Mijn eerste maand stage

Het is alweer maart en dat betekent dat mijn eerste maand stage er alweer op zit! Aan de ene kant voelt dit heel fijn en aan de andere kant krijg ik ook spontaan stress van dit idee. De eerste maand stage is mij erg goed bevallen, ik heb al flink wat uren gemaakt en daarnaast heb ik ook al het een en ander voorbereid voor mijn eerste gesprek, waarin ik mijn plan ga delen voor het komende halfjaar. Vandaag wil ik samen met je terugblikken naar mijn eerste maand stage.

Mijn studie

Momenteel zit ik in het derde leerjaar van de opleiding Pedagogiek. Het eerste halfjaar van leerjaar 3 heb ik mijn minor gevolgd en het laatste halfjaar loop ik stage. Ik loop momenteel drie dagen in de week stage bij het zorgteam van een middelbare school. De middelbare school bestaat uit twee locaties en biedt onderwijs aan alle niveau’s van voortgezet onderwijs. Dit wil zeggen van praktijkonderwijs tot en met gymnasium. Binnen het zorgteam ga ik diverse taken uitvoeren, waar ik verderop wat meer over ga vertellen. Dit kan ik namelijk het beste vertellen aan de hand van mijn eerste ervaringen.

Mijn ervaringen

De eerste week van februari ben ik begonnen met mijn stage. Dit was een week eerder als dat ik eigenlijk zou beginnen, maar ik vond het fijn om direct van start te gaan en die mogelijkheid had ik gelukkig ook! Ik heb op het moment dus drie weken stage gelopen en afgelopen week had ik vakantie. In die drie weken heb ik allerlei verschillende dingen gezien en mogen doen en tot nu toe bevalt het mij erg goed!

In het begin moest ik natuurlijk heel erg wennen. Dit zijn vaak vermoeiende dagen, want je doet allemaal nieuwe indrukken op. Daarnaast merkte ik dat ik nog een beetje zoekende was, iedereen had namelijk voldoende te doen en ik nog niet. Ik was er voornamelijk om nog mee te kijken. Hier heb ik gelukkig mijn weg steeds meer in gevonden en ik kan de tijd goed doorkomen.

Het is namelijk zo dat je gesprekken voert met onder andere leerlingen, ouders en mentoren die met hulpvragen of andere (opvoed)vragen naar het zorgteam toe komen. Op dat moment ben ik er om met hen in gesprek te gaan, te kijken wat de daadwerkelijke vraag is en daarop in te spelen. Daarnaast ben je ook bezig met het onderhouden van contacten met bijvoorbeeld leerplicht en voer je observaties uit. Door te observeren kun je namelijk veel te weten komen over een leerling en kun je passende hulp bieden.

Inmiddels heb ik al een aantal gesprekken meegekeken, heb ik al een paar gesprekken met leerlingen gevoerd en heb ik meerdere observaties gedaan. Op het moment ben ik nog voornamelijk aan het meekijken bij gesprekken, bijvoorbeeld bij een gesprek met ouders en hun kind, maar daarnaast ook met leerplicht en iemand die helpt bij de doorstroom van voortgezet onderwijs naar beroepsonderwijs. Een hele diverse stageplaats, maar daarom denk ik ook zo leuk!

Mijn stage essentials

Dopper
Thermosfles
Stabilo markers
Structuurjunkie planner light
Dopper
Thermosfles
Stabilo markers
Structuurjunkie planner light
Dopper
Thermosfles
Stabilo markers
Structuurjunkie planner light

Tijdens mijn eerste weken stage heb ik kennisgemaakt met het de stageplek en wat er allemaal bij komt kijken. Ik zit veel tijds achter de laptop, om verslagen van gesprekken uit te werken en natuurlijk ook om mee te observeren. Daarnaast plan ik natuurlijk allemaal afspraken in en daarvoor gebruik ik de Structuurjunkie planner. Hierin noteer ik alles, markeer ik belangrijke afspraken en to-do’s. Daarnaast schrijf ik ook een heleboel aantekeningen tijdens de gesprekken en die maak ik in mijn notitieboekje.

Op het moment heb ik dus gemerkt welke spullen handig zijn om te gebruiken en nu heb ik ook gemerkt dat ik veel aan het sjouwen ben met één tas. Ik heb namelijk een favoriete tas die ik gebruik voor stage, voor school, voor werk en daarnaast ook voor privé, bijvoorbeeld wanneer ik het weekend naar mijn vriend ben. Een item wat dus op mijn wishlist is gekomen is een leather look rugzak. Dit vind ik allereerst super mooi en daarnaast ook nog heel praktisch, waardoor ik niet telkens mijn spullen hoef over te hevelen in mijn tas.

Morgen ga ik weer aan een nieuwe week met stage beginnen en kan ik weer aan de slag met observaties en gesprekken! Ik heb er zelf weer hartstikke veel zin in en ik merk dat ik heel veel nieuwe dingen leer, maar tegelijkertijd ook veel kan toepassen vanuit mijn minor ervaringen. Weer een leuke, drukke week voor de boeg!

Wat vond jij van jouw stages en waar liep jij zoal stage?

8 Comments

 • Reply
  Marloes
  maart 2, 2020 at 10:35

  Fijn dat je het naar je zin hebt op je stage! Lijkt me interessant voor jou dat de school alle niveau’s aanbiedt, want dan heb je heel wisselende leerlingen bij het zorgteam. Ik ben afgestudeerd als docente Nederlands, dus ik liep al mijn stages op middelbare scholen. Mijn stage in het derde jaar en mijn afstudeerstage heb ik beide op mijn oude middelbare school gedaan. Dat voelde als thuiskomen en was heel fijn, want ik wist grotendeels al hoe die school werkte. Tijdens die stagejaren moest ik alles eigenlijk al zelfstandig kunnen. Dan is een vertrouwde omgeving erg prettig.

  • Reply
   Suzanne Elisa
   maart 2, 2020 at 19:40

   Het voelt inderdaad erg vertrouwd zo! Wat leuk dat je dit zelf ook hebt mogen ervaren en dat je ook binnen het onderwijs werkt, ik blijf het super interessant vinden.

 • Reply
  Rachel Kromdijk
  maart 2, 2020 at 13:50

  Vooral het begin is hectisch, er komt dan inderdaad zoveel op je af! ik heb nooit zo’n goede tijd gehad qua stages. Daar heb ik het liever ook niet meer over haha, ik hoop in ieder geval dat het voor jou heel anders gaat lopen (in de positieve zin) heel veel succes!

  • Reply
   Suzanne Elisa
   maart 2, 2020 at 19:40

   Ah wat jammer! Ik denk dat we dat allemaal eens gaan ervaren, een mindere stage.

 • Reply
  Marsha
  maart 2, 2020 at 13:55

  Stages zijn in het begin altijd vermoeiend, maar het komt helemaal goed! 😀

  • Reply
   Suzanne Elisa
   maart 2, 2020 at 19:41

   Inderdaad, ik merk dat het nu gelukkig al beter gaat!

 • Reply
  Giovanna Jansen
  maart 6, 2020 at 11:06

  Een stage is, net als een nieuwe baan trouwens, vaak erg vermoeiend. Al die indrukken, nieuwe mensen, nieuwe dingen, veel informatie… Fijn dat je het er naar je zin hebt en dat je veel dingen uit je studie kan toepassen.

  • Reply
   Suzanne Elisa
   maart 9, 2020 at 20:27

   Inderdaad, bij een nieuwe baan is het precies zo!

  Leave a Reply