7 jaar bloggen – mijn tips

Afgelopen week bestond mijn blog alweer 7 jaar! Dit is echt al een hele tijd en in die 7 jaar heb ik ontzettend veel geleerd op heel veel gebieden. Van het schrijven van blogposts, de technische kant van mijn blog, maar daarnaast ook van contacten met klanten en facturen. Het is nauwelijks te beschrijven wat ik allemaal heb geleerd, omdat het zoveel is. Toch wil ik met jullie terugblikken naar de afgelopen jaren en een aantal tips en tricks met je delen.

Zeven jaar geleden ben ik begonnen met bloggen. Destijds op S-Diary.nl. Dit was mijn eerste blog die na een aantal jaar is omgetoverd tot Suzanne-Elisa.nl. In al die jaren zijn er ontzettend veel blogposts verschenen, ik heb super leuke en leerzame samenwerkingen gehad, heb een eigen sieradenlijn(tje) gehad en heb ontzettend leuke persevents bij mogen wonen. Dit is iets wat ik vooraf nooit had gedacht allemaal mee te maken.

In het eerste jaar dat ik blogde, deed ik dit allemaal anoniem. Ik noemde wel mijn naam, Suzanne, maar gebruikte verder geen foto’s waar ik (herkenbaar) op te zien was. Ik vond het doodeng! Ook nu vind ik het soms nog doodeng, maar lang niet meer zo erg als toen. Ik was bang wat anderen ervan zouden denken en nog steeds durf ik niet altijd open over mijn blog te praten naar anderen. Bang voor de reactie. Na 6 jaar en 10 maanden heb ik mij daar pas echt overheen durven te zetten. Ik moest onlangs een presentatie doen op school op een creatieve manier en dit deed ik aan de hand van een aantal blogposts die ik heb geschreven. Ik liet ineens open en bloot mijn blog zien aan mijn klas! Doodeng, maar ik deed het! Dit was voor mij zo’n enorme stap, dat ik dit eigenlijk gedaan heb en ook op school deze passie heb gedeeld.

Passie

Mijn passie heb gedeeld. Zo is het voor mij ook echt. In al die jaren heb ik mijn ziel en zaligheid in mijn blog gelegd. Ik heb heel wat uren aan mijn bureau doorgebracht achter mijn laptop. Heel wat koppen thee gedronken terwijl ik aan het schrijven was, foto’s aan het bewerken was of mails beantwoordde. Wat mij betreft echt de belangrijkste tip: doe het omdat je het leuk vindt! Het was mij nooit gelukt om het bloggen zeven jaar vol te houden als het niet mijn passie was geweest. Ik vind het bloggen en alles wat erbij komt kijken, zo ontzettend leuk dat ik het maar blijf doen. Zelf wanneer er niemand zou lezen, zou ik het blijven doen. Het is voor mij namelijk een uitlaatklep. Het schrijven zorgt ervoor dat ik mijn gedachten kan verzetten, de dingen waar ik mee zit op van mij af kan schrijven en waarin ik mijn creativiteit kwijt kan.

Dingen proberen

Naast het schrijven en fotograferen, zijn er ook heel veel anderen dingen die ik heb gedaan voor mijn blog. Ik heb verschillende dingen gedaan en dit zorgde er ook voor dat ik het leuk bleef vinden. Ik probeerde dingen uit. Zo nodigde ik gastbloggers uit om te schrijven op mijn blog, deed ik interviews met verschillende mensen die ik vervolgens op een creatieve manier deelde met mijn lezers en daarnaast ging ik ook twee keer mijn eigen sieradenlijntje opzetten. Dit was weer een hele andere tak van sport, maar ook zo interessant. Ik maakte het mee hoe het was om aan de andere kant van het wereldje te staan. Hoe ga je influencers benaderen om je product te promoten wanneer je zelf een product hebt en hoe kun je bloggen inzetten voor je bedrijf. Ik heb hier ook zoveel van geleerd en dit heeft mij ook scherp gehouden.

Ik kwam erachter dat er heel veel dingen bij kwamen kijken wanneer je als zzp’er aan de slag gaat. Ik wist niet eens dat een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers echt een ding was, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Zowel de afgelopen zeven jaar als alle aankomende jaren. Ik ben over allerlei dingen heel veel gaan lezen en onderzoek gaan doen. Wist jij dat het belangrijk is om een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’er af te sluiten? Met deze verzekering verzeker je jouw bedrijf tegen schade aan personen of zaken die je per ongeluk maakt bij een klant of opdrachtgever. Dit wordt namelijk niet vergoed door je particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Je leest er hier heel veel belangrijke en nuttige informatie over.

De laatste jaren ben ik ook steeds meer mijzelf gaan verdiepen in de technische dingen van een blog. Ik leerde meer over verschillende plugins en hoe je deze gericht in kunt zetten, ik leerde meer over het inzetten van Pinterest voor je blog en deelde mijn ervaringen hierover met mijn lezers. Ook hierin blijf ik telkens leren en ontdek ik steeds weer nieuwe dingen, zoals laatst deze fantastische plugin van Pipdig.

Ik ben de regisseur

Ik blijf mijzelf dus ontwikkelen, op mijn blog, maar ook in mijn dagelijkse leven. Deze ontwikkelingen lopen heel veel gelijk. Mijn ervaringen op persoonlijk gebied deel ik namelijk ook, waardoor het echt een persoonlijke blog is. Het is een kijkje in mijn leven, maar ik blijf de regisseur. Dat is ook iets wat ontzettend belangrijk is. Jij bepaalt wat je deelt en hoe je het doet en ook daar moet je jezelf bewust van zijn.

In al die jaren heb ik dus ontzettend veel geleerd. Nog steeds vind ik sommige dingen eng, maar dit zorgt ervoor dat ik scherp blijf en nog meer kan groeien! Ik ben benieuwd hoe het over een aantal jaar zal zijn. Blog ik dan nog steeds en ben ik dan niet meer bang?

Heb jij een blog en hoe lang blog jij al?

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Allianz

12 Comments

 • Reply
  Darina
  december 16, 2019 at 06:56

  Wow, 7 jaar, dat is al een hele mooie lange tijd waarin je veel geleerd en gedaan hebt. Ik blog nu ruim 4 jaar en heb er nog steeds heel veel plezier in.

  • Reply
   Suzanne Elisa
   december 19, 2019 at 16:45

   4 jaar is ook al lang! Wat fijn dat je er nog steeds plezier in hebt, dat is het belangrijkste.

 • Reply
  Rachel
  december 16, 2019 at 10:17

  Wat een tof stuk heb je geschreven, zelf ben ik ook al ongeveer 7 jaar aan het bloggen en je leert enorm veel. En elke dag leer ik nog steeds.. en als zzp-er zou ik ook aan de slag willen maar daar moet ik mezelf nog meer in gaan verdiepen

  • Reply
   Suzanne Elisa
   december 19, 2019 at 16:45

   Leuk om te lezen Rachel! Ik volg je blog ook al langere tijd en nu sinds kort weer (was het even uit het oog verloren). Dat snap ik, dat is weer een hele andere tak van sport.

 • Reply
  Giovanna Jansen
  december 17, 2019 at 10:48

  Zeven jaar, wauw zeg! Ik blog nu bijna drie jaar. Mooi om te lezen wat je in de afgelopen jaren geleerd hebt en hoe je het bloggen leuk houdt.

  • Reply
   Suzanne Elisa
   december 19, 2019 at 16:44

   Haha, dat is inderdaad al best lang hé? Leuk om te lezen.

 • Reply
  Claire
  december 17, 2019 at 12:36

  Wauw wat blog je al lang! Ik blog nu ongeveer 3 jaar en dat vind ik al veel. Gaaf dat je het zolang volhoudt en dat je zoveel hebt geleerd.

  • Reply
   Suzanne Elisa
   december 19, 2019 at 16:43

   Dat is ook al lang! Je leert echt zoveel door de jaren heen en dat zorgt er ook voor dat je het leuk blijft vinden.

 • Reply
  Irene
  december 18, 2019 at 11:46

  Woow wat een tijd al, 7 jaar! Ik blog iets langer dan drie jaar en ik wou dat ik er veel eerder mee begonnen was. Kan me wel vinden in wat je schrijft. Ik zou ook nog blijven verder doen, zelfs als er niemand meer zou lezen. Kan er echt m’n ei in kwijt 🙂

  • Reply
   Suzanne Elisa
   december 19, 2019 at 16:42

   Ja, lang hé! Ik schrik er ook telkens van, maar ik blog inderdaad al vanaf dat ik 14 jaar ben.

 • Reply
  Rosanne
  december 20, 2019 at 14:43

  Wauwie alweer zeven jaar, gefeliciteerd! Ik merk ook dat je het bloggen leuk moet houden. Voorheen blogde ik zo’n 6 jaar op een andere site en dat was op een gegeven moment echt mijn ding niet meer. Nu ik opnieuw ben begonnen heb ik er zoveel passie voor en ik vind het zo ontzettend leuk om te doen!

  • Reply
   Suzanne Elisa
   december 29, 2019 at 20:39

   Dankjewel! Inderdaad, het moet wel passend bij je zijn en door bijvoorbeeld je blog in een nieuw jasje te steken, zorg je ervoor dat het leuk blijft.

  Leave a Reply