In 1 dag blogs schrijven voor de hele maand

Voorheen heb ik regelmatig de vraag gekregen wat ik eigenlijk doe, een beetje artikeltjes schrijven, werd er dan altijd gezegd. Op dit moment blog ik zeven jaar, studeer ik daarnaast ook en ga ik vanaf februari weer stage lopen. Het afgelopen half jaar heb ik vrij veel de tijd gehad om aan mijn blog te besteden, maar vanaf februari zal dit anders gaan zijn. Ik bedacht dus een nieuwe strategie rondom mijn blog, namelijk in één dag blogs schrijven voor de hele maand. Afgelopen maand probeerde ik het uit en ik wil je er vandaag alles over vertellen.

Afgelopen maand heb ik het voor het eerst geprobeerd om al mijn blogpost voor de hele maand januari in één dag te schrijven. Dit zorgt er bij mij voor dat ik één dag kwijt ben aan het schrijven en de rest van de tijd minder om kijken heb naar mijn blog (althans, dat is het idee). Dit zorgt ervoor dat ik vervolgens alle tijd heb om te focussen op andere dingen, namelijk mijn studie, mijn stage, maar ook andere zakelijke dingen rondom mijn blog.

Brainstormen en fotograferen

Januari was dus de eerste maand dat ik het uitprobeerde. Ik besloot een maandag volledig in het teken te zetten van het schrijven van mijn blogposts voor die maand, maar daar ging wel wat werk aan vooraf. Ik had vooraf al precies bedacht welke blogposts ik wou schrijven voor die maand. Ik ben wil graag inspelen op hetgeen wat op dit moment speelt, ik moet eventueel rekening houden met betaalde opdrachten of producten die ik heb opgestuurd gekregen en daarnaast moeten ook dat soort producten worden gefotografeerd. Het brainstormen en het fotograferen heb ik dus niet gedaan op diezelfde maandag, maar een paar dagen daarvoor. Ik pakte mijn blogplanning erbij, ik brainstormde er wat op los en vervolgens ging ik aan de slag met het maken van de foto’s voor die maand.

Ikzelf heb ook andere verhalen gelezen over het schrijven van alle blogpost voor één maand in één dag. Dan werd er de dag zelf gebrainstormd over de blogposts die er geschreven gingen worden en vervolgens werden die ook diezelfde dag geschreven. Ook dat kan, maar ik zelf vind het prettig als ik ook vooraf de foto’s heb geschoten die horen bij de blogposts. Zeker als een blogpost ook voorbereiding nodig heeft, zoals het testen van een product of het lezen van een boek. Hierbij is het afhankelijk van de soort blogposts die jij schrijft en daarnaast ook waar jij je prettig bij voelt.

En dan nu bloggen!

Vervolgens is het tijd om alle blogposts te gaan schrijven. Vooraf heb ik dus de foto’s al gemaakt en bewerkt, de onderwerpen staan al vast (althans, hier kan ik nog wel in schuiven) en dan kan ik aan de slag met het schrijven van de blogposts. Ik heb zelf iedere maandag, donderdag en zaterdag een blogpost online. De blogpost op maandag is meestal een weekoverzicht van die week daarvoor, die kan ik dus niet schrijven en deze zet ik voor iedere zondagavond in mijn agenda, zodat ik die dan schrijf. Het komt voor mij dus neer op twee blogposts per week en dat betekent zo’n 8 blogposts om te schrijven voor één maand.

Ik merk dat het schrijven mij het ene moment beter af gaat dan het andere moment, maar ik merk dat acht blogposts ook erg veel is om in één dag te schrijven. Je moet echt flink doorwerken, wil je het af krijgen en daarnaast; ik wil het niet afraffelen. Het is wel fijn als ik vooraf al onderzoek heb gedaan, deels al wat dingen heb bedacht en ik alleen nog maar korte stukken uit hoef te werken. Persoonlijke blogposts schrijf ik vaak gemakkelijker dan bijvoorbeeld reviews.

Na het schrijven, voeg ik de afbeeldingen toe. Diezelfde dag, in dit geval een dag later, heb ik nog de afbeeldingen voor Pinterest gemaakt. Op die manier staat alles klaar wanneer de blogposts online gaat. Nadat dat allemaal is gebeurd, ga ik alles nog controleren. Ik vind het fijner om dit op een moment te doen dat ik een stuk frisser ben en er echt met een nieuwe blik naar kan kijken. Dit doe ik bijvoorbeeld de dag later of op een ander moment, bijvoorbeeld wanneer ik onderweg ben vanaf school. Ik check even op spelfouten en vreemde zinnen en pas het hier en daar nog even aan.

Voor- en nadeel

Er zitten wel voor- en nadelen aan het schrijven van al deze blogposts in één dag. Ikzelf liet het een tijd terug al een keer merken, maar ik vind het heel fijn om één dag aan één taak of één project te werken. Op die manier kan ik volledig in de flow komen, kan ik met volledige aandacht aan die taak werken en dit zorgt ervoor dat ik een voldaan gevoel heb als ik het kan afstrepen. Daarnaast zorgt dit ervoor dat ik niet telkens hoef te schakelen tussen verschillende taken, wat mij veel energie kost (je merkt dit misschien niet altijd, maar het is wel echt zo). De flow waar ik het over had is wel een dingetje. Ik heb soms echt een schrijf flow en andere momenten totaal (vaak lukt het wel uiteindelijk, maar moet ik me er echt toe zetten). Wanneer ik dus plan om die dag alle blogposts te schrijven voor één maand, moet ik wel in de flow zijn om ook lekker te kunnen schrijven. Het scheelt voor mij vaak wel dat ik de onderwerpen al heb bedacht, het scheelt als ik alvast ideeën op papier heb geschreven die ik bijvoorbeeld tijdens het brainstormen had. Mocht ik nu echt niet in de flow komen, dan kan ik het ook een keer verplaatsen naar een ander moment.

Ik schrijf dus voor iedere week twee blogpost en plan een moment in mijn planner op de zondagavond om de blogpost voor de maandag te schrijven, zodat het ook echt persoonlijk blijft en past bij hetgeen wat er op dat moment in mijn leven gebeurd. Daarnaast blijft het niet altijd bij die twee blogposts in de week en kan ik hierin ooit nog schuiven. Wanneer er bijvoorbeeld een betaalde samenwerking komt, dan kan ik hierin nog schuiven en ervoor kiezen om een blogpost pas op een later moment te publiceren of wellicht een extra blogpost te plaatsen.

Ik heb nu gemerkt dat ik het wel heel fijn en rustgevend vond om alles vooruit te schrijven en ik er niet meer over na hoef te denken op een later moment. Dit zorgt er ook voor dat ik gefocust bezig kan zijn met school en dadelijk ook met mijn stage. Daarnaast ben ik ook erg benieuwd geworden naar hoe andere bloggers dit doen, dus laat het me zeker weten!

Hoe schrijf jij jouw blogposts?

 

 

 

25 Comments

 • Reply
  Audrey
  januari 30, 2020 at 08:51

  Poe, dat is wel flink aanpoten op zo’n blogdag dan! Ik ben bezig met een voorraadje aanleggen, waarbij ik meestal 3 blogposts per weekend maak terwijl ik twee keer per week post. Daar zit ook een post bij over hoe ik blog, haha!

  • Reply
   Suzanne Elisa
   februari 3, 2020 at 20:08

   Het is zeker flink aanpoten! Ik heb het voor deze maand weer geprobeerd en nu merk ik dat het ook niet lukt in één dag. Wel probeer ik dan twee achtereenvolgende dagen bijvoorbeeld te schrijven, zodat ik wel in mijn schrijf flow blijf. Op die manier is ook super goed! Zo bouw je toch een voorraadje op inderdaad.

 • Reply
  Rosanne
  januari 30, 2020 at 09:25

  Wauw girl wat goed dat je dit kan! Ik moet echt weer een goede planning hebben hoor, want tegenwoordig schrijf ik de dag van tevoren nog een blogpost haha!

  • Reply
   Suzanne Elisa
   februari 3, 2020 at 20:10

   Dat heb ik ook heel lang gedaan! Nu ik weer moet beginnen met stage en lange dagen op school heb, wou ik het toch anders. Het is echt aanpoten en lukt ook niet altijd, dus nu deel ik het echt op in dagen/dagdelen: foto’s maken, foto’s bewerken, schrijven en social media inplannen.

 • Reply
  Ilona Wielinga
  januari 30, 2020 at 10:22

  Een ding is zeker, het was een productieve dag, haha. Ik schrijf zelf ongeveer vier blogposts per week, dus alles voor een maand in een dag gaat mij niet lukken. Ik schrijf geregeld het artikel ook een dag van tevoren. Maar sinds ik mijn strakke blogplanning wat los heb gelaten en schrijf waar ik over wil schrijven, merk ik dat ik er veel minder stress over heb en er toch vaak nog elke week vier artikelen verschijnen. Nou scheelt het ook dat ik veel onderweg ben voor mijn studie, dus vaak in de trein lekker blogjes uit kan tikken.

  • Reply
   Suzanne Elisa
   februari 3, 2020 at 20:11

   Zeker! Ik heb wel gemerkt deze maand dat het niet altijd kan in één dag en heel afhankelijk is van de blogposts. Het fotograferen en bewerken daarvan doe ik daarom ook op andere momenten en niet op dezelfde dag als het schrijven.

 • Reply
  Justine
  januari 30, 2020 at 10:30

  Poeh, dat is veel op één dag, wat knap dat je dat lukt zeg! Fijn dat het voor jou werkt!
  Ik heb het in het verleden ook wel eens geprobeerd en soms schudde ik er zo een paar uit mijn mouw, maar soms kwam er maar met moeite 1 post uit. Dat was ook het moment dat ik het “moeten” schrijven heb losgelaten. Ik schrijf wanneer ik zin heb en wanneer ik ook echt wat te vertellen heb. Daardoor komt er een stuk minder online, dat is wel jammer, maar het geeft wel rust. Grappig hoe ieder zo zijn eigen maniertjes heeft!

  • Reply
   Suzanne Elisa
   februari 3, 2020 at 20:12

   Ook niet altijd hoor! Het hangt met zoveel dingen samen. Ik merkte dat er nu ook één post zo moeizaam ging, terwijl anderen binnen no-time op papier staan.

 • Reply
  Rachel
  januari 30, 2020 at 10:51

  Ik heb dit in het verleden ook weleens gedaan, maar tegenwoordig schrijf ik een blog een dag van te voren. Ik zet wel altijd artikelen klaar met de foto’s erin die ik wil gebruiken. Dan heb ik altijd wel een artikel wat ik kan gaan schrijven.

 • Reply
  Darina
  januari 30, 2020 at 13:13

  Dat was een hele productieve dag! Soms schrijf ik wel drie posts op een dag maar dan is dat alleen de basis. Nu probeer ik het meer uit te smeren, anders zit ik veels te vaak achter een beeldscherm.

  • Reply
   Suzanne Elisa
   februari 3, 2020 at 20:13

   Ik zit inderdaad wel veel achter mijn beeldscherm; tijdens mijn stage, studie, studeren vanuit huis en daarnaast ook nog voor de blog!

 • Reply
  Kelly
  januari 30, 2020 at 20:15

  Goed bezig! Ik probeer elke werkdag te posten, dus vooruit bloggen zit er voor mij niet echt in haha. 🙂

  • Reply
   Suzanne Elisa
   februari 3, 2020 at 20:14

   Schrijf je dit ook de dag vooraf? Soms kan het wel helpen om bijvoorbeeld op een vrije dag wat vooruit te schrijven, dit hoeft niet voor de hele maand natuurlijk.

 • Reply
  Nikki
  januari 31, 2020 at 11:30

  Slim om dat zo aan te pakken! Ik vind vooral het fotograferen echt een toestand, nu in de donkere maanden. Maar om daar een middagje voor uit te trekken is best een goed idee.

  • Reply
   Suzanne Elisa
   februari 3, 2020 at 20:14

   Nu met het donkere weer is het soms echt een sport om mooie foto’s te maken!

 • Reply
  Claire
  januari 31, 2020 at 13:28

  Wat fijn om te lezen hoe jij blogt! Ik merk dat ik nog een beetje zoekende ben qua planning. Ik post maar 1x per week, maar wil eigenlijk wel meer posten. Ik zit ook al een tijdje te denken over een planning. Vaak schrijf ik de blog een week van tevoren zodat ik altijd een ‘back-up’ heb, als het niet lukt. Ik vind vooral inspiratie opdoen lastig (dat komt bij mij vaak de dag van tevoren haha) en het maken van de foto’s met dit donkere weer.

  • Reply
   Suzanne Elisa
   februari 3, 2020 at 20:15

   Een planning vind ik zelf echt heel makkelijk, maar soms wijk ik hier wel van af. Ik moet namelijk wel in de flow zijn om iets te kunnen schrijven. Foto’s maken met dit weer is inderdaad erg lastig nu!

 • Reply
  Marloes
  januari 31, 2020 at 13:31

  Jeetje, goed dat je dit zo productief hebt aangepakt! Soms schrijf ik twee blogposts op een dag vooruit, maar vaak schrijf ik een blogpost een of twee dagen van tevoren. Het zou wel slimmer zijn om meer met een blogplanner te werken, want dan kan ik mij meer houden aan het feit dat ik het liefst drie blogposts per week online wil zetten. Misschien ga ik toch eens zo’n blogdag uitproberen!

  • Reply
   Suzanne Elisa
   februari 3, 2020 at 20:16

   Zeker de moeite waard om eens te proberen! Zo merk je of het voor jou iets is of juist totaal niet.

 • Reply
  Villasappho
  februari 2, 2020 at 16:32

  Ik wou dat ik zo’n dag had! Heel stoer. Ik blog wanneer ik kan. Ik heb altijd mijn telefoon of ene notitieboekje in de buurt liggen. Heb ik een idee dan sla ik die meteen op. Ik heb heel veel concepten maar ook aparte mappen voor als een blogpost en de foto’s klaar zijn en een map voor als er nog een foto bij moet komen.

  • Reply
   Suzanne Elisa
   februari 3, 2020 at 20:18

   Voor mij wordt het nu ook een stuk pittiger nu ik drie dagen stage loop en meestal twee dagen naar school moet. Daarom is het heel fijn als je soms een dag volledige focus hiervoor hebt.

 • Reply
  Giovanna Jansen
  februari 4, 2020 at 20:38

  Ik heb vorige maand toevallig voor het eerst een hele maand aan blogpost in het vooruit geschreven en ingepland. Ik had het de eerste week van het jaar nog even rustig, dus het uitgelezen moment om blogs in het vooruit te schrijven. En ik moet zeggen dat het mij wel erg goed bevallen is. Het gaf in elk geval erg veel rust in de afgelopen drukke weken te weten dat ik niet nog een blog hoefde te schrijven, alleen de dag voor publicatie nog even na te lezen.
  Nou is het er de afgelopen weken – zoals gezegd erg druk – niet van gekomen om voor de maand februari alvast vooruit te schrijven (ik moet er ook nog een ritme in krijgen denk ik), en dat is wel heel jammer. Dus vanmiddag toch maar een planning gemaakt voor de rest van de maand en de volgende maand en ik hoop morgen de blogs te schrijven.
  Ik schuif overigens ook nog wel eens later in de planning. Maar dat gaat makkelijk zat, even de datum aanpassen in WordPress.

  • Reply
   Suzanne Elisa
   februari 10, 2020 at 20:39

   Wat fijn dat je zelf ook de voordelen hebt gemerkt! Ik loop nu al wel achter de feiten aan en het gaat niet zo gemakkelijk om alles in één dag af te krijgen.

 • Reply
  Jessica J.
  februari 5, 2020 at 10:57

  Acht posts op één dag?! Wow! Ik ben daar veel te perfectionistisch voor, denk ik. Ik zit gemakkelijk drie uur aan het schrijven van één artikel. Wat ik wel doe, is foto’s voor meerdere posts na elkaar maken. Ik schrijf de meeste van mijn artikels de avond van tevoren en dan is fotograferen natuurlijk niet echt mogelijk. Nu heb ik wel geen blogplanning en publiceer ik wanneer ik er zin in heb, dus hoef ik niet per se vooruit te werken, al is het wel fijn als het me een keertje wél lukt. Ik heb in ieder geval erg veel bewondering voor jouw manier van werken!

  • Reply
   Suzanne Elisa
   februari 10, 2020 at 20:41

   Ik zat die dag echt in een flow, maar afgelopen maand is het me ook niet gelukt. Toch ben ik heel erg perfectionistisch, maar een goed plan vooraf helpt al heel erg.

  Leave a Reply