Focus!

Afgelopen week bracht ik eigenlijk alle tijd door achter mijn laptop! Ik had deze week volledige focus op een project wat ik moest afronden. Alle andere taken heb ik aan de kant geschoven en alle aandacht ging uit naar dat ene project. Het voelt voor mij heel fijn om een hele dag of hele week op een project te focussen, ik raak in de flow en ik kan meters maken! Als afsluiting ging ik op vrijdagmiddag naar de kapper en op dat moment had ik het volledig afgerond.

Afgelopen week ging dus mijn focus uit naar één project en dat was ditmaal een project voor school. Gisteren, 16 december, stond de deadline voor de opdracht en ik moest nog heel veel kleine dingen verwerken en iedere keer leek mijn to-do lijst langer te worden. Ik besloot dus alles aan de kant te zetten en alleen nog maar hier aan te werken. Mijn dagen waren gevuld met het werken aan dit project. Ik begon mijn ochtenden vaak hiermee en in de avonden was ik hier nog mee bezig. Tussendoor nam ik wel voldoende tijd om pauze te nemen en even niets te doen, want ook dat is heel belangrijk en zorgt ervoor dat ik gefocust en creatief kan blijven.

Ik merk dat ik steeds vaker allerlei verschillende taken door elkaar aan het doen ben. Ik moet een verslag schrijven voor A, ik moet nog wat afronden voor B en ik wil een blogpost schrijven over C. Al mijn verschillende taken, hobby’s en bezigheden lopen door elkaar heen. Dit zorgt ervoor dat ik telkens moet blijven schakelen en veel minder werk verzet dan wanneer ik aan één taak tegelijkertijd werk.

Afgelopen week deed ik dit dus en het voelde zo ontzettend fijn! Ik maakte vooraf precies een planning van wat ik per dag wilde doen, zodat ik de deadline ruimschoots zo halen. Dit zorgt ervoor dat ik nog tijd over heb voor onverwachtse dingen of taken die er nog bij zouden komen. Daarnaast plande ik verder niets in. Dit zorgde er bij mij voor dat ik die momenten kon gebruiken als het wat uitloopt en ik niet aan mijn planning voldeed of om iets anders te doen of even niets te doen.

Dit alles zorgde er bij mij voor dat ik heel veel werk heb kunnen verzetten, maar dat ik wel voldoende tijd nam voor mijzelf om ook tot rust te komen. Ik had geen stress, maar een gezonde drive om door te blijven gaan en dit zorgde ervoor dat ik vrijdagmiddag mijn project volledig heb afgerond.

Het weekend heb ik daarom voor mijzelf ook vrij gelaten en ik plande zelfs een heerlijk ontspannen moment bij de kapper op de vrijdagmiddag. Daarnaast werd ook het weekend onverwacht gezellig, omdat we besloten te gaan gourmetten en naar de stad te gaan. Dit is het voordeel als je het weekend (of een ander moment) vrij laat; je kunt doen wat je op dat moment zou willen doen en dit voelt zo fijn!

Wanneer je dus ooit last hebt dat je maar niet verder komt met een project of telkens nog wat laatste dingen moet afronden, plan een hele dag of week om aan dat project te werken en plan daar om heen verder niets (behalve je rustmomenten). Dit voelt zo ontzettend fijn en uiteindelijk heb je ook dat project afgerond en kan hij eindelijk van je to-do lijst.

Dit was hoe mijn afgelopen week eruit zag met heel veel focus en momenten om te ontspannen. Komende week is weer een totaal andere week, waarin ik doe wat ik op dat moment prettig vind, daarover volgende week meer!

Hoe zorg jij ervoor dat je gefocust werkt?

4 Comments

 • Reply
  Saskia
  december 20, 2019 at 08:43

  Ik ben iemand die altijd gefocust te werk gaat, nu wat lastiger met mijn zwangerschapsdementie die ik nog steeds heb haha. Ik schrijf nu meer op en probeer de dagen zo in te delen dat ik ook aan mezelf denk.

  • Reply
   Suzanne Elisa
   december 29, 2019 at 20:41

   Ikzelf vind het ook heel prettig om alles op te schrijven, zodat ik ook echt met volledige aandacht kan focussen op mijn taak. En met zwangerschapsdementie is dat al helemaal fijn, anders vergeet je natuurlijk de helft.

 • Reply
  Giovanna Jansen
  december 29, 2019 at 18:41

  Ik maak een to-do-list en om gefocust te werk te gaan probeer ik punt voor punt af te werken. Wel merk ik dat als ik moe ben, de focus ver(der) te zoeken is en ik de neiging heb om chaotisch dingen door elkaar te gaan doen.

  • Reply
   Suzanne Elisa
   december 29, 2019 at 20:37

   Dat is voor mij ook heel herkenbaar! Daarnaast merk ik dat het in weken zoals deze, zo met de feestdagen, alles door elkaar loopt en ik veel minder tijd besteed aan mijn taken.

  Leave a Reply