Zo maak je jouw tuin klaar voor de lente

De lente en het mooie weer komen steeds dichterbij en hopelijk kunnen snel genoeg de tuindeuren open en mogen we buiten genieten van onze lunch. Met deze tips zorg jij dat jouw tuin klaar is voor de lente, zodat jij buiten van de eerste zonnestralen mag genieten. Met deze tips maak jij jouw tuin lente klaar! Geen onkruid meer, maar nog veel meer dan dat.

Je wilt natuurlijk een tuin waar je de hele lente en zomer van kunt genieten met een kopje koffie, een vers broodje en een barbecue met vrienden en familie. Daar zijn een aantal stappen voor nodig, waaronder het onkruid verwijderen, maar daarnaast ook het gezellig maken van de tuin.

Onkruid verwijderen

Het hoort er natuurlijk ook bij, maar dit vind ik niet het leukste klusje van het lenteklaar maken van mijn tuin. Het onkruid moet verwijderd worden, wanneer dit is gebeurd, zie je direct verschil. Je tuin ziet er zoveel mooier en frisser uit wanneer er geen onkruid meer te bekennen is. Ga dus allereerst hiermee aan de slag, zodat je tuin er al een stuk beter uitziet. Vergeet deze belangrijke stap niet, want zeker in het lentezonnetje gaat het onkruid behoorlijk groeien en dat wil je voorkomen.

Een zithoekje creëren

Het is verstandig om je tuinmeubelen zoveel mogelijk op te bergen in de herfst en de winter. Ondanks dat tuinmeubelen ervoor gemaakt zijn om buiten te staan, gaan ze veel langer mee en blijven ze langer mooi wanneer ze in het najaar niet in weer en wind hoeven te staan. Haal je meubelen dus naar binnen of berg ze op onder een afdak.

Nu is het natuurlijk de tijd om deze meubelen weer voor de dag te halen en alles weer aan te kleden voor de lente. Ik vind het leuk om verschillende hoekjes te creëren in de tuin waar je gedurende de dag optimaal van het zonnetje kunt genieten. Daarnaast is het ook fijn om (uiteindelijk) een plekje te creëren waar veel schaduw staat, zodat je tijdens de zomermaanden daar kunt zitten op het heetst van de dag. Ik vind het zelf leuk om de zithoekjes aan te kleden met leuke kussentjes, een mooi plaid voor als het toch nog wat kouder wordt in de avonden en natuurlijk wat leuke bloemen en kaarsjes.

Een grote eettafel

Daarnaast vind ik het ook prachtig om een grote eettafel buiten te hebben, waar je de avonden kunt genieten met het gezin van een heerlijke maaltijd. Daarnaast is dit vaak ook een fijne plek om te werken als je vanuit huis werkt of een leuke barbecue wil organiseren voor een grote groep. Een grote eettafel wil ik vaak ook gezellig aankleden met mooie kandelaars, kussentjes op de stoelen en daarnaast is een tafelzeil ook ideaal. Bij TafelzeilOnline hebben ze hele fijne tafelzeilen die ideaal zijn voor buiten, maar daarnaast ook gecoat zijn waardoor je ze gemakkelijk af kunt wassen. Ideaal voor een barbecue, het is geen enkel probleem dat het een keer vies wordt. Een tafelzeil is een bescherming voor je tafel, ziet er knus uit en je hebt in één veeg je tafel weer schoon. Je kunt bij TafelzeilOnline jouw tafelzeilen op maat laten maken, staaltjes ontvangen van jouw toekomstige tafelzeil en daarnaast heb je ook tafelzeilen voor ronde of ovale tafels. Naast tafelzeilen verkopen zij ook plakfolie, placemats (leuk om het geheel nog verder aan te kleden) en raamfolie.

43d8635f7c973188b5d7d600c4d1cf6c
5a7819644cc0f0b4f008fa44b0992539
2623eed7f9a123c9ea488d14bded51b8
54dadee0aa54bda9e719ecb5567ccd96
4090896dc6c9f6519b72ad38fbb62008
36acf20017909c579ba8850d03174a75

Een kleurenpalet

Voor de aankleding en de bloemen, maak ik graag gebruik van een kleurenpalet. Dit pas ik overigens overal op toe, voor de inrichting van mijn slaapkamer, mijn outfitkeuze, maar dus ook voor de tuin. Door een aantal kleuren te kiezen die goed bij elkaar passen en dit toe te passen in alles, maak je een geheel van je tuin. Dit ziet er heel rustig en sfeervol uit. Dit kleurenpalet kun je doorvoeren in de bloemen en planten die je gaat gebruiken, maar overigens ook in de kussentjes en het plaid dat je kiest.

Je kunt gebruik maken van veel warme kleuren, zoals oranje, geel en rood en kiezen voor bijvoorbeeld okergele kussentjes. Bij koele kleuren zou je kunnen gaan voor paars en blauw, met bijvoorbeeld lavendel in de tuin. Je kunt hier ontzettend veel kanten mee op, maar op deze manier zorgt het er wel voor dat het een geheel wordt.

Shoppen maar!

Daarnaast is het leuk om wat (nieuwe) accessoires toe te voegen in je tuin. Dit kunnen kussentjes en een plaid zijn, maar ook mooie kandelaars, een leuke krans voor buiten en daarnaast ook de bloemen en planten. Afhankelijk van de bloem of plant kun je deze wel of niet in maart al in je tuin plaatsen, hier moet je misschien nog even mee wachten tot het echt mooier weer wordt.

De accessoires kun je natuurlijk wel al gaan aanschaffen, hiervoor kun je kijken bij VTwonen, H&M, Karwei, ga zo maar door! Je hebt hier vaak voldoende keuze in en soms is het alleen maar leuk als alles van een andere winkel afkomt.

Dit is in ieder geval hoe ik het ga aanpakken met de tuin en hoe ik ervoor zorg dat alles klaar is voor de lente, zodat ik kan genieten van mijn kop thee en boek tijdens mijn lunch in het lentezonnetje.

Hoe maak jij jouw tuin lente klaar? Welke kleuren gebruik jij in jouw tuin?

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met TafelzeilOnline.

5 Comments

 • Reply
  Kelly
  maart 3, 2020 at 16:40

  Ik heb zoveel zin om de tuin weer lekker aan te pakken! Nog even een paar weekjes geduld. 🙂

  • Reply
   Suzanne Elisa
   maart 9, 2020 at 20:26

   Inderdaad, maar nu het steeds mooier weer wordt, begint het zeker te kriebelen!

 • Reply
  Darina
  maart 3, 2020 at 21:26

  Heerlijk om straks weer lekker in de tuin bezig te zijn. Kan niet wachten 🙂

  • Reply
   Suzanne Elisa
   maart 9, 2020 at 20:26

   Nog eventjes geduld! Wel leuk om alvast na te denken over kleurthema’s.

 • Reply
  Metalura
  oktober 23, 2021 at 12:27

  Wat een heerlijke inspiratie foto’s staan hier in! Prachtig! Een tuinkamer kan ook echt een fijne aanvulling zijn voor je tuin voor vroeg in het voorjaar!

 • Leave a Reply