Een vast weekschema gebruiken (mijn tips & ervaringen)

De laatste jaren probeer ik gebruik te maken van een vast weekschema. Een planning die ik voor mezelf maak waarin de grootste dingen al gepland staan. Ik wil namelijk iedere week twee (en inmiddels drie) keer sporten, moet avonden aan mijn studie besteden en wil ook graag tijd inplannen voor mijn blog en me-time. Hoe maak je nu zo’n vast schema, waar houd je rekening mee en hoe ga je om met veranderingen? 

Een vast weekschema

Ieder schooljaar probeer ik een nieuw vast weekschema te maken. Soms verander ik het schema als ik merk dat het toch niet helemaal lekker loopt of dat er dingen in mijn dagen veranderen. Wanneer ik een vast weekschema maak, plan ik alles in wat er in een week moet gebeuren (buiten leuke spontane dingen die niet iedere week voorkomen). Op deze manier heb ik een structuur in mijn week en weet ik precies wat wanneer moet gebeuren. Dit zorgt er ook voor dat ik weet wanneer ik andere dingen kan plannen (bijvoorbeeld een avond ergens eten met vriendinnen), heb ik spontaan een dag vrij, dan kan ik overdag aan school werken en heb ik de avond vrij.

In een vast weekschema ga je een planning maken, waarin alle activiteiten (sporten, school, stage, werken, me-time, etc.) staan beschreven. Je kunt dit weekschema opschrijven op een blaadje, ikzelf schrijf hem in mijn bullet journal. Op het moment dat een vast weekschema gaat maken, is het fijn om de dagen van de week op te schrijven en de verschillende dagdelen (ochtend, middag, avond). Op een los blaadje is het prettig om op te schrijven wat er in een week allemaal moet gebeuren. Denk aan hoe vaak je wilt sporten, welke vaste momenten je moet werken en wanneer je op school/stage bent. Daarnaast schrijf je ook op wat je verder nog moet doen elke week, denk aan boodschappen doen, een moment voor me-time, huiswerk en schoonmaken. Vervolgens ga je alle momenten inplannen in het schema dat je hebt gemaakt.

Uiteindelijk heb je dus een schema waarin staat wat je wanneer gaat doen of waar je bent. Wanneer je je dan je agenda voor aankomende week gaat invullen, weet je ook precies wanneer je wat wilt gaan doen, zonder dat je iets vergeet. Binnen de momenten dat je hebt gepland voor het werken aan je studie, kun je een to do lijst opstellen. Afhankelijk van de taken (en de tijd die je daaraan besteed), kun je dat moment nog andere taken plannen.

Waar houd je rekening mee?

Op het moment dat je een weekschema gaat maken, is het natuurlijk belangrijk om te kijken wat realistisch is. Wanneer je een studie hebt waar je nog veel thuis voor moet doen, is het belangrijk dat je ook die tijd inpland. Afhankelijk daarvan je kun gaan kijken wanneer je de andere dingen inpland die minder prioriteit hebben. Is het echt nodig om drie keer in de week te sporten als je dan iets meer rust hebt voor school?

Dit is één ding waar je rekening mee moet houden, maar er zijn er nog meer:

  • Zoals net al genoemd: wees realistisch!
  • Plan ook me-time in. Heel erg belangrijk en waarom plan je hier niet een moment voor in. Dit hoeft niet lang, al is het maar een zondagochtend voor een uitgebreid bad met maskertje.
  • Plan ruim in. Ik sport op maandagavond, woensdagavond en donderdagavond. Ik ben echt niet de hele avond bezig met sporten en ik kan daarna ook nog aan school besteden. Die mogelijkheid is er, maar voel ik me niet zo lekker die avond, dan kan ik ook vroeg naar bed en loopt mijn planning niet in de soep.
  • Geen vaste lestijden? Houdt de tijd voor school bezet. Heb je geen vaste lestijden, maar weet je dat je woensdag, donderdag en vrijdag tot maximaal half 6 les kunt hebben? Houdt die tijden bezet voor school. Alle tijd die je dan niet op school zit, kun je alvast besteden aan je to do lijst voor de avond (of ander moment). Zou houd je uiteindelijk tijd over voor andere dingen.

Hoe ga je om met veranderingen?

Een vast weekschema maak je voor jezelf, zodat je niets vergeet en overal tijd aan kunt besteden wat nodig is. Natuurlijk kan er altijd iets veranderen in je planning en dat is niet erg! Ik heb mijn weekschema in mijn bullet journal geschreven en pak er iedere week mijn agenda bij. Vervolgens ga ik mijn agenda invullen. Ik vul allereerst mijn lestijden in en de momenten dat ik moet werken (ik werk standaard op zaterdag, maar heb eens in de drie weken vrij). Vervolgens ga ik de rest invullen; mijn to-do’s, mijn afspraken, sporten, noem maar op. Wanneer ik zie dat ik de middag vrij heb van school, kan ik dit anders gaan plannen. Kan ik eventueel de avond vrij plannen voor mezelf of alvast aan de blog te werken. Je kunt dus vooruit werken, als je ziet dat je een gat hebt in je planning, maar daarnaast:

  • Werk vooruit. Weet je dat je in een weekend een feestje hebt? Dan kun je alvast vooruit werken op de momenten dat je het wat rustiger hebt. Op die manier heb je ook de rust in je hoofd dat je to-do’s niet in de soep lopen door dat feestje.
  • Heel leuk zo’n planning, maar soms even niets doen is ook fijn. Merk je dat je al heel veel hebt gedaan en bij bent; je hoeft ook niet altijd vooruit te werken of andere dingen te gaan plannen. Neem ook even onverwachts wat extra tijd voor jezelf.
  • Werkt je planning niet? Pas hem aan! Aan het begin van het nieuwe schooljaar maak ik altijd een schema, afhankelijk van mijn stagedagen etc. Ik plan dan alles in het schema in, maar het kan best zijn dat ik er dadelijk achter kom dan het niet zo werkt. Dan kan ik nog altijd mijn weekschema omgooien naar een manier dat het wel voor mij werkt.
  • Lukt het niet, dan lukt het niet. Heb je een keer een blogpost niet af of niet alle literatuur op tijd gelezen? Het is geen ramp! Er kunnen altijd onverwachtse dingen gebeuren en dan is het belangrijk om je planning ook even los te laten.

Dit zijn mijn tips en ervaringen rondom het maken van een weekplanning. Ik ben benieuwd of jullie al gebruik maken van zo’n vaste routine/weekplanning of dat jij per week bekijkt hoe je alles gaat plannen.

Hoe plan jij jouw weken?

 

No Comments

Leave a Reply