Stageopdrachten plannen – mijn tips

Alle scholen zijn alweer een tijdje aan de gang, je hebt alweer kunnen wennen aan je opleiding en bent wellicht al begonnen met stage. Ik ben al ruim een maand bezig met stage (en mijn studie) en heb op dit moment mijn stageplan volledig af. Dat betekent dat ik nu aan de slag kan, maar hoe heb ik mijn stageopdrachten gepland en hoe ga ik er nu verder mee aan de slag? 

Wat is een stageplan?

De term stageplan wordt misschien niet binnen elke opleiding gebruikt. Wellicht ga je wel aan de slag met een soort gelijk iets. Een stageplan is een document waarin jij aan het begin van je stageperiode alle informatie verzameld. Ik ga gedurende mijn stage zeven beroepstaken uitwerken en in de eerste periode ga ik mezelf verdiepen in die beroepstaken. Welke activiteiten hebben met die beroepstaken te maken en welke kan ik eventueel gaan uitvoeren op mijn stage? Je gaat je oriënteren en vervolgens ga je kijken welke activiteiten je gaat uitvoeren. Dit ga je in een overzicht zetten en hierbij ga je het in grote lijnen verder uitwerken. Welke kwaliteiten ga je bij de activiteit inzetten, wanneer wil je het gaan uitvoeren, waar moet je rekening mee houden (van je stagebegeleider) en hoe en wanneer ga je om feedback vragen. Ikzelf moet het voor school gaan beschrijven en hier zitten een heleboel eisen aan vast, maar dit kun je natuurlijk ook voor jezelf op papier zetten, zodat je niets vergeet en alvast een eerste idee hebt van de activiteiten die je wilt gaan doen.

Verzamel ideeën voor stageopdrachten

Tijdens de eerste weken van je stage ben je vooral aan het oriënteren en ideeën aan het verzamelen voor je stageopdrachten. Dit is ontzettend belangrijk, want zonder ideeën kom je nergens. Wanneer je een nieuwe studie begint, is het in het begin altijd even zoeken. Vaak werkt het net iets anders dan je vorige studie en weet je niet aan wat voor soort activiteiten je moet denken. Ga in gesprek met studiegenoten (uit eerdere leerjaren) en vraag hoe zij hun stageopdrachten hebben vorm gegeven. Daarnaast kun je ook bij je stagebegeleider informeren wat zij/hij van je verwacht en of zij/hij je misschien kan helpen met ideeën. Schrijf in ieder geval alle ideeën voor jezelf op, zo groot en zo klein mogelijk, alles kan helpen.

Bespreek met je stagebegeleider/op school

Wanneer je ideeën hebt verzameld en je er eindelijk uit bent wat je wil gaan doen, is het belangrijk om dit vooraf met je stagebegeleider/studieloopbaanbegeleider te bespreken. Het zou sonde zijn als je dadelijk al helemaal aan de slag bent gegaan en je stagebegeleider keurt het af. Bespreek het dus zo snel mogelijk, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Gezamenlijke informatie

Je hebt vervolgens een keuze gemaakt voor je opdrachten en je gaat aan de slag. Veel opdrachten hebben een overlapping, bijvoorbeeld gezamenlijk informatie over de groep waar je staat, de visie van je stageplek. Dit is informatie die je alvast kunt gaan onderzoeken en beschrijven, zonder dat je echt aan de slag hoeft met iets uit te voeren. Wanneer je nog op toestemming vanuit school moet wachten, zijn dit dingen waarmee je toch aan de slag kunt gaan. Met dit soort informatie kun je namelijk niet de mist in gaan en je hebt ze voor al je opdrachten nodig.

Plan alles ruim in

Vervolgens ga je een planning maken. Hoe ik dat heb gedaan, vertel ik je zo. Maar een allereerste en hele belangrijke tip: plan alles ruim in! Bekijk vooraf goed wat je moet gaan doen en bedenk hierbij hoe lang je ermee bezig bent. Houdt dit voor jezelf als richtlijn aan en plan er liever nog wat extra weken voor in dan dat je uiteindelijk te krap gaat plannen.

Schrijf het op papier/online/agenda

Het hele proces hier vooraf heb ik doorlopen en twee weken terug ben ik aan het plannen gegaan. In mijn stageplan heb ik termen gebruikt als ‘voor mijn begingesprek’, ‘halverwege november’, enzovoorts. Dit zijn termen die grofweg aangeven wanneer ik iets gaan doen. Ik heb uiteindelijk een schema gemaakt in Word waarin ik alle maanden van het komende leerjaar heb gezet. Uiteindelijk ben ik alle informatie uit mijn stageplan over gaan zitten in dat schema bij de maand waarin ik het wou gaan doen/af hebben.

Vervolgens heb ik mijn agenda erbij gepakt en ben ik mijn Word document al een groot deel gaan overschrijven. Ik heb tot nu toe alles gepland in mijn agenda tot aan mijn begingesprek en die is eind oktober. Het liefst plan ik alles direct in, maar er kan altijd iets gebeuren. Ik neem dus alles in kleine stapjes over en heb altijd het document nog om op terug te vallen.

Voor nu hoef ik telkens mijn agenda erbij te pakken en zie ik direct wat ik moet doen die dag of week. Heb ik mijn begingesprek gehad, dan schrijf ik weer één maand uit in mijn agenda en kan ik weer verder met uitwerken van mijn opdrachten. Veranderen er tussendoor nog dingen, dan kan ik dit nog altijd aanpassen en hoef ik niet te gaan strepen in mijn agenda.

En dit is hoe ik ermee aan de slag ben gegaan en hoe jij het wellicht ook kunt gaan doen. Natuurlijk zijn er heel veel verschillende manieren en is het ook afhankelijk van jouw opdrachten en jouw studie hoe jij het vorm moet/kan geven. Bekijk daarom goed wat voor jou werkt en overleg eventueel met studiegenoten hoe zij het aanpakken. Zeker in een eerste leerjaar ben je aan het zoeken en misschien heb je in je laatste jaar eindelijk gevonden wat voor jou werkt.

Hoe maak jij planningen voor stage?

No Comments

Leave a Reply