Op huizenjacht – 5 dingen waar ik géén verstand van heb

Op ons gemak zijn we aan het rondkijken voor huizen (lees: een klein huisje/appartement). Hier komen nu alleen nog maar kleine dingen bij kijken; waar willen we wonen? Wat is ons budget en hoe sturen we een mail naar de makelaar? Kleine dingen waar we nu al (te) moeilijk over nadenken en dan moeten de belangrijkste dingen nog komen. Maar er zijn nog veel meer dingen waar ik totaal géén verstand van heb die ik met je wil delen. 

Wat zijn dadelijk de eerste stappen?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om een huis op het oog te hebben en daarna contact op te nemen met de makelaar. Deze stappen vind ik niet zo moeilijk (al hebben we al een tijdje stil gestaan bij de mail die we moesten sturen). Maar wat zijn dadelijk de stappen die er volgen wanneer wij de bovenste zijn op de reservelijst? Welke stappen gaan er dan volgen? Wat moet dan allemaal besproken worden en welke belangrijke beslissingen liggen er dan bij ons?

Bezichtigingen

Daarnaast moet er ook een bezichtiging plaatsvinden. In welke volgorde dit plaatsvindt, ik heb ook geen idee! Maar waar let je op tijdens de bezichtigingen en hoe kleed je je? Ik heb zelf geen idee waar ik op moet letten. Het is in ieder geval belangrijk dat je door de inrichting kan kijken die er is of de kleuren van de muren, want zo gaat het niet zijn daarna. Maar waar let je nog meer op, bouwkundig en zo verder?

Hoeveel ruimte heb je nodig?

Daarnaast vind ik het nu ook nog heel lastig inschatten hoeveel ruimte je nodig hebt voor een eerste huis voor twee personen. Welke ruimte heb je nodig om op te bergen en hoeveel kamers is logisch? Maar daarnaast: waar let je op als je in een appartement gaat wonen? De hoeveelste verdieping is fijn en welke niet?

De juiste vloer

Ook houd ik me langzaam een beetje bezig met de vloer. Wat is hier het fijnst in? Bij dit soort dingen let ik er ook heel goed op wat ik mooi vind, maar daarnaast wat ook makkelijk te onderhouden is. Via Thuisin heb ik wat onderzoek gedaan naar vloeren en hier hebben ze enorm veel verschillende vloeren; laminaat, tapijt(tegels), marmoleum/linoleum en PVC vloeren. Ik heb al gezien dat bijvoorbeeld PVC vloeren erg populair zijn en ze hebben weinig onderhoud nodig. Ook heb je hier heel veel varianten in en kun je dus kiezen welke jij mooi vindt en past bij je huis.

Raamdecoratie

Daarnaast heb je ook talloos veel keus uit raamdecoratie. Hier hebben mijn vriend en ik het nu al eens over. Ik kan namelijk best goed slapen bij lichtdoorlatende raamdecoratie, maar voor mijn vriend moet het donker zijn in de kamer. Hoe ga je hiermee om en wat kies je? Ook hier zijn heel veel verschillende dingen in en probeer dan maar eens het juiste en het mooiste uit te kiezen wat past bij jouw woning.

Onder andere dit en natuurlijk nog veel meer dingen roepen bij mij vragen op. Hoe werkt het, wat kost het en waar houd je rekening mee? Ik denk dat iedereen hier wel vragen over heeft wanneer zij voor het eerst uit huis gaan/gaan samenwonen.

Herken jij je hierin?

2 Comments

 • Reply
  Jessica J.
  juli 20, 2018 at 09:57

  Grappig dat je het aanhaalt. Mijn vriend en ik hebben, toch wat de woonkamer betreft, ongeveer de indeling van de vorige huurders aangehouden. Die was dan ook het meest logische. 🙂

 • Reply
  Birgit
  augustus 22, 2018 at 14:08

  Goeie tips waar je op moet letten! Vooral de raamdecoratie is zeker een tip die ik mee ga nemen bij het uitzoeken van mijn volgende huis.

 • Leave a Reply