Mijn 7 Sunday Habits

Er is weer een weekje voorbij en een nieuwe week begonnen. Afgelopen week heb ik met de griep op bed gelegen en totaal geen puf gehad om aan de blog te werken. Zelf vind ik dit erg jammer, want ik streef er iedere week naar om vier blogposts online te krijgen en afgelopen week is me dat weer niet gelukt. Gelukkig leg ik mezelf er ook steeds makkelijker bij neer en vind ik het nu ook weer des te leuker om met frisse moed een nieuwe blogpost te schrijven. Afgelopen week was dus even een meh weekje en heb ik het wat rustiger aan kunnen doen, maar normaal is het iedere week druk met school, sporten, werken enzovoort. Zondag is de dag om weer helemaal op te laden en dat doe ik aan de hand van deze zeven Sunday Habits.

Zoals ik al zei, is zondag voor mij om op te laden, weer nieuwe energie te verzamelen om op maandag er weer vol tegenaan te gaan. Zondag is voor mij een lazy day, maar tegelijkertijd ook heel productief. Vaak zitten zondagen ook nog vol met feestjes en etentjes, maar deze zeven habits probeer ik er altijd tussen te proppen.

Have a slow morning

De zondag is vaak de enige dag dat ik kan uitslapen en dat probeer ik dan ook zoveel mogelijk te doen. Helaas zit ik altijd zo vast in mijn ritme van vroeg op staan dat het mij bijna nooit lukt en ik om 8 uur klaarwakker ben. Toch probeer ik altijd iets langer in bed te blijven liggen, ookal ben ik wakker. Soms wil ik er een boek bij pakken en als ik eenmaal op sta, dan ga ik ook niet haasten. Ik vind het heerlijk om een pyjama dag te houden op de zondag, al wordt ik daar vaak wel wat slomer van. Ik loop dus een tijdje in mijn pyjama, onesie of ochtendjas rond en na een tijdje kleed ik me toch aan. Oh, wat ik trouwens op de zondag ook heerlijk vind; mijn lievelingsontbijtje klaarmaken en deze heerlijk in mijn pyjama opeten.

Write a to-do list

Als ik eenmaal uit bed ben en heb ontbeten, ga ik een to-do lijst maken voor de komende week. Wat moet er die week allemaal gebeuren, alles wat er in mijn hoofd op komt, schrijf ik op. Voor mij zijn dit vaak een aantal blogposts die ik wil schrijven, soms foto’s maken voor de blog, wat dingen voor school en stage en vaak nog wat dingen in en om het huis. Al deze dingen schrijf ik op, dit doe ik om het een plekje te geven, zodat ik er niet meer over na hoef te denken, maar ook dat ik het niet meer kan vergeten.

Schedule things

Vervolgens ga ik alles in mijn planning stoppen. Ik gebruik op dit moment mijn bullet journal als planner, maar ik heb de Purpuz Planner al klaar liggen om in 2019 mee aan de slag te gaan. Ik schrijf op wanneer ik op school ben, ben sporten en wanneer ik afspraken heb en vervolgens ga ik kijken wanneer ik aan mijn to-do list items kan werken. Wanneer ik tussen school en sporten een uurtje heb, zou ik eventueel mijn mail kunnen bijwerken. Dit probeer ik altijd zoveel mogelijk in te plannen en lukt het op dat moment niet of heb ik meer tijd over, dan is dat ook helemaal prima!

Meal prep

Ik maak niet iedere zondag al het eten al klaar voor de rest van de week, maar ik denk er wel over na. Ik kook niet voor mezelf, maar kan nog fijn aanschuiven bij mijn ouders. Op de zondag zorg ik dat alle boodschappen in huis zijn die ik nodig heb voor de dagen dat ik op school/stage ben. Tussendoortjes, brood, beleg, noem maar op. Daarnaast maak ik iedere avond mijn brood klaar voor de dag daarna en soms wil ik nog wel op de zondag mijn eten klaarmaken voor de hele week. Ik maak mijn brood klaar met beleg (vaak ham) en dit gaat zo de vriezer in. Dit hoef ik er de avond daarvoor alleen maar uit te leggen!

Plan your outfits

Ik vind het fijn als ik vooraf weet wat ik wanneer aan doe, zodat ook alles schoon en gestreken is en ik niet voor verrassingen kom te staan. Ik maak op de zondag vaak een lijstje (in mijn telefoon of bullet journal) met de items die ik die week wil dragen. Dit zorgt ervoor dat ik alles gemakkelijk mee kan nemen en niets vergeet wanneer ik naar mijn vriend ga voor stage, ik de rest van de week er niet meer over hoef na te denken en ik vaker iets anders draag.

Make time for self-care

De zondag is een heerlijk moment om even iets voor jezelf te doen, namelijk self-care. Deze term zie je tegenwoordig heel veel online voorbij komen en het idee erachter is dat je tijd vrij maakt om even tot rust te komen, iets voor jezelf te doen waar je gelukkig van wordt om vervolgens weer met frisse moed aan de slag te kunnen. Zelf heb ik een lijstje gemaakt in mijn bullet journal met self-care dingen die ik kan doen. Ik probeer zo iedere zondag iets uit dat lijstje te doen, zoals een wandeling maken, een warme douche te nemen, een boek te lezen, een film te kijken, lekker voor mezelf te koken of een massage te nemen. Je kunt het heel groot en heel klein bekijken, maar zelfs een ijsje eten kan al een moment voor jezelf zijn om tot rust te komen.

Go to bed early

Daarnaast is de zondagavond het perfecte moment om vroeg naar bed te gaan. Maak het niet te laat, krijg voldoende slaap, zodat je de maandag en de rest van de week er weer tegenaan kunt!

Dit zijn mijn zeven habits (=gewoonten) voor de zondag die ik probeer iedere keer na te streven. Soms moet ik wel op tijd mijn bed uit op zondag, maar dan probeer ik de rust van de ochtend in de avond erbij te pakken en dan langer in mijn pyjama rond te lopen en een boek te lezen.

Hoe ziet jouw zondag eruit?

2 Comments

 • Reply
  Jessica J.
  september 18, 2018 at 10:14

  Wordt brood met beleg niet zompig als je het ontdooit? Ik moet er echt aan denken m’n slaatjes de avond van tevoren te maken. Vaak sta ik om half 7 ‘s ochtends nog groenten te snijden. Ik zou een kwartier langer kunnen slapen, haha!

  • Reply
   Suzanne Elisa
   september 25, 2018 at 13:31

   Het wordt totaal niet zompig. Ik denk dat het wel verschilt per beleg natuurlijk. Ikzelf haal altijd vers brood en beleg en dit ga ik vervolgens direct smeren. Als het gesmeerd is, gaat het in de vriezer. Ikzelf doe altijd vlees op brood en dit werkt perfect, zelfs met boter.

  Leave a Reply