Terugblikken op mijn minor Jeugd- en Gezinswerker

Afgelopen maandag kwam er weer een Lief Dagboek online waarin ik vertelde over het afronden van mijn minor. Al eerder vertelde ik over mijn plannen voor het studiejaar 2019/2020 en vertelde ik over de minor die ik ging volgen. Dit was namelijk de minor Jeugd- en Gezinswerker en op dit moment heb ik mijn minor afgerond. Tijd om even terug te blikken!

Ik heb het al vaker op mijn blog benoemd, maar ik studeer Pedagogiek. Ik zit momenteel in mijn derde leerjaar van een studie die vier jaar duurt. Het eerste halfjaar van mijn derde leerjaar ging ik een minor volgen, waarin ik mijzelf meer ging verdiepen in één onderwerp of een kant waarin ik na het afronden van mijn studie ook zou kunnen werken. Ik besloot dus om de minor Jeugd- en Gezinswerker te gaan volgen.

Tijdens het afgelopen halfjaar heb ik veel geleerd over hoe het werk van een Jeugd- en Gezinswerker eruit ziet en wat je allemaal zou kunnen verwachten. We hebben dit gedaan door middel van een aantal lessen die we aangeboden hebben gekregen. In die vakken heb ik veel geleerd over gesprekstechnieken die je kunt toepassen, het schrijven van een gezinsplan, het bedenken en uitvoeren van activiteiten in een wijk en het ontwikkelen van een eigen visie over diverse onderwerpen.

De lessen

Binnen de minor hadden we vijf verschillende lessen, waarin ik veel heb geleerd over het werk als jeugd- en gezinswerker. Een van die vakken ging heel erg in op je eigen ontwikkeling en hoe het komt dat je bepaalde dingen doet, denkt en handelt. Hierin ga je dus verder in op hoe je bent als persoon en hoe dit jouw beïnvloed en hoe je met bepaalde dingen op zou kunnen gaan. In de andere vakken zijn we voornamelijk in gegaan op theorie en het toepassen daarvan, maar daarnaast ook het ontwikkelen van je eigen visie.

Gezinsplan

Een van de lessen die ik heb gehad, is gezinsplan. Binnen de les gezinsplan zijn we zelf aan de slag gegaan met het schrijven van een gezinsplan. Dit is een plan wat je maakt voor een gezin en waar zij mee aan de slag kunnen. In dit geval wat het een multiprobleem gezin, een gezin met meerdere uiteenlopende problemen, waarbij je hulp moet gaan bieden en moet gaan kijken hoe dit gezin met hun netwerk (familie, vrienden, enzovoorts) weer de regie in eigen handen kan krijgen.

In dit plan ga je alles tot in detail uitschrijven. Hoe je met het gezin contact opneemt, waar je rekening mee houdt en welke keuzes je om welke reden maakt. Daarnaast ga je hulpvragen en doelen opstellen, bekijken waar het netwerk mee kan helpen en waar er professionele hulp nodig is, bijvoorbeeld van een psycholoog.

Ikzelf vond dit een leuk vak. Het was voor mij niet helemaal nieuw, dus ik zocht voornamelijk zelf de diepgang in mijn gezinsplan en dat resulteerde ook in een super mooi punt als resultaat!

Progressiegerichte gespreksvoering

Progressiegerichte gespreksvoering is een techniek om gesprekken te voeren met cliënten. Je hebt basis gesprekstechnieken, je hebt technieken waarbij je gaat adviseren en bij progressie ga je voornamelijk zoeken naar progressie. Je gaat met de cliënt in gesprek en gaat vragen stellen, waardoor de cliënt zelf aan het denken wordt gezet en zelf met mogelijke oplossingen gaat komen.

Progressiegerichte gesprekstechnieken was voor mij ook niet nieuw. Vooral in de eerste tien weken zijn we voornamelijk aan het herhalen geweest, althans voor mij. In de laatste 10 weken gingen we deze gesprekstechniek toepassen wanneer je het gesprek voert met meerdere mensen. Dit was dan wel weer nieuw voor mij.

Deze gespreksmethode ga ik waarschijnlijk mijn stage tot aan de zomervakantie veel kunnen gebruiken en daarom is het ook ontzettend nuttig geweest. Daarnaast pas ik het ook steeds meer toe in mijn dagelijkse leven, bijvoorbeeld wanneer ik in gesprek ben met vriendinnen of mijn vriend en zij met een probleem zitten.

Werkveld

Tijdens de lessen van werkveld zijn we bij verschillende instellingen en organisaties gaan kijken waar wij mogelijk mee kunnen gaan werken wanneer we zijn afgestudeerd. We zijn bijvoorbeeld naar een asielzoekerscentrum geweest, naar een plek waar tienermoeders worden begeleid en we hebben een rechtszaak mogen bijwonen waar een kind werd berecht.

In de laatste 10 weken zijn we aan de slag gegaan met het onderwerpen van een plan aan de hand van een wijkanalyse. We zijn in groepjes in verschillende wijken gaan kijken en in mijn geval zijn we een analyse gaan doen van mijn eigen dorp. Hier hebben we vervolgens een plan voor geschreven en dit hebben we nadien ook uitgevoerd. Wij hebben zelf een high tea georganiseerd voor de ouderen in mijn dorp samen met de kinderen van groep 7 en 8.

Visie op gezinswerk

Tijdens de lessen visie op gezinswerk, zijn we onze eigen visie gaan ontwikkelen door met elkaar in gesprek te gaan over verschillende onderwerpen. Onderwerpen die aan bod kwamen, waren euthanasie bij kinderen, kindermishandeling, een pedagogische (ookwel corrigerende) tik en ouders met een verstandelijke beperking. Door met elkaar in gesprek te gaan en elkaar ideeën hierover aan te horen, kun je namelijk ook jouw eigen visie ontwikkelen.

Wat ik ervan vond

Voor mij was het veel herhaling, maar er kwamen ook hele nuttigen dingen aan bod. Zo hebben we naast deze lessen ook nog een training gehad over seksueel gedrag bij kinderen, wat ook ontzettend interessant was. Hier schreef ik een tijd terug ook al een blogpost over. Ik heb heel veel dingen geleerd die ik ook daadwerkelijk kan gaan toepassen in mijn stage nu en waarschijnlijk ook later in het werkveld.

Voor mijn komende stage komt namelijk de gesprekstechniek erg van pas en daarnaast moet ik ook een plan gaan schrijven voor een leerling. Dit is dan géén gezinsplan, maar voor een individu. Toch lijkt dit heel erg op elkaar en kun je er ook zeker dingen uithalen die je nu weer kunt gebruiken.

Voor nu  kan ik dit dus afronden en kan ik het meenemen voor mijn stage die ik nu ga lopen. De afgelopen dagen heb ik namelijk weer voor het eerst stage gelopen bij mijn nieuwe stageplek! Binnenkort natuurlijk meer daarover.

Heb jij een minor gevolgd en hoe vond je die?

6 Comments

 • Reply
  Rosanne
  februari 6, 2020 at 10:18

  Lijkt mij heel interessant om meer over dit onderwerp te leren! Hopelijk heb je het naar je zin op je nieuwe stage!

  • Reply
   Suzanne Elisa
   februari 10, 2020 at 20:43

   Was heel interessant inderdaad! Mijn stage bevalt tot nu toe goed.

 • Reply
  Rachel Kromdijk
  februari 6, 2020 at 14:41

  Ik ga gelijk even je artikel lezen over seksueel gedrag bij kinderen, ik denk dat dit ook extreem is veranderd..
  Veel plezier en succes op je stage!

  • Reply
   Suzanne Elisa
   februari 10, 2020 at 20:44

   Leuk dat je het even gaat lezen, heb het maar kort benoemd, maar mocht je er meer over willen lezen, ik kan er wellicht nog iets meer over delen.

 • Reply
  Marloes
  februari 7, 2020 at 09:33

  Super interessant! Veel plezier en succes meid!

 • Leave a Reply