3 R’s voor mij

Rust, reinheid en regelmaat. Deze term hoor ik mijn moeder heel vaak zeggen, maar daarnaast wordt deze term ook op mijn opleiding vaak gebruikt. Rust, reinheid en regelmaat is ontzettend belangrijk binnen de opvoeding voor kinderen, maar daarnaast merk ik ook hoe belangrijk deze drie R’s voor mij zijn. Vandaag vertel ik je hier alles over. 

Voor degene die het niet weten, ik heb het chronisch vermoeidheidssyndroom. Ik heb de afgelopen maanden hier al meer over gedeeld, namelijk hoe het hele traject eruit ziet, hoe mijn dagelijkse leven eruit ziet en hoe het traject er bij de psycholoog eruit zag. Ben je hier benieuwd naar, dan kun je die artikelen hier teruglezen.

In februari heb ik de diagnose gekregen, maar vooraf is er al een langere tijd voorbij gegaan waarin ik ontzettend moe was en pas op de plaats moest nemen. Hier hoorde ik mijn moeder regelmatig zeggen: rust, reinheid en regelmaat. En het is ook zeker waar, wanneer ik rust, reinheid en regelmaat toepas in mijn leven, zorgt dit ervoor dat ik mij al een stuk beter voel. Er zitten natuurlijk altijd dagen bij dat het niet zo lekker gaat en ik niet vooruit te branden ben, maar die drie R’s blijven erg belangrijk. Maar hoe geef ik deze drie R’s vorm in mijn leven?

Rust

Wanneer je op Google rust, reinheid en regelmaat intypt, staat er bovenaan dat kinderen voldoende rust moeten krijgen. Zo is dit voor iedereen, als kind, maar ook als volwassenen moet je voldoende rust krijgen. Rust als in een prikkelarme omgeving opgroeien, maar ook voldoende slaap. Ikzelf merk hoe belangrijk voldoende slaap voor mij is. Afgelopen weekend ben ik bijvoorbeeld een stuk later naar bed gegaan en dat merkte ik twee dagen later nog steeds. Ik had nul energie, was meer geprikkeld en kreeg weinig werk verzet.

Rust is dus ook een prikkelarme omgeving. Een omgeving waarin weinig prikkels zijn die (onbewust) om aandacht en energie vragen. Ik vind het af en toe heerlijk als er een achtergrondmuziekje op staat, maar tevens vraagt dit ook veel energie. Ik heb dus niet de hele dag door muziek op staan. Daarnaast kost het mij ook meer energie als mijn slaapkamer of de omgeving waarin ik ben niet opgeruimd is. Ik begin de dag altijd met een snelle ronde door mijn kamer waarin ik alles opruim en voordat ik ga slapen zorg ik ook dat alles weer netjes is en op zijn plek terug ligt.

Daarnaast heeft rust ook te maken met mijn planning. Het liefst wil ik alles doen, maar ik merk dat dit vaak te veel is voor mij. Ik plan vaak een grote activiteit op een dag en voor de rest doe ik nog wat kleine dingen die ik op mijn eigen tempo kan doen. Zo moet ik vandaag werken en dat is dan mijn belangrijkste taak voor die dag, de rest van de dag heb ik vrij weinig gepland. Welke taken ik dan nog wel doe op die dag? Dit verschilt per dag, soms werk ik nog wat aan de blog, soms ga ik nog even mee boodschappen doen met mijn moeder, maar ik bekijk alles van dag tot dag. Heel lastig soms, want mijn streven is om aan het einde van de week mijn planning af te hebben.

Reinheid

Het is belangrijk dat je in een schone omgeving leeft, dit bevordert namelijk de gezondheid. Een gezonde omgeving waarin frisse lucht is, waarin je goed voor jezelf zorgt en ook voldoende tijd neemt om jezelf te verzorgen. Zo sta ik iedere ochtend op en gooi ik mijn gordijnen en raam open voor wat frisse lucht. Ik neem een lekkere douche, ik verzorg mijn huid en zorg dat ik voldoende water drinkt en vitaminen binnen krijg. Wanneer je goed voor jezelf zorgt, merk je namelijk ook dat je jezelf beter voelt.

Regelmaat

Ik hou van regelmaat en dit geldt ook voor baby’s en kinderen. Je komt iedere dag in aanraking met nieuwe dingen door wat je hoort, ruikt, ziet en voelt. Je komt elke dag met zoveel dingen in aanraking, dat het fijn is dat sommige dingen elke dag of elke week hetzelfde gaan. Ik richt mijn dagen en weken zoveel mogelijk in volgens een vast patroon.

Zo zijn er taken die ik op een vast moment in de week doe, zoals mijn mail beantwoorden van de blog. Dit is een kleine taak die wel moet gebeuren, maar doordat ik dit iedere week op hetzelfde moment doe, kost het mij tussentijds geen energie en kan ik het ook loslaten. Daarnaast ga ik ook iedere week op de zondag zitten om mijn planning te maken. Hierdoor weet ik wat aankomende week op de planning staat en wat ik kan verwachten. Hierin plan ook de rust momenten voor mijzelf in.

Ook heb ik een vaste ochtend- en avondroutine. Hierin doorloop ik dezelfde stapjes in meestal dezelfde volgorde.

Dit is dus hoe ik de drie R’s toepas voor mijzelf. Mocht je hier nog meer over willen weten of vragen hebben, dan kun je deze altijd stellen.

Hoe zien de drie R’s bij jou eruit?

No Comments

Leave a Reply