Fotoboek maken na citytrip

Fotoboeken maken en bekijken is mij met de paplepel ingegoten. Na iedere vakantie maakte mijn moeder een fotoboek en daarnaast hebben we ook fotoboeken van onze kinderjaren, foto’s van verjaardagen en kinderfeestjes. Deze traditie van fotoboeken heb ik doorgezet en ook ik maak fotoboeken. Eind december ben ik samen met mijn vriend naar Parijs gegaan en ook daarna heb ik een fotoboek gemaakt en die (en al mijn tips) wil ik graag met je delen. 

Wanneer ik een fotoboek ga maken van bijvoorbeeld een vakantie, ga ik eerst de foto’s uitzoeken. Ik ga alle foto’s sorteren op wel of niet fotoboek waardig. Sommige foto’s heb ik bijvoorbeeld ook dubbel, sommige foto’s zijn niet scherp, al die foto’s zoek ik bij voorhand uit. 

 Wanneer ik de foto’s heb uitgezocht, ga ik aan de slag met verder sorteren. Afhankelijk van wat ik het beste bij de vakantie vind passen of bij de foto’s die ik heb gemaakt, ga ik ze verder sorteren. Bij het fotoboek van Parijs heb ik de foto’s uitgezocht per dag en de verschillende dagen zijn de opbouw voor het fotoboek. Binnen die verschillende dagen heb ik wel de foto’s van de Eiffeltoren bij elkaar gehouden en dit van alle plekken waar we zijn geweest. Zo kun je precies vertellen aan de hand van het fotoboek wat je op dag 1, 2 en 3 hebt gedaan en kun je er een lopend verhaal van maken. 

Wat je ook kunt doen, is het fotoboek opbouwen aan de hand van dezelfde soort foto’s. Bijvoorbeeld een pagina (of meerdere pagina’s) met allemaal foto’s van de Eiffeltoren en wanneer je geen foto’s meer hebt van de Eiffeltoren, ga je verder met alle foto’s die je in het fotoboek wilt van de Notre Dame. Zo heb je misschien van verschillende dagen foto’s van de Eiffeltoren, maar deze heb je wel allemaal bij elkaar op een aantal pagina’s. 

Wanneer ik de foto’s heb gesorteerd, ga ik aan de slag. De kaft doe ik vaak pas op het laatst en hetzelfde geldt voor de eerste pagina in het fotoboek. Op deze eerste pagina vind ik het altijd leuk om een tekst te plaatsen. Dit kan een dagboek pagina zijn waarin ik terugblik op de vakantie met een aantal kleine fotootjes, een quote die iets meer verteld over de stad waar ik ben geweest of ik gebruik het als pagina die ik helemaal vol plaats met allemaal kleine foto’s van de vakantie. 

Het fijne van online fotoboeken maken, vind ik dat er zoveel mogelijkheden zijn. Je kunt direct aan de slag en het volledige fotoboek maken, maar je kunt het ook opdelen over een week (of meer zelfs). Dit zie ik mezelf al helemaal doen wanneer ik kindjes heb. Fotoboeken maken van iedere levensjaar (of meerdere jaren bij elkaar) en dit dan iedere keer wat bijwerken wanneer ik nieuwe foto’s heb of weer tijd hiervoor heb. Toevallig heb ik dit fotoboek wel in één keer gemaakt, maar je kunt het dus tussentijds opslaan en later weer mee verder gaan. 

Mijn fotoboek van Parijs is dit keer opgebouwd per dag en dit heb ik afgewisseld met grote foto’s die de pagina helemaal vult, maar ook meerdere foto’s op één pagina. Deze afwisseling vind ik zelf altijd wel erg leuk. Je weet niet waar je moet kijken als je door het fotoboek heen bladert! 

Her en der wissel ik nog af met een quote op de pagina’s of de naam van een bezienswaardigheid erbij. En voordat je het weet is je fotoboek helemaal gevuld! 

Wat ik zelf efficiënt vind werken, is vooraf de foto’s uitzoeken, maar ik adviseer om ze niet allemaal direct te uploaden, maar dit ook in stapjes te doen (precies zoals je ze gesorteerd hebt, bijvoorbeeld per dag). Vervolgens kun je die gaan verwerken in je fotoboek en daarna verder met de volgende dag. Dit maakt het een stuk overzichtelijker en het lijkt niet meteen zo’n grote berg aan foto’s waar je doorheen moet. 

Ik heb een fotoboek met harde kaft gemaakt bij hetfotoalbum.nl en ik ben erg te spreken over de kwaliteit. De foto’s komen er prachtig in uit en het papier voelt ook erg stevig. 

Maak jij fotoboeken van je vakanties?

1 Comment

  • Reply
    Jessica J.
    februari 6, 2019 at 12:39

    Herkenbaar, haha. Mijn moeder en stiefvader maken ook van elke trip een fotoboek of een canvas om aan de muur te hangen. Inderdaad belangrijk dat je vooraf een selectie maakt, want anders wordt het wel érg onoverzichtelijk.

  • Leave a Reply