merk het zelf direct wanneer ik niet voldoende of goed heb geslapen. Je hebt een korter lontje, je kunt je minder goed concentreren en je hebt nul energie voor de dingen die je eigenlijk wilt doen. Net als dat ik een ochtendroutine probeer te ontwikkelen, waardoor ik meer rust en me-time creëer en iedere ochtend zin heb om mijn bed uit te gaan, creëer ik dit ook voor mijn avonden. Ik neem je mee in mijn avonden, hoe deze eruit zien en wat ik juist wel doe of juist vermijd.

Na het avondeten

Mijn avondroutine begint al na het avondeten. Wij eten meestal om 18:00 uur, soms net iets eerder en op andere dagen net iets later. Het is heel fijn wanneer je op een vast tijdstip eet, want op die manier weet jouw lichaam waar hij aan toe is. Dit geldt hetzelfde bij het opstaan en naar bed gaan. Nadat ik heb gegeten, ga ik vaak nog het een en ander doen wat er op mijn planning staan. Deze taken doe ik vaak op mijn slaapkamer.

Ik adviseer ouders eigenlijk om slapen en bijvoorbeeld huiswerk maken of leren voor toetsen van elkaar gescheiden te houden en dus niet in dezelfde ruimte te doen, evenals spelen met speelgoed voor jongere kinderen. Anderszijds is het ook belangrijk dat ieder kind een fijne en rustige plek heeft om wel dat huiswerk te maken. Ik kies er daarom bewust voor om aan mijn bureau deze taken uit te voeren en niet in bed.

Ik doe alvast mijn gordijnen dicht, ik zorg voor wat sfeerverlichting en doe de grote lamp uit en vervolgens maak ik wat kaarsjes aan. Vervolgens ga ik aan de slag met mijn taken, dit kunnen dingen zijn voor school, maar ook voor mijn blog of andere kleine taken. Op de woensdag ga ik vaak in de avond sporten en zit ik niet achter mijn bureau voor deze taken. Ik kies er dan ook bewust voor om zo vroeg mogelijk te gaan sporten in de avond, zodat ik daarna voldoende tijd heb om te ontspannen en alsnog mijn avondroutine te doen.

Klaarmaken voor de volgende dag

Tussen half 9 en 9 uur ga ik mijzelf klaarmaken voor de volgende dag en vervolgens voor het naar bed gaan. Ik zorg ervoor dat mijn planning voor de volgende dag up-to-date is, mijn wekker is gezet, mijn spullen voor de volgende dag zijn ingepakt en klaarliggen en ik rond nog wat laatste taken af. Daarna is het tijd om mijzelf echt klaar te maken voor het naar bed gaan en die routine begint op de badkamer.

Nog voordat ik naar de badkamer ga, om te douchen en mijn make-up te verwijderen, blaas ik de kaarsjes uit en zet ik nog even het raam open. Op die manier kan de damp van de kaarsjes nog mijn kamer uit en komt er nieuwe, frisse lucht naar binnen.

Klaarmaken voor het slapengaan

Mijn routine begint vervolgens op de badkamer. Ik stap nog de douche of het bad in, zodat ik de dag echt kan afsluiten. Vervolgens verwijder ik mijn make-up, trek ik een pyjama aan en loop ik naar beneden om nog een grote kop thee te zetten voor het slapengaan. Ik vind het belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen voordat ik ga slapen en kies bewust voor een kruidenthee met valeriaan en passiebloem. Dit heeft namelijk een ontspannende werking en zorgt ervoor dat je minder onrust in je lichaam hebt en dit bevordert vanzelfsprekend dus de nachtrust.

Vervolgens stuur ik mijn vriend nog een berichtje of bel ik hem nog eventjes om hem ook een goede nachtrust te wensen en daarnaast om nog even de dag door te spreken. Op die manier kan ik het echt van mij af zetten en ben ik er niet meer bezig gedurende de nacht. Dan is het ook echt tijd om mijn telefoon weg te leggen en er niet meer naar te kijken, dit heeft namelijk ook invloed op jouw nachtrust.

Vervolgens zorg ik dat deze essentiële oliën zich door mijn kamer verdelen, zodat ook dit mijn nachtrust bevorderd. Het bevat ondermeer citroenmelisse, lavendel, petitgrain, citroenver-bena, ylang-ylang en groene mandarijn en dit zorgt ervoor dat ik goed kan ontspannen en bevorderen een goede nachtrust. Daarnaast breng ik essentiële oliën aan op mijn polsen en pak ik nog even mijn leesboek erbij om even te lezen. Op het moment lees ik het boek Crash van Niek van den Adel en dit vind ik een super interessant en leuk boek! Ik kies er bewust voor om nog even te lezen, want dit zorgt ervoor dat ik ultiem kan ontspannen. Daarnaast kies ik ook bewust voor een echt leesboek, in plaats van een leerboek, zodat ik er niet volledig met mijn gedachten bij hoef te zijn.

Mijn avondroutine essentials

Niek van den Adel
Niek van den Adel

Vervolgens is het tijd om te slapen. Meestal leg ik tussen 10 en half 11 mijn boek echt weg, zodat ik fris ben voor de volgende dag. Benieuwd hoe ik dit soort lijstjes maak met mijn avondroutine essentials? Ik leg het in dit artikel allemaal uit.

Hoe ziet jouw avondroutine eruit? Maak jij gebruik van essentiële oliën?

6 Comments

 • Reply
  Darina
  maart 7, 2020 at 12:41

  Een mooie avondroutine. Ik vind dat ook belangrijk. Even lekker ontspannen voor het slapen gaan. De thee lijkt mij heel lekker, die wil ik wel gaan proberen.

  • Reply
   Suzanne Elisa
   maart 9, 2020 at 20:27

   Aanrader de thee! Het is zeker belangrijk om even te ontspannen en niet met een vol hoofd naar bed te gaan.

 • Reply
  Rosanne
  maart 8, 2020 at 16:03

  Wat een fijne routine heb je zeg. Ik zou daar nog wel wat van kunnen leren haha! Al lees ik wel elke avond voordat ik ga slapen in een boek en dat vind ik ook erg prettig.

  • Reply
   Suzanne Elisa
   maart 9, 2020 at 20:28

   Dat vind ik zelf zo fijn! Toevallig heb ik het vorige week iets minder gedaan en dan merk ik meteen dat ik veel onrustiger ben en niet met een gerust gevoel ga slapen.

 • Reply
  Claire
  maart 12, 2020 at 11:20

  Onze routines lijken best wel op elkaar! Ik begin ook meestal rond half 9 – 9 uur met mijn routine. Dan doe ik de tv uit, ruim ik alles een beetje op en zet ik alles klaar voor de volgende dag. Meestal lig ik rond half 10 – 10 uur in bed en ga dan nog even een halfuurtje lezen 🙂

  • Reply
   Suzanne Elisa
   maart 16, 2020 at 19:16

   Ook lekker vroeg in bed, dat vind ik zelf echt het fijnst. Daarnaast ook heel prettig om je dag af te sluiten met lezen.

  Leave a Reply