De mooiste tafelsettings voor kerst – tips

Een mooie tafelsetting met de meest perfecte combinaties, uitbundig of minimalistisch en Pinterest proof. Ikzelf kan uren naar scrollen opzoek naar de mooiste tafelsetting en ondertussen inspiratie opdoen voor mijn eigen tafelsetting voor de feestdagen. Dit keer heb ik alle tafelsetting inspiratie opgeslagen om met jou te delen en natuurlijk deel ik ook mijn tips om een feestelijke tafelsetting te creëren. Hier volgen mijn tips.

tafel setting 2
tafel setting 3
tafel setting 4
tafel setting 8
tafel setting 6
tafel setting 7

Een thema of kleuren palette

Hoe groot of hoe klein je gezelschap is en voor welke gelegenheid het ook is, het bedenken van een thema of kleuren palette is essentieel. Je kunt denken aan het thema natuur en hierbij kiezen voor veel natuurlijke materialen, aardetinten en groene details. Je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld een kleurenthema, bijvoorbeeld veel wit, crème en goud of juist voor rood met groen. Je kunt alle kanten op met een thema en kleuren palette, maar het is wel belangrijk dat deze basis er is om vervolgens verder te kunnen. Wanneer je namelijk het thema of kleuren palette hebt vastgesteld, kun je alle decoratie bij dit thema of die kleuren gaan zoeken. Wanneer je kiest voor een aantal kleuren of een thema, zorgt dit ervoor dat alles één geheel is en dat zorgt ervoor dat je een sfeervolle tafel setting hebt.

Het juiste servies

Je kunt met je servies ook alle kanten op, zolang het maar past bij je thema of kleuren palette. Belangrijk om jezelf af te vragen welke uitstraling je wilt hebben. Je kunt namelijk voor chique gaan of bijvoorbeeld basic. Wanneer je kiest voor een kleurenthema als rood en groen, wil het niet zeggen dat ook je servies die kleur moet hebben. Je kunt ook kiezen voor basic wit servies en in de details kiezen voor rood en groen.

Wanneer je gebruik maakt van één kleur servies, is het fijn als het allemaal bij elkaar past, anders ziet het er al snel slordig uit. Wanneer je ervoor kiest om verschillende kleuren servies met elkaar te combineren, kijk dan goed of de kleuren bij elkaar passen en ook de vormen van het servies kloppend is bij elkaar.

Kies vervolgens ook het glaswerk en het bestek. Wanneer je een thema hebt met goud of zwart, is het ook leuk om het bestek daarbij aan te laten sluiten. Ik heb zelf zwart bestek wat ik echt prachtig vind en dit is ook heel passend bij een zwart-wit thema. Het glaswerk is vaak niet zo moeilijk, althans, je bent hierbij minder gebonden aan kleuren. Wanneer je een Pinterest tafelsetting wilt, is het belangrijk dat iedereen hetzelfde glas heeft. Bijvoorbeeld een mooi water glas, later kunnen deze worden vervangen voor een glas wat passend is bij het drankje. Vaak is het prettig als je een glas water hebt, dit kun je gemakkelijk tussendoor gebruiken.

tafel setting 9
tafel setting 10
tafel setting 13
tafel setting
tafel setting 12
tafel setting 11

Verdere aankleding

Kerst is vaak het moment om uit te pakken met een tafelkleed, tafellopers en servetten. Het is belangrijk dat ook dit bij het geheel aansluit. Vaak kun je een set aanschaffen waarbij je alle items in dezelfde materialen en kleuren hebt zitten. Let hierbij ook op wat er bij de rest van je keuzes past, maar daarnaast zijn er ook nog een aantal andere dingen waar je rekening mee moet houden. Dikke naden in de tafellopers zijn namelijk een gevaar en staan garant voor omvallende glazen.

Accessoires

Nu komt het leukste, althans, dat vind ik. De finishing touch zit namelijk echt in de details. Wanneer je ervoor hebt gekozen om alles vrij neutraal te houden, kun je juist met de accessoires aansluiten bij het thema of het kleuren palette. Je kunt kiezen voor kaarsjes, servetringen, wat groene details met dennentakken of besjes en wat speciale kerstballen op tafel.

Shop alles voor jouw kerst tafel setting

Bestekset
Lepel
Bord
Tafelloper
Bestekset
Glitter kaarsen
Bord
Wijnglas
Kandelaar
Bestek
Bord
Servieseset
Dinerbord
Linnen servetten
Drinkglas
Wijnglas
Wijnglas
Champagneglas
Champagnefluit

Op deze manier met deze verschillende stappen weet ik zeker dat het je lukt om een mooie tafel setting te creëren voor de feestdagen. Je kunt het zo klein en zo groot maken als dat jij zelf mooi vindt.

Wat vind jij een leuk thema voor een kerst tafel setting?

7 Comments

 • Reply
  Darina
  december 21, 2019 at 08:00

  Mooie voorbeelden. Ik vind vooral kersttafels met veel groen heel erg mooi.

  • Reply
   Suzanne Elisa
   december 29, 2019 at 20:39

   Dat is inderdaad heel mooi en ook passend bij kerst met wat dennentakjes.

 • Reply
  theNextG1rl
  december 28, 2019 at 16:34

  Leuke tips! Ik vind dat altijd erg leuk, maar bij mij blijft het meestal bij simpel 😉

  • Reply
   Suzanne Elisa
   december 29, 2019 at 20:38

   Dat is natuurlijk ook geen probleem! Ik vind het zelf ook vooral heel leuk om er naar te kijken op Pinterest en het dan uit te proberen, maar het moet voornamelijk ook functioneel zijn.

 • Reply
  aurely
  december 30, 2019 at 11:16

  Geweldig tips! Zal ik onthouden voor volgend jaar (:

 • Reply
  Rachel Kromdijk
  januari 2, 2020 at 14:38

  Altijd fijn dit soort inspiratie, en nog de beste wensen he 🙂 op een liefdevol en gezond 2020

 • Leave a Reply