5 redenen om een Happy List bij te houden

Als je mijn blog al langer volgt, komen mijn Happy List-blogposts je wellicht bekend voor. Ik heb regelmatig lijstjes gemaakt met dingen waar ik die maand (of periode) gelukkig van werd. Kleine dingen als een opgeruimde slaapkamer en een lekkere tosti die ik maakte of dat ik een vakantie boekte of ik mijn toets heb gehaald. Ik hou dit soort lijstjes bij in mijn bullet journal, maar deelde ze ook met jullie en vandaag geef ik je 5 redenen waarom je Happy List zou moeten bijhouden.

Het is een mooie manier om te reflecteren op je dag/week/maand

Velen reflecteren op hun dag, week, maand om persoonlijke redenen, werk of studie. Een Happy List bijhouden kan hierbij helpen. Als je over een periode denkt dat het niet jouw maand is geweest of dat je weinig ‘leuke’ dingen hebt gedaan, is het fijn om jouw Happy List erbij te pakken. Hierdoor kun je namelijk bekijken wat je wel hebt gedaan, wat je wel gelukkig maakte en wat dingen zijn die je volgende maand weer terug zou willen brengen in je leven. Voor je studie is het ook fijn om een Happy List bij te houden, wat ging er goed voor je opdracht (bijvoorbeeld fijne feedback, een lach van een kind uit je stageklas, noem maar op). Wanneer je dit bijhoudt tijdens een proces, kun je gemakkelijk een reflectie schrijven, omdat je tussendoor aantekeningen hebt gemaakt.

Je leert kijken naar de kleine dingen

Wanneer je van jezelf iedere dag iets op je Happy List moet zetten en je een dag weinig spannends hebt gedaan, ga je veel eerder kijken naar de kleine dingen. Vaak denken we aan grote dingen die opvielen, maar het mag ook iets kleins zijn. Door iedere dag iets op te schrijven, kijk je dus sneller naar kleine dingen, maar ga je het kleine ook steeds eerder waarderen. Wanneer je pas om half 8 uit je bed hoefde, in plaats van 7 uur. Vogeltjes die fluiten onderweg naar de bushalte. Noem maar op.

Je steekt anderen aan

Doordat jij zo geniet van de kleine dingen en ze vervolgens op te schrijven, steek je ook anderen aan om naar de kleine dingen te kijken en te genieten. Jij gelukkig, iemand anders gelukkig. Hoe fijn is dat?

Het geeft je weer een boost

Iedereen heeft wel een dagje dat je het niet zo ziet zitten. Heel menselijk! Maar soms moet je toch gewoon door, door met je dag; leuk doen op een feestje waar je geen zin in hebt, een hele dag werken waar je geen puf voor hebt, enzovoorts. Het is fijn om dan even naar je Happy List te kijken en weer een boost te krijgen en weer met frisse moed verder te gaan.

Blijvende herinneringen

Wellicht dat je het herkent; wanneer je een foto maakt van iets of een verhaaltje opschrijft van je dag, blijft het veel langer in je herinnering. Je kunt het als de dag van gisteren vertellen tegen anderen (of jezelf) en je bent weer helemaal terug in dat moment. Het hebben van leuke herinneringen maakt het leven een beetje leuker.

Dit zijn de redenen dat ik een Happy List bijhoud en waarom jij het ook zou kunnen doen. Dit kan in je telefoon, in je agenda onder iedere dag, je bullet journal of een notitieboekje/schriftje.

Houd jij een Happy List bij?

No Comments

Leave a Reply