Jezelf bloemen cadeau doen

Het is belangrijk om lief voor jezelf te zijn en dit kan hem in de kleinste dingen zitten. Een avondje Netflixen, een lekker bad of jezelf bloemen cadeau geven. Het hoeft niet duur te zijn, maar het is wel fijn om jezelf ergens blij mee te maken en goed voor jezelf te zorgen. Ikzelf vind het heerlijk om bloemen in huis te hebben en jezelf een boeket bloemen cadeau geven is dan ook heerlijk. Als je jezelf bloemen cadeau geeft, kun je simpelweg kiezen voor iets wat je mooi vindt, maar er zit ook een betekenis achter bloemen én het is ook fijn als de bloemen lang blijven staan. Ik geef je aantal tips en leuke feitjes. 

Houdbaarheid van de bloemen & makkelijk onderhoud

Allereerst is het belangrijk om te weten dat goede verzorging van de bloemen ervoor zorgt dat ze langer mooi blijven staan. Het is ten eerste belangrijk dat de vaas goed schoon wordt gemaakt, dus even goed boenen vooraf. De vaas vul je met lauw water en de stelen van de bloem snijdt je schuin af met een schoon mes of een snoeischaar of tang die je alleen voor bloemen gebruikt. Daarnaast is het belangrijk de bloemen niet in de volle zon, in de tocht of boven de verwarming te zetten. Dit is voor de bloemen niet bevorderlijk. Daarnaast hebben bloemen ook een ‘houdbaarheid’. Bloemen met een stevige steel, bijvoorbeeld de anthurium blijft 14 dagen staan en rozen gemiddeld 7 dagen. Hierin is het ook belangrijk om bloemen uit het seizoen te kiezen.

In principe zijn alle bloemen makkelijk te onderhouden, maar er zijn een aantal uitzonderingen. In het voorjaar en het najaar zijn er veel takken te verkrijgen en deze hebben extra voeding nodig. Heestervoeding. De anthurium is wat dat betreft wat makkelijker, deze dien je alleen opnieuw schuin af te snijden en verder gebeurt er niet veel mee (statische bloem).

Combineren van de bloemen

Om een bosje bloemen op tafel mooier te maken, kun je ze combineren met gras of takjes, zodat het een leuk geheel vormt. Het is belangrijk om eerst te kijken naar de soort vaas. Voor een slanke hoge vaas, kies ik altijd eerst ‘de basis’. De basis bestaat uit een aantal grote bloemen, deze combineer ik met een aantal fijnere bloemen en ik maak het geheel af met een gras of tak van het seizoen of een  mooie blad. In een hoge vaas is het fijn om veel ‘lucht’ te creëren. Voor een lage brede vaas, kun je beginnen met een basis van blad, takken, of een aantal grote bloemen, hierna steek je de andere bloemen er doorheen. Vaak is het mooiere om in een lage, brede vaas een compacter boeket te maken.

Bloemen in de zomer

Niet iedere bloem kan tegen de temperaturen in de zomer. Geschikte bloemen voor in de zomer zijn bijvoorbeeld gladiolen, zonnebloemen, grassen, eremurus, stokroos, dahlia’s, delphiniums en hortensia’s.

Bloemensymboliek

Als ik iemand anders of mezelf een cadeau wil geven, vind ik het leuk dat er een betekenis achter zit. Dit maakt het een stuk leuker om te geven of te ontvangen. Bloemen hebben ook betekenissen, hierin kun je kijken naar de kleur van de bloem, maar ook de soort bloem. Ik kan hier eventueel nog een aparte blogpost over schrijven, maar voor nu deel ik een aantal die ik erg mooi vind om mezelf cadeau te geven.

Gele bloemen staan voor energie, activiteit, groei en kracht. Het past bij een liefdevolle persoon, die straalt van vreugde en vrolijkheid. Daarnaast staat geel ook voor warmte, zon, lente of een nieuw begin. Gele bloemen zijn bijvoorbeeld leuk om cadeau te geven als er iets vrolijks gebeurd en diegene een persoonlijke groei heeft doorgemaakt. Oranje bloemen staan ook voor vrolijkheid, warmte en gezelligheid, maar ook voor optimisme, kracht, vitaliteit en energie. Oranje past bij extravert, aandacht, beweging, sportiviteit en feestelijkheid. Een mooie bloem om te geven bij een feestelijke gelegenheid.

Bloemen met eveneens een mooie betekenis, gericht op de bloem en niet per definitie op de kleur zijn onder andere: de boterbloem, staat voor rijkdom en kinderlijk, fresia voor ‘ik wil mijn vreugde met je delen’, gerbera voor ‘door jou wordt alles mooier’, lelie voor geluk en ‘je bent lief’ en de zonnebloem voor ‘je bent fantastisch’, bewondering en kracht.

Op deze manier ga je, of in ieder geval ik, heel anders naar bloemen kijken. Je geeft nu veel gerichter een bloem en koopt ook op een andere manier een bloem of verzorgt ze wellicht beter. Het schuin afsnijden van de bloemen is iets wat ik vanaf thuis al geleerd kreeg, maar zo zijn er ook heel veel dingen die ik niet weet over bloemen. Wellicht ben je, net als ik, iets wijzer geworden na deze blogpost.

Welke bloemen geef jij jezelf nu voortaan cadeau?

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Karin Looijesteijn, Meester in Bloemen. Beiden hebben we een passie voor bloemen en dit delen we graag en met haar kennis kan ik alle informatie nog beter geven.  

No Comments

Leave a Reply