Perfectionisme als kracht

Afgelopen week ben ik bezig geweest met het voorbereiden van mijn sollicitatiegesprekken. Vooraf bedacht ik mijn krachten en mijn valkuilen of leerpunten. Bij beide kwam perfectionisme naar voren. Ik ben een echte perfectionist, wat ervoor zorgt dat ik altijd heel netjes en secuur te werk ga, maar tegelijkertijd kan ik hier misschien een beetje in doorslaan. Toch wil ik het voornamelijk als kracht inzetten en ik wil je meenemen in het proces hoe je dit kunt doen.

Toen ik bij een psycholoog in behandeling was, voor het chronisch vermoeidheidssyndroom, kwam al snel naar voren dat ik een perfectionist ben. Ik wil het liefst alles op mijn manier doen, ik wil het allemaal precies goed hebben en het moet allemaal gebeuren. Komende week zal ik hier ook nog een blogpost aan wijde, namelijk hoe ik heb geleerd om te gaan met willen en moeten. Het perfectionisme kwam dus al snel naar voren en komt ook in alles terug. Over het algemeen heb ik er zelf niet veel last van. Ik weet wat ik wil, wat ik daarvoor moet doen, maar soms loop ik iets te hard van stapel.

Volgens schrijfster en wetenschappelijk onderzoekster Brené Brown zijn alle complimenten die je als kind krijgt, de reden van het perfectionisme. Door die complimenten zijn onbewust een belemmerende overtuiging geworden. ‘Ik ben wat ik doe en hoe goed ik dat doe’. Hierdoor heerst er een grote angst om iets fout te doen, want dit is gekoppeld aan het gevoel dat je niet genoeg bent. Dit alles goed willen doen is vaak tegenover anderen. Je wilt iets goed doen, omdat je het idee hebt dat anderen dit van jou verwachten. Ook ik ben hier zelf schuldig aan. Ik leg voor mijzelf soms ook de lat te hoog, omdat deze verwachtingen er zijn (althans, dat denk ik).

Wanneer je zo goed je best probeert te doen, omdat je het idee hebt dat anderen dat van jou verwachten, ben je extern gemotiveerd. Dit levert vaak stress op. Ikzelf merk dat ik alleen maar blijf piekeren over wat anderen ervan denken en dit levert ‘ongezond’ perfectionisme op. Omdat de motivatie hier buiten jezelf ligt, zorgt dit voor heel veel angst. Angst voor afwijzing. Dit zorgt er vervolgens voor dat je nog meer gaat piekeren en jezelf wellicht te hoge eisen stelt.

Dat moet anders! Perfectionisme als kracht.

Perfectionisme als kracht

Ik zelf zie perfectionisme helemaal niet alleen als een slechte eigenschap. Het kan namelijk ook echt een kracht zijn. Doordat ik zelf perfectionistisch ben, komt het nauwelijks voor dat ik fouten maak of dingen vergeet. Ik ben hierin heel nauwkeurig, ik wil het goed doen, omdat ik dat zelf belangrijk vind, omdat ik bijvoorbeeld ergens naar toe wil werken. Ik ben hierin intrinsiek gemotiveerd. Dit zorgt ervoor dat mijn perfectionisme ineens niet meer ‘ongezond’ is.

De eerste stap om perfectionisme als kracht te gebruiken, is bewustwording. Je focus verleg je van een ander naar jezelf. Oftewel ‘ik doe dit voor mijzelf en ik vind mezelf goed genoeg‘. Wanneer jij je bewust bent van jouw motivatie en gedachten, kun je er ook iets aan veranderen. Je kunt een aantal vragen stellen om jezelf meer bewust te worden en je gedrag te analyseren, namelijk:

 • Op welke momenten wordt ik getriggerd om extern gemotiveerd te zijn?
 • Wat ervaar ik op de momenten dat ik extern gemotiveerd ben?
 • Wat heb ik nodig op dat moment om intrinsiek gemotiveerd te raken/te blijven?

Hierdoor kan ik bewust worden van mijn gedrag, gevoelens en gedachten en kan ik het ook gaan veranderen. Ik heb de leiding zelf weer in handen, ik vertrouw er op dat ik het kan en voornamelijk dat ik het ook zelf wil, ongeacht wat de ander ervan vindt. Zo leer ik perfectionisme als kracht te gebruiken, zonder dat het mij energie kost.

Dit is iets waar ik in ieder geval de komende tijd mee aan de slag wil gaan en mijzelf meer in wil gaan verdiepen.

Ben jij een perfectionist?

4 Comments

 • Reply
  Edith-Sofia
  november 11, 2019 at 12:23

  Fijn dat je het nu gaat omzetten als iets positiefs. Ik ben ook perfectionistisch, zelf heb ik er weinig last van. Ik heb vaak dat ik bozig wordt als andere mensen iets niet op mijn manier doen. Vooral in het huishouden of met koken, haha.

 • Reply
  Truusje - De Sandwichformule
  november 11, 2019 at 14:01

  Ik ben ook een echte perfectionist. Ik vind dat niet per se een nadeel, het enige wat ik merk is dat dingen bij mij soms extra tijd kosten. Dingen die ik belangrijk vind raffel ik zeker niet graag af. En soms zorgt het voor teleurstelling, omdat het soms niet lukt om precies het resultaat te behalen zoals ik het voor ogen heb. Ik ben mijn eigen grootste criticus. Maar aan de andere kant houdt het me scherp en als het een keertje wel goed lukt naar mijn eigen maatstaven, dan kan ik ook echt heerlijk tevreden zijn.
  En ik merk soms dat ik van anderen ook verwacht dat ze voor perfectie gaan, terwijl veel mensen dat juist helemaal niet zoveel kan schelen. Dat kan me soms stiekem irriteren, maar ik weet dat dat nergens op slaat. Iedereen doet de dingen op zijn eigen manier en dat is alleen maar goed.

  • Reply
   Suzanne Elisa
   november 11, 2019 at 15:27

   Wat mooi beschreven! Ik herken mij hier helemaal in. Ik merk inderdaad zelf ook dat ik van andere deze perfectie verwacht en dat zorgt soms voor veel frustratie bij mij. Dit is inderdaad iets waar ik ook nog aan zou kunnen werken.

  Leave a Reply