Van havo, naar mbo, naar hbo

Op de moment volg ik een hbo opleiding, namelijk de opleiding Pedagogiek. Wanneer je mij langere tijd volgt, weet je wellicht dat ik hiervoor een mbo opleiding heb gevolgd. Wanneer je mij echt vanaf het prille begin volgt, weet je misschien ook dat ik ben begonnen op de havo. Dit zijn niet de meest logische stappen, maar voor mij en mijn ontwikkeling zeker heel belangrijk geweest. Vandaag vertel ik meer over deze keuze en wat het allemaal met zich heeft meegebracht.

Het hele verhaal begon natuurlijk toen ik op de basisschool zat. Ik heb altijd gezegd dat ik naar de havo wilde en dacht dat ik daar helemaal op mijn plek zou zitten. Dit ging de eerste twee jaren goed, maar daarna merkte ik dat ik daar toch niet op mijn plek zat. Ik voelde dat ik te hard aan alles moest trekken en te veel mijn best moest doen om een voldoende te halen.

Ik merkte aal alles dat ik niet meer wilde en het voelde na een tijd ook niet meer goed om nog iedere dag naar school te gaan. Ik belemmerde mijzelf met deze gedachten en ik ging voortaan met tegenzin naar school. Ik heb destijds, na gesprekken met mijn mentor en mijn ouders, de keus gemaakt om naar een mbo opleiding te gaan kijken. Toen heb ik de overstap gemaakt naar een nieuwe school, waar ik niemand kende, maar wat wel helemaal bij mij paste, waardoor ik weer zin had om er tegenaan te gaan. Achteraf de beste keus geweest om te maken, maar toch vond ik het een hele lastige stap om toen te zetten en ook mijn ouders vonden dit heel lastig.

Mijn onzekere gevoelens waren destijds zo sterk, dat zij mij in alles beïnvloeden. Ik was geen vrolijk meisje meer zoals ik voorheen was en ik werd om het minste of geringste boos. Op mijn mbo opleiding veranderde dit weer. Ik deed iets wat ik echt leuk vond, ik kon praktisch bezig zijn, ervaringen opdoen door alle stages en dit zorgde ervoor dat ik heel gemakkelijk hoge cijfers haalde. Ik heb in die drie jaar ontzettend veel ervaring en kennis opgedaan en dat neem ik nu allemaal mee tijdens mijn hbo opleiding. Door de mbo opleiding werd ik meer voorbereid op het hbo dan hoe dat gebeurde op de havo. Ik leerde hoe ik stages moest lopen, stageverslagen moest schrijven, onderzoeken moest doen, hoe de college’s er aan toe gingen en ik kreeg ontzettend veel informatie die ik ook nu kan gebruiken tijdens mijn opleiding.

Dit alles zorgde ervoor dat ik gemakkelijk de overstap kon maken naar hbo. Ik had eindelijk een diploma op zak en ontzettend veel ervaring. Dit zorgde ervoor dat ik al voorkennis had toen ik mijn hbo opleiding begon. Ik wist al het een en ander en kon dit ook direct koppelen aan de praktijk van mijn stages.

Voor mij is het dus een hele fijne keus geweest om vroegtijdig te stoppen met de havo en door te stromen naar mbo en vervolgens hbo. Ik heb hier zeker profijt van gehad tijdens mijn opleiding en ik merk dat ik het niveau op dit moment goed aan kan. Ondertussen zit ik al in mijn derde leerjaar en gaat het allemaal heel goed!

Liefs, Suzanne

2 Comments

  • Reply
    Rachel
    november 9, 2019 at 15:04

    Wat mooi en goed dat je dit hebt gedeeld! <3 fijn weekend

  • Leave a Reply