Project Pan

Afgelopen week werd ik overspoelt met verslagen op Instagram over 30 days minimalism challege en daarnaast las ik een tijd terug ook een blogpost over project pan bij blogger Sanne Timmermans. Onwijs interessant allebei, want ik weet dat ik ontzettend veel spullen heb en ik vind het sonde wanneer ik ze niet (voldoende) gebruik en een ander er wel plezier aan kan beleven of wanneer ik producten niet meer kan gebruiken, omdat deze over datum zijn en al langere tijd half aangebroken in de kast liggen. Dit moest anders en daarom ben ik al een tijdje bezig met project pan, maar vanaf 2020 wil ik het echt goed aan pakken en daarom schrijf ik ook deze blogpost.

Project Pan heeft alles te maken met mijn beautycollectie, van make-upproducten tot deodorant en skincare. Alle producten die je maar tegenkomt in je badkamerkastje of de lade van je beautytafel. Het doel van het project is dat je eerst deze producten opmaakt, voordat je een nieuw product aanbreekt en voordat je een nieuw product aanschaft. Wanneer je een beetje bekend bent in de beautywereld, heb je de term pan vast al eens gehoord. De term staat namelijk voor het raken van de bodem van je beautyproduct. Wanneer je die bodem hebt geraakt, is het einde van dit product in zicht.

Voor mij betekent het hele project ook om orde in de chaos te creëren. Ik heb zo ontzettend veel producten en ze raken maar niet op. Ik heb verschillende producten die half aangebroken in de kast liggen en vervolgens worden vervangen door een ander product. Een product dat ik bijvoorbeeld wil testen voor de blog of een foundation die ik misschien toch niet zo fijn vond. Ik merk dat ik dan sneller grijp naar iets anders en vervolgens kan het product niet meer worden gebruikt (omdat het al gebruikt is en er toch bacteriën bij zijn gekomen). De mindset hierbij is dus dat ik eerst een product op maak, voordat ik begin aan een nieuw product. Mocht ik merken dat ik een product echt niet prettig vind, dan maak ik er iemand anders blij mee, zoals mijn moeder, zusje of een vriendin.

Daarnaast zal dit project ervoor zorgen, althans dat hoop ik, dat ik niet zomaar spullen ga komen, omdat ik een vervanging nodig heb voor de ander, terwijl ik toch nog een voorraadje heb liggen in mijn beautystash. Daarnaast zal dit er ook voor zorgen dat ik producten echt ga gebruiken. Ik heb het heel lang sonde gevonden om mijn luxe parfums te gebruiken, want deze wilde ik graag bewaren voor speciale gelegenheden. Sonde, want op die manier gebruikte ik ze nauwelijks en bleven ze maar in mijn kast staan. Hetzelfde geldt voor mijn favoriete lipstick, een lipstick van Mac. Heel lang wilde ik hem nauwelijks gebruiken, maar het was echt mijn favoriet! Wanneer ik hem te lang links had laten liggen, had de lipstick ook bij het oud vuil gekund, omdat hij niet meer lekker zou ruiken en nu heb ik er tenminste plezier van (omdat ik hem ook echt heb gebruikt, totdat hij helemaal op was).

Ik ben ondertussen al een tijdje bezig met dit project en ik merk dat het heel fijn is om een tijd lang dezelfde producten te gebruiken totdat ze helemaal op zijn. Het zorgt er namelijk voor dat je lichaam ook kan wennen aan bepaalde producten en de werking van het product (bijvoorbeeld skincare of haarverzorging) echt tot zijn recht komt. Wanneer je een product telkens maar een tijdje gebruikt, is dat niet zo. Daarnaast kom ik er op die manier heel goed achter welke producten goed voor mij werken en welke niet en hier kan ik vervolgens mijn nieuwe aankopen ook op uitzoeken.

Hoe is het nu?

Nu ben ik dus al een tijdje bezig, maar ik heb totaal geen inzicht van de producten die ik in huis heb, zo heb ik overal verspreid producten liggen. Mijn dagelijkse stash, mijn voorraad met haarproducten en nog een voorraad met producten (waar ook haarproducten in zitten), noem maar op. Veel producten zijn dus al aangebroken, andere producten niet, veel producten zijn fullsize, maar niet allemaal. Tijd om eens te kijken naar de verschillende producten die ik in huis heb. Op het gebied van make-upproducten heb ik mijzelf alleen gefocust op de foundation, concealer en mascara.

Gezichtsverzorging

8 make-upremovers
4 toners
21 maskers
18 dagcrèmes
2 nachtcrèmes
4 serums
3  oogcrèmes
4 huidoliën
3 gezichtscrubs

Verzorgingsproducten

17 lipbalms
1 lichaamsscrubs
7 handcrèmes
11 bodylotions
7 lichaamsolie
2 douchegels
11 deodorant
17 parfums

Haarproducten

6 shampoos
5 conditioners
3 oliën
2 haarspray
2 seasalt spray
1 haarmousse
1 verzorgende haarcrèmes
2 antiklitsprays
4 droogshampoos
2 haarmaskers

Make-upproducten

5 foundations
2 concealers
8 mascara’s

En nu?

Jeetje! Vooral de hoeveelheid dagcrèmes is niet normaal, daar schrik ik echt van! Heel van hiervan zijn ook mini’s, dat is dan nog enigszins geruststellend. Ik heb toevallig laatst twee nieuwe droogshampoo’s aangeschaft, omdat mijn droogshampoo die ik nu gebruik echt bijna op is en daarnaast heb ik nog één mini droogshampoo die bijna op is. Ik vind het van mij al heel knap, want ik heb de twee nieuwe verpakkingen nog niet aangeraakt en ben eerst de ‘oude’ aan het opmaken. Ook de maskertjes verbazen mij echt, ik heb ontzettend veel maskers en ik gebruik het bijna niet, terwijl ik het wel heel fijn vind om te gebruiken. Een reden om het dus vaker te gebruiken.

Het plan voor nu is om dus zoveel mogelijk van deze producten ook echt op te gaan maken. Ik ga niet onnodig veel van een product gebruiken, maar wel producten vaker aanraken, zoals de maskers. Daarnaast ook de producten opmaken, voordat ik aan een ander product begin en voordat ik iets nieuws aanschaf. Aan het einde van het project/challenge pak ik alle producten er nog eens bij en ga ik het nog eens opnieuw tellen. Ik ben benieuwd hoeveel producten ik dan nog heb en wat het voor mij heeft opgeleverd.

Ik ben benieuwd: heb jij ook zoveel producten of totaal niet en doe jij mee aan deze challenge de komende tijd?

10 Comments

 • Reply
  Irene
  januari 9, 2020 at 10:48

  Haha wow 18 gezichtscrèmes is inderdaad wel veel! Ik heb vorig jaar mijn badkamerkastje eens uitgeruimd en ik schrok toen ook van de hoeveelheid dingen die ik had en niet gebruikte. Alles wat nog goed was heb ik weggegeven en de rest weg gegooid omdat ze niet meer te gebruiken waren. Ik ben nog altijd bezig met het wegwerken van douchegels, haha :p Kan me nu trouwens wel goed inhouden met het kopen van nieuwe dingen en koop effectief alleen iets als het vorige leeg is dus dat gaat goed. Vind het ook net heel satisfying om het kastje altijd zo opgeruimd te zien 🙂
  Veel succes met je project! Ben benieuwd naar het resultaat!

  • Reply
   Suzanne Elisa
   januari 10, 2020 at 17:46

   I know! Heel veel ook producten die ik krijg opgestuurd om te reviewen. Ik gebruik ook heel veel producten niet, omdat ik het dus sonde vind. Dat gaat vanaf nu ook veranderen! Ik hou jullie in ieder geval op de hoogte.

 • Reply
  fashiontrendshops blogger
  januari 10, 2020 at 10:21

  Het is leuk om je blog te lezen. Het is geïnteresseerd.

 • Reply
  Rachel
  januari 10, 2020 at 14:36

  wauw ik heb 2 gezichtscremes haha en smeer het ook nog niet eens elke dag op. Super interessant artikel, dat wel! Fijn weekend 🙂

  • Reply
   Suzanne Elisa
   januari 10, 2020 at 17:21

   Ja, dit is echt heel overdreven, I know! Veel inderdaad ook van perspakketten en heel veel mini’s. Ik gebruik het bijna iedere dag (moet eigenlijk wel echt iedere dag), dus nu heel strikt mezelf hier aan houden en alles gaan opmaken.

 • Reply
  Rosanne
  januari 14, 2020 at 16:30

  Ohh ik ben zo benieuwd hoe je er aan het einde van het jaar voor staat haha! Ik heb dit project dus onbewust heel lang gedaan haha. Mocht van mezelf niks meer kopen en eerst al die zooi eens opmaken. Conclusie is wel dat ik nu gewoon een aantal favoriete producten heb die ik telkens opnieuw koop en dus geen rotzooi meer 🙂

  • Reply
   Suzanne Elisa
   januari 14, 2020 at 16:32

   Ik ben heel benieuwd inderdaad! Ik heb nu in de afgelopen weken als een aantal producten opgemaakt, producten waar dus nog maar een beetje in zat. Ik ben benieuwd wat mijn favoriete producten zijn die overblijven aan het einde van het jaar.

 • Reply
  Jessica J.
  januari 14, 2020 at 18:17

  Ik ben benieuwd hoe het je gaat vergaan! Ik doe een soort van mee, ik heb namelijk een behoorlijke Lush stash die ik probeer uit te dunnen. Met name m’n Bath Bomb-voorraad mag een flink stuk kleiner, oeps.

  • Reply
   Suzanne Elisa
   januari 14, 2020 at 18:48

   Tot nu toe gaat het heel goed! Ik heb al een paar producten opgemaakt waar nog maar een bodempje in zat en dat voelt al goed!

  Leave a Reply