Hoe gaat het? – Persoonlijke update

Iedere week komt er een Lief Dagboek online op de blog waarin ik vertel wat ik zowel heb gedaan. De laatste tijd ben ik niet meer echt inhoudelijk ingegaan op hoe het nu echt gaat met mij en voornamelijk rondom mijn chronisch vermoeidheidssyndroom. Hier ben ik de afgelopen maanden flink mee bezig geweest; alles een plekje geven en er een weg in vinden. Tijd om eens een persoonlijke update te schrijven, dacht ik. Lees je mee?

Waar ben ik zowel mee bezig geweest?

De afgelopen maanden ben ik bezig geweest met een traject bij de psycholoog. We zijn in het begin voornamelijk aan de slag gegaan met mindset. Hierbij was het belangrijk dat ik niet het idee had dat ik alles ‘moest doen’. Ik heb gemerkt dat ik daarna ook een stuk losser ben geworden rondom mijn planning. Voorheen moest ik alles af hebben van mezelf, maar ik ben gaan inzien dat het niet altijd moet. Iedere zondag maak ik mijn planning voor de komende week en daar komen een aantal to-do’s bij te staan. Sommige to-do’s keren wekelijks terug, zoals mijn mail beantwoorden, voorheen urenregistratie van de blog, enzovoorts. Die taken kosten vaak ook niet veel tijd en moeten simpelweg gebeuren. Onder in mijn planner schreef ik ook altijd een heleboel to-do’s. Hierbij schrijf ik onder andere taken die moeten gebeuren voor school, welke blogposts ik wil schrijven en andere dingen die er moeten gebeuren. Bij de taken die echt moeten gebeuren, bijvoorbeeld voor school of vanwege een deadline, zet ik een sterretje. Die taken moeten af en de rest mag af. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik al een stuk flexibeler werd met mijn planning en niet meer zo het idee had dat ik alles ‘moest’.

Vervolgens zijn we aan de slag gegaan om mij lichamelijk sterker te maken door veel te bewegen. Zo moest ik twee keer op een dag bewegen een halfuur, bijvoorbeeld door te wandelen of te fietsen. Daarnaast moest ik ook twee keer in de week een uur flink sporten. Dit was in het begin echt pittig en daarna ging het me steeds beter af. Wel merkte ik, wanneer ik een slechtere dag had en veel pijn had in mijn spieren en erg vermoeid was, was het sporten ook een stuk moeilijker en zwaarder. Toch ging ik er meestal voor en voelde ik me achteraf niet slechter.

Tussendoor ben ik nog steeds bezig geweest met mijn mindset. Hierbij is het maken van afwegingen erg belangrijk geweest; per dag bekijken wat wel en niet mogelijk is en zeker niet te veel eisen stellen aan mezelf. Ook ben ik bezig geweest met mijzelf minder aantrekken van anderen en mezelf niet bezig houden met de ‘problemen’ van anderen. Wanneer ik merk dat ik me ergens mee wil bemoeien, mij in een gesprek wil mengen of iets wil oplossen, stel ik me voortaan een aantal vragen voordat ik iets ga zeggen. Zoals: “Wat is het ergste dat er kan gebeuren?” en “Heeft dit betrekking tot mij?”.

Hoe nu verder?

Op dit moment loopt mijn traject ten einde en zal ik het zelf moeten doen. Sowieso in dit gehele proces moet je het zelf doen en is er niemand die je een vaste oplossing geeft. Op dit moment ga ik dus zeker door met sporten en bewegen en probeer ik zo gezond mogelijk te eten. Daarnaast is het belangrijk dat ik afwegingen blijf maken en de lat voor mezelf niet te hoog leg.

Hoe ga ik dat doen? Waarschijnlijk uitproberen, mijn neus stoten en er weer van leren.

Dilemma’s

Wel spelen er wat dilemma’s mee. Wanneer maak je namelijk de juiste keuze om een les te skippen op school en wel te gaan sporten of ga ik mezelf uitputten met fietsen of maak ik het mezelf iets makkelijker met een elektrische fiets. Ikzelf ben op dit moment namelijk een beetje aan het nadenken of ik wellicht een elektrische fiets moet aanschaffen. Elektrische fietsen maken het namelijk allemaal net een beetje makkelijker, maar ondertussen ben ik wel in beweging. Op dit moment heb ik deze elektrische fiets op het oog, maar toch is er iets in mij wat me tegenhoudt en wil ik er nog niet aan toegeven.

Voor nu is het vooral ook heel fijn dat mijn vakantie is begonnen en ik een beetje rustiger aan kan doen. Even die druk niet voelen van school, voelt heel erg fijn. Dit zorgt er ook voor dat ik weer wat (meer) andere dingen kan doen die mij energie geven. Zo heb ik al een aantal leuke dingen gepland, zoals je afgelopen week al kon lezen op de blog. Komende tijd ga ik in ieder geval nog meer aan de slag om mezelf lichamelijk sterker te maken door te bewegen en te sporten, wellicht met behulp van een elektrische fiets.

Liefs, Suzanne 

1 Comment

  • Reply
    Lief Dagboek - Week 28 - Eerste week vakantie - Suzanne Elisa
    juli 15, 2019 at 11:30

    […] nu met mij gaat. Ik heb hier al een uitgebreide blogpost over geschreven afgelopen week, die kun je hier lezen. We besloten het traject af te sluiten en dat betekent dat ik het nu weer alleen moet doen (dit […]

  • Leave a Reply