Geld besparen als student – mijn tips

Studeren kost een heleboel geld! Of je het nu zelf allemaal moet bekostigen of jouw ouders, studeren is simpelweg duur. Wanneer je gaat studeren, zul je een aantal spullen moeten aanschaffen. Daarnaast kan de mooie laptop die je hebt het ook begeven en dan zal er toch een nieuwe moeten komen. Je kunt namelijk als student niet meer zonder laptop. Ikzelf heb na mijn havo een mbo-opleiding gevolgd en ik ben nu bezig met mijn tweede jaar van mijn hbo-opleiding. In die jaren heb ik geprobeerd zo min mogelijk geld uit te geven aan mijn studie en probeer ik daarnaast ook nog flink te sparen. Mijn tips, ik deel ze hieronder. 

Tweedehands studieboeken

Toen ik een mbo-opleiding volgde, kwam ik hier al mee in aanraking. Ik kon namelijk kiezen voor tweedehands studieboeken en dit scheelde mij zoveel! Veel opleidingen zitten aangesloten bij webshops voor je studieboeken, waarbij je in één klink het overzicht hebt van de boeken die je nodig hebt voor dat studiejaar/opleiding. Vaak kun je hierbij al aangeven of jouw boek een tweedehands boek mag zijn en vaak scheelt dit enkele tientjes op een boek (reken maar uit als je zo’n vijf boeken per studiejaar hebt). Wanneer je dit op die webshop niet kunt aangeven, kun je eventueel ook verder kijken. Zo verkoopt Bol ook verschillende studieboeken (ook tweedehands). Daarnaast kun je ook eens informeren bij studiegenoten of zij nog oude boeken hebben die je kunt overnemen. Daarnaast kun je ze ook weer verkopen als jij klaar bent met je studie(-jaar) en krijg je het geld weer terug.

Veel opleidingen hebben daarnaast ook een mediatheek of bibliotheek waar je terecht kunt om studieboeken in te zien. Wanneer je een boek maar minimaal nodig hebt, kun je er ook voor kiezen om het te bestuderen in de mediatheek en eventueel kopietjes te maken en het later terug te kijken. Dit scheelt weer in de aanschaf van boeken.

Een stageplek in de buurt

Wanneer je op kamers woont, heb je je ov-chipkaart vaak in het weekend. Je kunt als student in de weekenden gratis reizen en doordeweeks krijg je een korting. Heel fijn reizen met een korting, maar het kost alsnog geld. Wanneer je doordeweeks stage moet lopen, kies dan voor een stageplek in de buurt, zodat je er op de fiets heen kunt. Dit scheelt weer geld voor het reizen naar je stageplaats. Eventueel kun je ook dichter bij je stageplek gaan wonen (als dit uiteindelijk voordeliger/prettiger is) of je zet je ov-chipkaart abonnement om. Let wel op, je kunt je ov-chipkaart niet om blijven zetten.

Refurbished laptop/telefoon

Volgens mij heb ik het al vaker over de term refurbished gehad en ik gebruik zelf nog steeds mijn geweldige refurbished telefoon. Refurbished betekent dat een apparaat al eens gebruikt is, maar compleet gereviseerd en uitvoerig getest is. Je krijgt dus een apparaat dat uitstekend werkt, maar wel voor een lagere prijs. Ikzelf heb dit dus met mijn iPhone gedaan, maar het kan ook met een laptop, computer of iPad. Zo bespaar je geld op een dure laptop, maar kun je toch aan de slag voor je studie. Een refurbished apparaat kun je gemakkelijk vinden via Refurbo. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende merken en wanneer je voor 17:00 uur besteld, heb je morgen je nieuwe laptop (of ander apparaat) al in huis en dat voor een lagere prijs.

Ik koos destijds voor een refurbished iPhone. Een iPhone is namelijk prijzig, maar ik was wel heel erg benieuwd naar dit apparaat. Mijn eigen telefoon ging kapot en ik moest een nieuwe, maar mijn abonnement liep gewoon door. Ik koos uiteindelijk voor de refurbished iPhone 6, zodat mijn abonnement door kon blijven lopen en ik ook niet iedere maand de volle prijs moest betalen voor een abonnement met telefoon. Ik ontving mijn telefoon en hij zag er gloednieuw uit! Wanneer ik denk aan een tweedehands items, denk ik aan een item dat als is gebruikt en waarvan dit ook te zien is. Dit was totaal niet het geval. Ik kan een gloednieuwe telefoon in mijn ogen en dat voor een uitstekende prijs.

Studentenvereniging

Veel opleidingen hebben een studentenvereniging en dit kost vaak wat inschrijfgeld, maar je krijgt wel kortingen op bepaalde uitstapjes en studiereizen. Hierbij is het belangrijk dat je vooraf goed nakijkt of jij er voldoende korting uit kunt halen ten opzichte van het inschrijfgeld. Veel opleidingen komen daarnaast ook met studiereizen. Dit is een hele leuke manier om toch nog veel te leren! Wanneer jij graag op studiereis wilt, kun je ook korting krijgen omdat je lid bent van een studentenvereniging. Wil jij liever niet te veel geld uitgeven aan een studiereis? Vaak is er ook een betaalbare optie in België of Nederland of een optie voor thuisblijvers. Zo kun je toch leuke activiteiten meedoen en leren, maar kost het je minder geld.

Wanneer je echter niet vaak mee gaat met de feestje van studentenverenigingen kost het je misschien meer dan het je oplevert.

Geld sparen

Daarnaast is het ook heel prettig om naast je studie flink te sparen. Zet iedere maand een vast bedrag apart voor eventuele vakanties, voor later of voor onverwachte gebeurtenissen (bijvoorbeeld die kapotte laptop). Daarnaast kijk ik altijd even wanneer ik mijn rooster krijg of er vrije dagen (/vrije momenten) tussen zitten die ik eventueel extra kan gaan werken bij mijn bijbaantje. Let hierbij wel op dat je ook genoeg tijd vrijhoudt voor het studeren.

Dit zijn mijn tips om geld te besparen en geld te sparen tijdens je studie. Met al dat geld dat je overhoudt, kun je weer leuke dingen doen of sparen. En zoals mijn vader zegt: ‘Je bespaart pas geld als je niets uit geeft’. Hier zit zeker een kern van waarheid in; ga eens na of je alle studiematerialen nodig hebt of ook gemakkelijk kunt lenen bij een mediatheek, al het geld wat je hier niet aan uit geeft, is weer mooi meegenomen.

Hoe bespaar jij geld met studeren?

No Comments

Leave a Reply