Welke journals gebruik ik & waarom?

Verhaaltjes schrijven, dagboeken bijhouden, in journals schrijven; echt typisch mij! Een hele tijd terug vond ik ook een verhaaltje bij oma in de kast dat ik had geschreven, zo leuk en zo speels. Ondertussen zijn het al veel minder speelse verhalen en gaat het echt over de dagelijkse dingen die ik mee maak, maar het schrijven vind ik nog steeds leuk. Daarnaast zorgt het voor mij ook dat ik het van me af kan zetten, dat ik mijn gedachten even helemaal daar op kan richten en het vervolgens ook kan loslaten. Vandaag vertel ik welke journals ik gebruik, op welke momenten en waarom? 

Morning Journal

Helaas heb ik al een tijdje niets meer met deze journal gedaan. Dit kwam voornamelijk omdat ik niet op mijn knutselzolder terecht kon. Erg jammer, maar dit is wel iets wat ik nu weer kan gaan oppakken en daar heb ik zo’n zin in! Het lijkt me vooral ook leuk om dit bij te gaan houden voor de komende zomer. Met welk gevoel sta ik iedere dag, wat zijn mijn plannen voor de dagen in de vakantie en wat doe ik wanneer ik helemaal niets heb gepland op een dag. Heerlijk om daar een beetje over na te denken in de ochtend en het voor mezelf op te schrijven.

Ik gebruik als morning journal een A6 journal van de Action. Dit vind ik een heerlijk formaat om in de ochtend een kort stukje in te schrijven. Ik werk vaak vooruit in deze journal, waarbij ik spreads maak met een inspirerende quote of leuke ochtendfoto’s. Dit geeft meteen een heerlijk gevoel in de ochtend!

Energy Journal

Daarnaast gebruik ik deze Energy Journal zo nu en dan. Ik vind deze heel fijn om inzichtelijk te krijgen hoe ik me voel op verschillende gebieden. Dit is fysiek, mentaal, emotioneel, financieel, sociaal en spiritueel. Dit is een journal die je zowel in de ochtend als avond gebruikt om vooraf te beschrijven hoe je je voelt en vervolgens te kijken wat jou die dag energie gaf en wat jou energie kostte. Dit is heel handig om voor jezelf in kaart te brengen welke dingen jou energie kosten en geven, om eventueel beter voor jezelf te gaan zorgen of meer voor ontspanning te zorgen.

Daarnaast blik je alvast vooruit naar morgen, waar kijk je naar uit en waar stel je jouw grenzen voor morgen. Het is fijn om dit voor jezelf duidelijk te hebben ‘s avonds om zo met een fijn gevoel te gaan slapen. Daarnaast bevat de Energy Journal leuke en inspirerende quotes, waarmee je jouw dag goed kan beginnen.

(Bullet) Journal

Daarnaast gebruik ook mijn bullet journal. Ik weet eerlijk gezegd niet zo goed of ik het echt een bullet journal moet noemen of een journal. Ik plan namelijk mijn dingen altijd in mijn planner. Mijn journal gebruik ik voornamelijk om lijstjes te maken, mijn gedachten te ordenen, verhaaltjes te schrijven en simpelweg te knippen en te plakken.

Heel soms maak ik ook to-dolijstjes voor een dag in mijn journal, omdat er dan teveel chaos is in mijn hoofd en ik het nog een keer goed voor mezelf moet opschrijven of allemaal kleine to-do’s die ook moeten gebeuren en die ik liever niet in mijn planner zet. Logica…

Mijn journal is echt een verzamelplek van vanalles; leuke dingen, minder leuke dingen die ik even kwijt moet, lijstjes, gedachten en to-do’s. Ik gebruik hiervoor de leuchtturm1917.

Made out of stars Journal

Dit is mijn meest recente aanwinst en deze ligt nu standaard op mijn nachtkastje. Dit is een doe-boek met voorgedrukte vragen, quotes, persoonlijke reflecties, kleine opdrachten en inspirerende illustraties. Het is een manier om te proberen anders in het leven te staan door over andere dingen na te denken. Bewust na te denken over simpele dingen waar je normaal gesproken niet bij stil staat. Deze journal is zowel in het Engels als in het Nederlands verkrijgbaar.

Het fijne aan deze journal is dat je hem altijd kunt gebruiken. Je hoeft alleen een pen bij je te hebben en je kunt er doorheen bladeren en wat opschrijven en nadenken.

Ik zelf vind het fijn om deze journal te gebruiken op verschillende momenten van de dag. In de avond vind ik het fijn om even op mezelf te reflecteren, maar ik heb dan liever geen vragen of opdrachten die me te veel aan het denken zetten. In de ochtend vind ik het juist wel fijn, om meteen een bepaalde mindset te hebben voor die dag. Daarnaast is het ook fijn om even te ontsnappen aan je dagelijkse bezigheden en even te bladeren door de journal.

Dit zijn de journals die ik op dit moment gebruik. De een wat meer dan de ander en allemaal met een net wat ander doel, maar eigenlijk ook hetzelfde. Mijn gedachten kunnen opschrijven, kunnen ordenen en het vervolgens kunnen loslaten.

Gebruik jij een journal of misschien meerdere?

 

No Comments

Leave a Reply