Meer rust in je reet

Ik hoor het mezelf regelmatig zeggen; ik moet vanalles en ik kan geen rust vinden! Ik ben altijd bezig en ik wil ook telkens meer doen. Niet altijd even handig, maar ik leer hier steeds beter mee omgaan en vind steeds meer rust in mijn reet, om het zo even te zeggen. Ik maak geen mega lange to-do lijstjes meer en ik gun mezelf aantal uren slaap die ik nodig heb, maar tevens ook avondje me time met een serie, film, maskertje en meerdere koppen thee! Hoe ik dit allemaal doe en waar ik rekening mee houd, je leest het allemaal in deze blogpost. 

Maak een planning (maar stel prioriteiten)

Zoals ik net al benoemde, ik maak geen ellenlange to-do lijstjes meer. Ik maak ze nog zeker, ik kan niet zonder mijn lijstjes. Ik houd alleen wel met een aantal dingen rekening. Ik maak voor iedere dag (of voor iedere dag dat ik de mogelijkheid heb om iets te doen) een planning. Wanneer ik de hele dag buitenshuis aan het werk ben, heeft een planning maken niet veel zin. Ik maak dus een planning en hier houd ik rekening mee met de momenten dat ik op school/werk/ergens anders ben. Op deze manier maak ik de lijstjes passend bij de tijd die ik heb en voorkom ik teleurstellingen. Wanneer ik mijn taken heb gedaan voor die dag, kan ik ook met een rustiger gevoel iets anders gaan doen. Wanneer mijn to-do lijst nog vol staat, omdat ik iets te enthousiast was met plannen, wil ik eigenlijk ook niet stoppen met werken aan de blog/school/of iets anders wat er op mijn lijstje stond.

Ga opzoek naar wat jouw een voldaan gevoel geeft

Ik merk dat als ik een dag flink in de boeken heb gezeten en literatuur heb gelezen, ik daar niet echt een voldaan gevoel van krijg. Ik heb dan het idee dat ik eigenlijk niets heb gedaan die dag en dat ik nog van alles moet. Het is dus belangrijk om opzoek te gaan naar datgeen wat jou een voldaan gevoel geeft. Dit hoeft maar een klein iets te zijn, bijvoorbeeld dat jouw slaapkamer weer helemaal netjes is en je in een opgeruimde kamer kan gaan slapen. Geeft dit jou een voldaan gevoel, dan kun je dit inpassen in jouw planning en heb je iedere dag toch het idee dat je iets nuttigs hebt gedaan. Literatuur lezen is tevens ook heel nuttig, maar geeft mij in ieder geval niet dat fijne gevoel.

Vaste routine

Een tijdje terug schreef ik een blogpost over het gebruiken van een vaste weekplanning en dus een routine. Je kunt die blogpost hier lezen. Het voordeel van een vaste routine is dat je weet waar je aan toe bent en je rekening houdt met alles wat je zou moeten doen in een week. Dit zorgt er dus voor dat je geen dingen vergeet en je dit gevoel ook niet hebt. Dit zorgt vervolgens weer dat je meer rust hebt, geen opgejaagd gevoel en ook eens kunt genieten van die rust.

Ga even de deur uit (maak een wandeling, spreek af met vriendinnen)

Wanneer ik een hele dag in de boeken zit, heb ik op een gegeven moment ook geen rust in mijn reet. Ik word dan een beetje gek van mezelf en zit dan de hele dag gestrest op mijn stoel. Het is dan belangrijk om even je zinnen te verzetten, hoe moeilijk dat dan soms ook is, maar wel heel belangrijk. Maak even een fijne wandeling buiten, ga even sporten, spreek af met vriendinnen of doe even wat boodschappen. Op deze manier laad je jezelf weer even op, ben je actief bezig en dit zorgt weer voor nieuwe energie in je hersenen en dan kun je daarna weer verder.  Dit is ook heel belangrijk tijdens het studeren!

Dit zijn mijn tips om meer rust te krijgen en ook even tijd voor jezelf te nemen. Daarnaast is het ook fijn om alles op te schrijven voor jezelf, zodat je daar ook de rust vind dat je niets vergeet.

Heb jij wel eens last van ‘geen rust in je reet’

No Comments

Leave a Reply