Nooit meer te druk

Dit is echt een cadeau wat goed bij mij past en waar ik zelf echt iets mee kan. In december vertelde ik al kort welke cadeautjes ik had gekregen met Sinterklaas en dat was onder andere het werkboek Nooit meer te druk. Dit werkboek is een opvolger van het bestseller boek Nooit meer te druk geschreven voor Tony Crabbe. Het boek heb ik zelf al eens geluisterd via Storytel, maar door middel van een werkboek kun je echt aan de slag. Ikzelf ben ook aan de slag gegaan met het boek en ik wil mijn ervaringen en enkele tips met je delen.

Het boek van Tony Crabbe heb ik vorig jaar geluisterd via Storytel. Ik vond het leuk om eens een boek te luisteren en besloot een proefabonnement te nemen en luisterde op die manier een heleboel boeken en leerde ook heel veel van het boek Nooit meer te druk. Ik vond het heel heel interessant boek om te lezen (in dit geval luisteren), omdat het vol stond met praktische tips en weetjes, maar ook hoe wij het eigenlijk allemaal doen en hiermee eigenlijk de mist in gaan. Uit dat boek heb ik een heleboel praktische tips gehaald die ik in mijn dagelijkse leven heb toegepast, bijvoorbeeld mijn mailbox. Ik bleef maar kijken of ik nieuwe mailtjes had en mailde dan ook direct terug, vervolgens bleef ik de hele dag aan het mailen en was ik hier veel tijd mee kwijt. Uiteindelijk besloot ik dat ik nog maar op twee momenten van de week ging mailen, op de maandagmiddag en donderdagmiddag. Ik koos ervoor om dit in de middagen te doen, zodat je niet de hele dag blijft kijken of je al reactie heb. Dit zorgde voor zoveel rustig en meer vrije tijd, dat ik het nu al ruim een halfjaar op die manier doe.

Toch kwam dit werkboek nog als geroepen. Ik blijf namelijk Suzanne en ik kan niet zonder mijn lijstjes, hoge uitdagingen stellen, telkens weer nieuwe dingen bedenken en het mijzelf niet altijd even makkelijk te maken. Daarnaast weet ik dat ik een drukke tijd tegemoet ga met drie dagen stage vanaf februari en vanaf augustus vier dagen stage en afstuderen. Tijd om mijn drukke leven onder de loop te nemen er iets mee te gaan doen.

Nooit meer te druk

Het werkboek Nooit meer te druk is een vervolg op het boek Nooit meer te druk. Ik vind het zelf heel waardevol dat ik het boek al eens gelezen heb, dit zorgt er namelijk voor dat sommige informatie al bekend is en ik het opnieuw kan bekijken en er iets mee kan doen (of mijn dagelijkse habits kan aanpassen op deze informatie). Het is echter geen must om het boek te hebben gelezen. Je mist geen informatie als je het boek niet hebt gelezen en als je het wel hebt gelezen, krijg je nog meer praktische tips en ditmaal echte opdrachten waar je mee aan de slag kunt. Het werkboek geeft je allereerst stukjes informatie, duidelijke informatie die uitgelegd is op een manier waardoor iedereen het begrijpt. Het is geen moeilijke taal en de meesten zullen zich herkennen in de situaties die worden beschreven. Vervolgens zijn er opdrachten die je kunt uitvoeren. Er is voldoende schrijfruimte om dit te doen in het boek zelf, daar is het ook echt voor gemaakt. Het papier schrijft fijn en je kunt echt het boekje gaan vullen tijdens het lezen.

Daarnaast staan er ook opdrachten in het boek waarbij je een los stuk papier en een pen moet pakken. In die gevallen heb je vaak meer schrijfruimte nodig, om bijvoorbeeld plannen uit te werken. Daarnaast vind je ook achteraan nog een aantal blanco pagina’s voor notities, altijd handig tijdens het lezen van een informatief boek.

De beste tips

Het boek staat echt boordevol praktische tips en inspiratie. Allemaal behapbare dingen die jij in je dagelijkse leven kunt toepassen. Zo heb ik bijvoorbeeld de tip over minder schakelen toegepast in mijn dagelijkse leven en hier vertelde ik een poos geleden ook al iets over op de blog. Wanneer we multitasken moeten we telkens schakelen tussen meerdere taken en dit zorgt ervoor dat we veel minder gerichte aandacht hebben voor de taken. Zo plan ik tegenwoordig regelmatig dagen waarin ik mijzelf focus op één taak of één thema. Ik kan vervolgens mijzelf volledig focussen op die taak, waardoor ik veel sneller werk, omdat ik alle aandacht daarop kan richten.

Iets anders wat ik regelmatig doe, meestal op momenten dat ik meer stress ervaar en even door de bomen het bos niet meer zie, is een piekerkwartier. Ik zet een timer op een kwartier en ik ga schrijven op een blad. Alles wat er door mijn hoofd dwaalt, schrijf ik op. Dit kunnen de meest grote en kleine dingen zijn die er in mijn hoofd dwalen. Dat ik nog een afspraak moet maken bij de tandarts, onderwerpen voor blogposts, welke outfit ik aan wil tijdens het feestje zaterdag en wat ik vanavond wil eten. Alles schrijf ik op. Nadat mijn wekker is gegaan, ga ik deze dingen opdelen in categorieën.

 • Welke taken kan ik direct afhandelen?
 • Welke taken zijn verbonden aan een deadline?
 • Moet ik hier echt iets mee of eigenlijk niet?
 • Kan ik deze taak uitbesteden?

Nadat ik dit heb gedaan, ga ik die dingen doen. De taken die ik direct kan afhandelen, bijvoorbeeld de tandarts bellen, ga ik doen. Andere taken, waar een deadline aan is verbonden, plan ik in in mijn planner. Ik schrijf op wat er gedaan moet worden en wanneer ik dit wil doen, zodat ik de deadline haal. Dingen waar ik niets mee doe, kan ik op deze manier uit mijn hoofd zetten. Blogpost ideeën, heel leuk, maar daar hoef ik niet altijd direct iets mee. Ik schrijf ze op in mijn notities bij blogpost ideeën en hoef er dan niet meer over na te denken. De dingen die ik uit kan besteden, besteed ik vervolgens uit en ook daar hoef ik me dan niet meer druk om te maken.

Wat mij betreft is het echt een leerzaam boek en werkboek. Je krijgt ontzettend veel informatie en tips hoe je dit direct kan toepassen en opdrachten die je nog meer aan het denken zetten. Ik ben zelf groot fan van dit soort boeken en werkboeken en heb daarom ook een lijstje samengesteld met boeken die wellicht ook interessant zijn voor jou als jij net als ik van dit soort boeken houdt.

Meer van dit soort boeken

Minder moeten meer leven
Not giving a fuck
Getting things done
Omdenken
Opgeruimd
Nooit meer te druk
Nooit meer te druk werkboek
Minder moeten meer leven
Not giving a fuck
Getting things done
Omdenken
Opgeruimd
Nooit meer te druk
Nooit meer te druk werkboek

Het werkboek Nooit meer te druk van Tony Crabbe is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com voor €12,50.

Ben jij bekend met dit boek?

6 Comments

 • Reply
  Darina
  januari 18, 2020 at 11:05

  Ik ben wel benieuwd naar dit boek en werkboek, lijkt me ook echt iets voor mij. Mooie review!

  • Reply
   Suzanne Elisa
   januari 19, 2020 at 08:48

   Zeker een aanrader als je ook altijd bezig bent!

 • Reply
  Ilona Wielinga
  januari 18, 2020 at 11:31

  Het lijkt me echt wel een fijn en vooral praktisch boek. Ik check zelf mijn mail ook niet meer de gehele dag. De meldingen staan uit, dus nu lees ik mijn mail alleen nog aan het einde van de dag. En ook niet elke dag. Geeft inderdaad zo veel meer rust.

  • Reply
   Suzanne Elisa
   januari 19, 2020 at 08:49

   Inderdaad, dat herken ik helemaal. Zo staat het boek ook nog vol andere praktische tips!

 • Reply
  Claire
  januari 29, 2020 at 10:38

  Dit klinkt als een handig hulpmiddel! Ik ken het boek zelf wel, maar nog nooit gelezen. Ik vind je mailbox tip ook heel goed trouwens 😉 Ik merk dat ik vaak tussendoor even op mijn telefoon mijn e-mail lees en dan niet kan reageren, waardoor ik het vaak weer vergeet. Ik ga het onthouden!

  • Reply
   Suzanne Elisa
   januari 29, 2020 at 11:31

   Ik merk dat ik soms nog wel mijn mail wil checken tussendoor, zeker op momenten dat ik me even “verveel”. In dat geval zou je nog eens kunnen proberen om je mailbox van je telefoon helemaal te verwijderen, zodat je echt niet geneigd bent om het te checken.

  Leave a Reply