Zero Waste Lifestyle – Hoe doe ik dat?

Deze hele week staat in het teken van Zero Waste en onbewust ben ik hier steeds meer mee bezig. Zo kan iedereen heel gemakkelijk een steentje bijdragen om ons (dagelijks) afval zoveel mogelijk te beperken. Afgelopen week ontving ik een mailtje over Zero Waste en dit zette mij aan het denken; wat doe ik om mijn dagelijkse afval zoveel mogelijk te beperken. Vandaag vertel ik er meer over en ook hoe jij dit kun doen. 

Herbruikbare wattenschijfjes

Sinds een aantal maanden ben ik herbruikbare wattenschijfjes gaan gebruiken in plaats van wegwerp wattenschijfjes. Het is namelijk niet normaal hoeveel wattenschijfjes we gebruiken per jaar. Ik gebruik zelf meerdere wattenschijfjes om mijn make-up te verwijderen, daarnaast gebruik ik ook nog eens wattenschijfjes met het verwijderen van mijn gellak. Zo zijn we met drie vrouwen in huis die iedere dag hier wattenschijfjes voor gebruiken. Ik schrok er gewoon van hoeveel wattenschijfjes dit zijn op jaarbasis.

Ik ben dus sinds een aantal maanden herbruikbare wattenschijfjes gaan gebruiken. Dit zijn katoenen wattenschijfjes die je na gebruik, kunt wassen. Ideaal in gebruik! Ikzelf ben ontzettend benieuwd geworden naar de wattenschijfjes van Holland & Barrett, dat zijn namelijk dubbellaags, biologisch katoenen wattenschijfjes.

Kleding en make-up weggeven of verkopen

Daarnaast gooi ik eigenlijk nooit kleding en make-up weg. Ik geef het vaak eerst aan mijn moeder of zusje of ik maak er vriendinnen blij mee. Daarnaast probeer ik er vaak nog iets anders mee te doen, zo kun je van een oud kledingstuk vaak nog iets heel leuks maken, zoals een knuffel of een tas. Is het kledingstuk nog wel goed, bijvoorbeeld een shirt, dan draag ik het thuis nog verder als pyjamashirt of trek ik het met sporten aan, tot het echt niet meer kan.

Daarnaast zijn er ook kledingstukken, accessoires en schoenen die nog hartstikke leuk zijn, maar waar ik in mijn omgeving niemand voor weet. Dan probeer ik deze items te verkopen, bijvoorbeeld via Instagram of via een Vinted.

Zelf kruiden in de tuin

Wij gebruiken thuis veel kruiden, bijvoorbeeld door gerechten, maar ook voor de thee. Voorheen kochten wij regelmatig een zakje met munt om hier vervolgens thee van te maken en daarnaast hebben we ook heel veel kruiden uit een potje. Ondertussen hebben we ook een heleboel kruiden in de tuin staan die we gebruiken. Op die manier maak je gebruik van verse kruiden, wat ontzettend lekker is, heb je niet telkens losse plastic verpakkingen met kruiden in huis en hoeft ook je kruidenlade niet zo vol te zitten met allerlei verschillende plastic of glazen flesjes.

Glazen flessen water

Wanneer je bij ons thuis een glas water wilt drinken, heb je altijd koud water. Wij hebben namelijk een aantal glazen flessen in huis die altijd gevuld staan met water en die we telkens bijvullen en weer in de koelkast zetten. Deze glazen flessen gebruiken we al ontzettend lang door telkens zo te vullen en niets gaat boven een lekker koud glas water na een dag school of werken (soms met wat ranja). Natuurlijk kun je ook je glas vullen direct vanuit de kraan, maar dan heb je nooit zo’n gekoeld water. In plaats van dat we flessen water in de supermarkt kopen, vullen we telkens onze eigen fles.

Hetzelfde geldt voor onderweg. Ik neem mijn herbruikbare fles mee en die vul ik thuis met bijvoorbeeld water. Door de dag heen, vul ik deze telkens opnieuw. Heb ik een keer zin in iets anders, dan vul ik het gewoon met ranja of met een ander drankje waar ik zin in heb. Ook kun je bijvoorbeeld thee of koffie gemakkelijk vanuit huis meenemen en dit scheelt weer afval onderweg (en geld).

Restjesdag

Daarnaast hebben wij thuis regelmatig restjesdag. Zeker wanneer je met een gezin bent, waarbij niet iedereen alles lust of als je wel eens te veel kookt of er onverwachts iemand minder thuis eet, heb je regelmatig restjes in de koelkast. Wanneer het restjes dag is, halen we alles uit de koelkast en eten we dat op. Zo hebben we bijvoorbeeld nog gekookte aardappelen liggen, deze snijden we even in plakjes en die bakken we. Zo eten we die dag vanalles en nog wat en wat we te kort komen vullen we aan met hetgeen wat we ook nog in huis hebben. Zo heeft iedereen toch voldoende gegeten en hoef je niets weg te gooien.

Daarnaast is het ook heel handig om soep te maken wanneer je veel restjes in huis hebt. Zo maak ikzelf heel graag tomatensoep, maar wanneer ik bijvoorbeeld nog een paprika en courgette heb liggen, kunnen deze er ook nog doorheen. Ook vind ik het een sport om een gerecht te maken met de spullen die we op dat moment in huis hebben. Ik gooi dan vaak vanalles door elkaar en zo raakt de koelkast goed leeg, gaat er niets verloren en uiteindelijk heb je vaak een heel lekker gerecht. Zo heb ik een heerlijke gehaktschotel weten te maken met hetgeen wat ik in huis heb! Dit recept heb ik bewaard en maak ik nu regelmatig.

Dit is hoe ik en wij als gezin proberen om ons afval zoveel mogelijk binnen de perken te houden. Natuurlijk hebben we allemaal ontzettend veel afval, maar als we allemaal al een beetje opletten met wat we weggooien en welke soort producten we aanschaffen, kunnen we het al iets beperken.

Wat doe jij om jouw dagelijkse afval te beperken?

No Comments

Leave a Reply