Boekenworm in wording: mijn tips om meer te lezen

Sinds dat ik terug ben gekomen van vakantie, heb ik de vibe weer te pakken. Tijdens de vakantie ben ik weer meer gaan lezen en kwam ik erachter hoe fijn ik dit altijd vond. Ik kon tijdens de vakantie weer helemaal wegkruipen in mijn boek, helemaal opgaan in het verhaal en zelfs balen toen ik het boek weer uit had. Ik heb altijd al ontzettend veel gelezen, maar de laatste paar jaren is dit drastisch veranderd. Ik begon aan een nieuwe studie, vond het leuk om creatief bezig te zijn, begon weer met twee keer in de week sporten en ik wil ook tijd steken in mijn vriend en vriendinnen. Nu ik het lezen weer een beetje heb herontdekt, wil ik er weer meer tijd in gaan stoppen en ik deel een aantal tips met je hoe mijn proces van boekenworm in wording eruit ziet. 

Ik lees best veel; studieboeken, artikelen en blogs. De eerste twee zijn voor mijn studie en blogs lees ik simpelweg omdat ik het leuk vind. Ik vind het ook heerlijk om een boek te lezen, omdat je dan langer op kunt gaan in een verhaal. Het is hetzelfde als een film of serie die je kijkt, je wordt helemaal meegesleept in het verhaal. Het liefst lees ik feelgood romans, heerlijk ‘s avonds op de bank met een kopje thee. Daarnaast lees ik ook graag boeken waar ik ook echt iets aan heb en iets van kan leren. Dit zijn soms zelfhulpboeken, maar ook boeken over een onderwerp wat ik juist heel interessant vind. Na een lange dag school, grijp ik liever naar een feelgood roman, maar op een ander moment heb ik juist de vibe om iets te willen leren.

De afgelopen jaren ben ik beetje bij beetje minder gaan lezen. Ik had naar mijn idee te weinig tijd om te lezen, want ik zat al zoveel in de boeken gedoken voor mijn studie. Nu ik weer een boekenworm begin te worden, zie ik het niet meer als ‘ik heb er geen tijd voor’. Ik zie het als ontspanning na een lange dag school, vermaak en goede tijdsbesteding. Daarnaast heb ik mijn oude trucjes weer voor de dag gehaald en op deze manier is het helemaal niet meer moeilijk om veel/meer te lezen!

Mijn 6 tips om meer te lezen

1. Heb altijd een boek bij je

Meer lezen gaat een stuk makkelijker als je altijd een boek bij je hebt. Dit kan zowel een papieren boek zijn, een e-book op je telefoon of een e-reader. Ik heb zelf een tijdje terug een proefabonnement gehad bij Storytel en dit is me toen erg goed bevallen. Op die manier hoef je geen zware boeken mee te sjouwen in je tas, maar heb je wel altijd een boek bij de hand. Via Storytel las ik boeken, maar ik probeerde ook eens een luisterboek. Ook dit vind ik af en toe fijn voor de afwisseling en is ook prettig wanneer je onderweg bent en je geen focus hebt om te lezen. Zo vind ik het ook heerlijk om een boek te luisteren terwijl ik een stukje wandel!

Wanneer je altijd een boek bij je hebt, kun je jouw vrije momenten tussendoor goed benutten. Bijvoorbeeld wanneer je in de trein zit, wanneer je moet wachten op een afspraak of wanneer je nog even tijd over hebt na de lunch. Stiekem zijn er best wel veel momenten waarop je even niets te doen hebt en waarop je anders doelloos gaat scrollen op je telefoon.

2. Plan momenten

Ikzelf vind het heerlijk om in de avond te lezen, net voordat ik ga slapen. Vaak pak ik mijn boek er ook bij wanneer ik in bed lig/zit. Dit probeer ik nu in mijn avondroutine te krijgen, door het bewust iedere avond voor een langere tijd te doen, zodat het uiteindelijk vanzelf gaat. Lees jij liever in de ochtend of middag, houdt er dan ook rekening mee in je planning. Wanneer je bijvoorbeeld het liefst leest na de lunch, is het handig om daar ook tijd voor vrij te houden.

Heb ik geen boeken meer in de kast en ben ik echt toe aan een nieuw boek, dan schrijf ik op mijn to-do lijstje voor die week dat ik naar de bibliotheek moet. Dit koppel ik niet aan een vaste dag, maar doe ik aan de hand van de rest van mijn planning. Mijn streven is namelijk wel om al mijn to-do’s voor die week te behalen, maar soms loopt het allemaal net even anders. Ook probeer ik dit bezoek aan de bibliotheek te koppelen aan bijvoorbeeld boodschappen, op die manier ben ik toch al in de buurt van de bibliotheek.

3. Maak een wishlist

Je hebt door het jaar heen genoeg inspiratie voor verjaardagscadeautjes voor jezelf, maar is het eindelijk zover, dan kun je vaak niets benoemen. Dit is bij mij met boeken ook wel eens! Uiteindelijk sta ik in de bibliotheek of de boekhandel en weet ik niet welk boek ik zou willen lezen of vind ik het op dat moment allemaal niets. Zodra ik een leuk boek tegen kom, schrijf ik dit op, zodat ik altijd genoeg inspiratie heb. Ook deel ik regelmatig mijn wishlist en ‘nog te lezen’-lijstje met je op de blog, ook dit soort blogposts kunnen zorgen voor nieuwe inspiratie. Dit houd ik vervolgens ook voor mezelf bij, zodat ik daar een nieuw boek uit kan kiezen, wanneer ik er weer een uit heb.

4. Lees niet tegen je zin in

Dat ik meer wil lezen, klinkt heel leuk, maar dat vind niet iedereen zo. Sommige mensen hebben echt een hekel aan lezen en dan wordt lezen ook niet leuker als je het idee hebt dat het moet. Dat is bij trouwens precies zo. Wanneer ik het idee heb dat ik dingen moet doen, zijn ze vaak een stuk minder leuk. Soms zijn er momenten dat je simpelweg liever een serie kijkt of even niets doet in plaats van een boek lezen. Daarnaast ploeter ik soms langere tijd door een boek wat me niet aanspreekt of wat anders is dan ik had verwacht. Dan heeft het vaak weinig zin om er mee door te gaan, want ik lees alleen maar tegen mijn zin in. Tijd voor een ander boek op dat moment!

5. Neem een abonnement op de bibliotheek

Wil je meer boeken lezen? Het kan soms een dure hobby zijn om telkens nieuwe boeken te lezen. Ikzelf heb mijn kast vol staan met boeken, maar deze heb ik allemaal al eens (of meerdere keren zelfs) gelezen. Uiteindelijk raken je boeken op, je geld misschien ook wel, maar je hunkert naar het lezen van een (nieuw) boek. Dan is een abonnement bij de bibliotheek een aanrader. Op deze manier heb je ruime keuze aan boeken en betaal je maar een vast bedrag per maand/jaar. Daarnaast huur je een boek voor een bepaalde tijd en je wilt het boek natuurlijk voor die tijd uit hebben, dit zorgt ook weer voor een beetje extra leesmotivatie!

Geen bibliotheek in de buurt of toch te duur? Je kunt ook boeken lenen van vriendinnen of een kledingruil doen maar dan met boeken. Je ruilt simpelweg jouw gelezen boeken met die van hen. Een ander tipje is om je boeken tweedehands te verkopen via Bol.com of juist kiezen om een tweedehands boek te kopen in plaats van een nieuwe, dit scheelt ook weer geld.

6. Stel werkdoelen

Tijdens mijn studies heb ik deze termen al vaak gehoord. SMART-doelen en werkdoelen. Je SMART-doel is simpelweg je hoofddoel, dit is hetgeen wat je uiteindelijk wilt behalen, bijvoorbeeld per maand een x aantal boeken lezen. Leuk, maar hoe doe je dit dan? Hier zijn werkdoelen nuttig voor, dit zijn kleinere doelen om je hoofddoel te behalen. Zo kun je bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je elke dag een halfuurtje leest of bijvoorbeeld een bepaald aantal bladzijden. Zo maak je het x aantal boeken voor een maand iets beter behapbaar.

Tijd om er maar weer eens een boek bij te pakken en een halfuurtje te gaan lezen! Belangrijk om het vooral als iets leuks te zien en dan komt het vaak vanzelf al grotendeels goed.

Welk boek lees jij op dit moment? En wil je ook meer gaan lezen?

2 Comments

 • Reply
  Rosanne
  oktober 4, 2019 at 13:28

  Ik hou echt van lezen en ben nu bezig in Dragonfly Amber van Diana Gabaldon. Dit is een boek van de Outlander serie en ik ben er helemaal weg van.

  • Reply
   Suzanne Elisa
   oktober 4, 2019 at 16:23

   Leuk om te horen! Ik ken het boek wat je nu zegt niet haha!

  Leave a Reply