Mijn tips voor een eerste dag stage

Aankomende week begin ik alweer met stage, een gloednieuwe stage. De afgelopen jaren heb ik heel wat stages gelopen en elke keer zorgde ik ervoor dat ik goed was voorbereid en mijn eerste stagedag grotendeels op rolletjes zou moeten verlopen. Althans, er kan vanalles mis gaan, maar alles wat ik vooraf kon voorkomen, was ik voor. Vandaag deel ik mijn tips om de eerste stagedag fijn te laten voorlopen. 

Iedere opleiding, ieder niveau (middelbare school, mbo, vmbo) en iedere stage instelling is anders en dus verloopt ook een eerste dag stage anders. Ik deel mijn ervaringen vanuit mbo en vmbo voor opleidingen binnen zorg en welzijn en het onderwijs. Hierin is een stage in de techniek bijvoorbeeld heel anders, maar welke opleiding je ook hebt; deze tips zullen zeker van pas komen.

Zorg voor voldoende slaap

Allereerst is het belangrijk dat je uitgerust naar stage gaat. Dit is altijd belangrijk, want anders kun je niet goed functioneren, maar voor een eerste dag is het helemaal prettig. Een eerste stagedag zorgt voor veel indrukken. Er komt veel op je af, iedereen die zich voorstelt (en naderhand weet je de namen alsnog niet) en alle nieuwe regeltjes. Probeer de avond ervoor op tijd naar bed te gaan en flink wat uren slaap te pakken. Overdrijf hier ook zeker niet in, anders ben je alleen maar suf van teveel slaap.

Daarnaast kan ik me ook goed voorstellen dat je de eerste dag spannend vind en daardoor moeilijk in slaap komt of veel wakker wordt. Probeer eventueel meditatieoefeningen (dit is totaal niet suf en zal je wellicht helpen!). Vind je het toch lastig om in slaap te komen, blijf vooral rustig in bed liggen en doe je ogen dicht. Het helpt misschien ook om de dag daarvoor als wat uurtjes slaap te pakken, zodat je toch nog enigszins uitgerust naar stage gaat.

Pak je spullen al in

Ik herken het van mijn eerste stages dat ik de ochtend ervoor erg zenuwachtig was. Mijn allereerste stage, ik wist totaal niet wat ik moest verwachten. Wanneer je stress hebt, functioneer je anders en kun je ook dingen vergeten. Het is daarom handig om de avond daarvoor je spullen in te pakken en je eten klaar te leggen in de koelkast. Op deze manier kun je rustig je spullen na kijken, nog eens controleren of je alles hebt, eventueel met je moeder (of iemand anders) bespreken of je niets bent vergeten. Dit zorgt voor een heleboel rust en wellicht slaap je hier ook al beter door.

Ben je bang dat je in de ochtend de laatste musthaves nog vergeet? Maak dan de avond daarvoor een briefje wat je die ochtend daarna kan nalopen. Heb je je telefoon bij? Eten uit de koelkast gehaald en de huissleutels bij je? Dan kun je met een gerust hart de deur uit.

Neem belangrijke papieren en gegevens mee

De eerste dag ben je totaal niet bezig met opdrachten en leerdoelen, maar het is wel fijn om alvast iets op papier te hebben staan. Neem de eerste dag wat belangrijke papieren mee, zoals je stagecontract waar alle ins- en outs op staan en eventueel een document waar alle stageopdrachten op staan. Mocht je tussendoor tijd hebben om met je stagebegeleider dingen te bespreken of als zij/hij vragen heeft, dan kun je het erbij pakken en zo geef je toch de goede informatie door.

Basic, nette kleding

Voor een eerste stagedag (of werkdag) is het belangrijk om een goede eerste indruk te maken. Het is binnen elk werkveld (/plek) anders hoe je je kleed, dus hier heb ik geen adviezen over. Binnen elk werkveld is een verzorgde uitstraling in ieder geval belangrijk en dit wordt ook zeker gewaardeerd. Zorg voor basic, nette en eventueel gemakkelijke kleding. Bij een eerste werkdag zou ik niet zo snel voor hele opvallende kleding gaan. Houdt het daarnaast ook met sieraden subtiel. Niet iedereen is gediend van een hoop sieraden. Houdt het bijvoorbeeld bij een subtiele ring, horloge en kleine oorbellen. Hierin is het natuurlijk ook afhankelijk van de stageplek, werk je in de zorg dan is het namelijk niet altijd toegestaan om sieraden te dragen.

Ook bij kledingstress voor een eerste stagedag, kun je anderen om hulp vragen. Pas je outfit van te voren eens, laat iemand meekijken in je kledingkast en adviezen geven.

Daarnaast is het voor je eerste stagedag ook erg belangrijk om het los te laten. Probeer vooral mee te kijken met de collega’s/stagebegeleider en het is totaal niet belangrijk als jij op zo’n eerste dag nog niet echt iets doet en vooral zit te kijken. Ook dat is zeer belangrijk voor een stage, observeren, kijken wat anderen doen en daar jouw eigen draai aan geven. Heel veel succes als jij ook binnenkort moet gaan beginnen op stage! 

No Comments

Leave a Reply