Hoe vergroot ik mijn flow?

Wanneer ik eenmaal in een flow zit, vergeet ik alles om mij heen. Voordat ik het weet, zit ik in het donker achter mijn bureau. Vaak ga ik na het eten nog even wat dingen afmaken; verslagen voor school of blogposts schrijven. Ik begin vaak met het daglicht van buiten en na verloop van tijd is alles donker en zit ik in het licht van de lantaarnpaal te werken. Ik ben zo goed bezig op zo’n moment, de zinnen tover ik op mijn scherm en voordat ik het weet ik de hele opdracht af. Die flow voelt zo fijn, maar hoe zorg je er nou voor dat je vaker die flow hebt. Ik wil mijn tips vandaag met je delen.

Onlangs kwam ik een afbeelding tegen over hoe je in een flow komt en wanneer je juist niet in een flow terecht komt. Dit inspireerde mij om mijzelf er eens meer in te gaan verdiepen. Ik vind deze flow momenten namelijk super fijn en ik weet dat ik er meer gebruik van zou kunnen maken. Tijdens het schrijven van deze blogpost en de blogposts die online komen de komende dagen, raakte ik ook helemaal in een flow. Dit had te maken met een aantal dingen; ik vind het schrijven van dit soort blogposts super leuk, maar het is geen routine werkje. Ik schrijf regelmatig van dit soort blogposts, maar ik probeer er voldoende variatie in te houden. Zo schrijf ik regelmatig een blogpost over productief werken, maar deze blogpost biedt weer wat nieuwe uitdaging. Vooraf moest ik namelijk onderzoek doen naar flow en werken met een flow. Tegelijkertijd past het ook bij mijn vaardigheden die ik bezit. Het schrijven van een blogpost vind ik ondertussen niet zo moeilijk, maar het schrijven van deze blogpost gaf weer voldoende uitdaging.

Je raakt dus in een flow wanneer de verhouding tussen jouw vaardigheden en de uitdaging die erin zit in balans zijn. Wanneer je weinig uitdaging hebt en jouw vaardigheden op dat gebied al goed zijn ontwikkelt, ga je het al snel als saai en verveling ervaren. Ditzelfde geldt bij routines die je iedere dag of iedere week herhaalt. Het blijft als maar hetzelfde en er veranderd niets.

Wanneer er een disbalans is en de uitdaging veel te hoog is, kan dit alleen maar spanning, angst en stress opleveren. Dit zorgt er ook vaak voor dat je moeilijk in de taak kunt komen, er telkens tegen opziet en het misschien niet begrijpt. Op deze manier kom je ook totaal niet in een flow terecht. Wanneer beide in balans zijn, kom je juist wel in een flow terecht.

Ikzelf merk dit wanneer ik aan een schoolopdracht moet werken die dichtbij mijzelf ligt. Ik vind het vaak een leuke opdracht, ik weet welke stappen ik moet zetten om hem gemaakt te krijgen, maar ik heb nog genoeg uitdaging. Ik wil het vaak zo juist mogelijk verwoorden, het juiste onderzoek doen vooraf en wil de lay-out van het document ook kloppend hebben. Dit geeft mij voldoende uitdaging en het past bij mijn vaardigheden.

Jouw flow vergroten

Het aller belangrijkste voor mij om mijn flow te vergroten, is het stellen van doelen. Wanneer ik een grote opdracht moet maken voor school, is de valkuil dat je het overzicht verliest. Er komt zoveel op je pad, je moet zoveel doen en je raakt het overzicht hierdoor kwijt. Overzicht kwijt en géén flow. Voor mij is het vervolgens belangrijk om overzicht te creëren door simpelweg op te schrijven welke stappen ik allemaal moet doen om de uiteindelijke opdracht af te ronden. Wanneer ik dit overzicht terug heb, kan ik voor mijzelf doelen stellen. Dan en dan heb ik dat en dat af. Dit zorgt er bij mij voor dat ik precies weet waar ik aan toe ben en wat er dus moet gebeuren. Hierbij houd ik er rekening mee dat ik genoeg tijd heb ingepland voor de taak. Dit zorgt ervoor dat ik alle tijd heb en dat ik weet dat ik het op tijd af heb. Dit zorgt ervoor dat ik geen spanning of stress ervaar, omdat ik het niet op tijd af zou krijgen. Dit kan namelijk ook mijn flow verbreken!

Wanneer een opdracht net niet voldoende uitdaging heeft, zoek ik zelf de uitdaging. Ik ga zelf extra doelen stellen, ik zet er bijvoorbeeld een tijdsdruk achter of ik ga extra research doen om ergens dieper op in te gaan. Dit doe je bijvoorbeeld ook met sporten. Je kunt wel kiezen om met gewichten van twee kg te sporten, omdat je weet dat je dit al kunt, maar je kunt het ook moeilijker maken om een keer voor 3 of 4 kg te kiezen.

Daarnaast vind ik het fijn om te kiezen voor taken, waardoor ik weet dat ik in een flow terecht kom. Deze taken staan ook wel bekend om goudlokje taken. Dit zijn taken die precies passen bij jouw vaardigheden, maar je toch een beetje uitdaging geven. Zo vind ik het heel leuk om te experimenteren met Photoshop en probeer ik telkens nieuwe dingen uit. Ik weet dat ik goed met Photoshop overweg kan, maar door iets nieuws uit te proberen, voeg ik extra uitdaging toe. Dit zorgt ervoor dat ik al in de flow kom en deze ook kan doorvoeren in de rest van de taken die ik nog moet doen.

Als laatste is het ook fijn om jezelf te belonen. Dit kunnen hele kleine dingen zijn, bijvoorbeeld straks een koekje bij de thee of een momentje waarop je even stopt met werken en een YouTube filmpje kijkt. Het is namelijk belangrijk om je rust te pakken om ook die flow te waarborgen. Zelf vind ik het bijvoorbeeld fijn om een wandeling te maken. Dit geeft mij rust, nieuwe energie en nieuwe inspiratie.

Dit alles zorgt er bij mij voor dat ik extra in een flow kom, mij werk vaak sneller en beter gedaan krijg en met een gerust hart de laptop kan dicht klappen!

Hoe vergroot jij jouw flow?

4 Comments

 • Reply
  Lisa
  november 10, 2019 at 09:34

  Leuk stuk, goed om over na te denken! Bij mij is dingen plannen wel echt de belangrijkste, als ik dat niet doe verlies ik mijn grip en kom ik terecht in een soort niemandsland, haha. Mijn agenda is echt mijn anker.

  • Reply
   Suzanne Elisa
   november 11, 2019 at 15:30

   Heel herkenbaar! Plannen is voor mij heel belangrijk en wanneer ik een grote taak heb, vind ik het fijn om deze in kleine taken te verdelen. Dit zorgt ervoor dat ik het overzicht niet verlies.

 • Reply
  Giovanna Jansen
  november 27, 2019 at 21:20

  Wat een mooi en helder artikel! Doelen stellen, liefst zo klein en concreet mogelijk, helpen mij om in een goede flow te komen.

  • Reply
   Suzanne Elisa
   november 28, 2019 at 11:24

   Klein en concreet mogelijk zorgt er inderdaad voor dat het behapbaar is en vaak ook haalbaar. Fijn dat je dit van jezelf weet.

  Leave a Reply