Twee weken voor je eentje koken

Wanneer mijn ouders op vakantie zijn, moet ik voor mezelf koken. Vrijwel elke dag eet ik in mijn eentje. Mijn vriend eet namelijk niet elke dag bij mij en ook mijn broertje wil niet altijd mee eten. Dit zorgt ervoor dat ik bijna twee weken voor alléén mezelf moet koken. Best wel een klusje. Normaal is het lastig om voor veel personen te koken, maar om voor alleen jezelf te koken, is ook nog een klus! Ik deel je vandaag mijn tips! 

Maaltijd voor meerdere dagen

Wat ik zelf fijn vind als ik voor mezelf moet koken, is dat ik kook voor meerdere dagen. Ik vind het heel lastig om kleine porties te maken voor alleen mezelf. Ik kook iets en daar eet ik ook de volgende dag van (of een gedeelte van hetgeen wat ik heb gemaakt, bijvoorbeeld alleen het vlees). Zo kook ik een groter portie (wat makkelijker is met inkopen doen) en heb ik er langer profijt van. Daarnaast kun je het ook gebruiken voor de volgende ochtend of de middag, meerdere warme maaltijden per dag.

Vries je maaltijden in

Vind je het net als ik lastig om kleine porties te maken, maar wil je de dag daarna niet hetzelfde eten. Dan is het nog een optie om je restjes in te vriezen, zodat je het op een later moment kunt eten. Dan hoef je op een later moment, als je bijvoorbeeld geen zin hebt om te koken, niet nog eens te koken en heb je toch een lekkere maaltijd. Let hierbij wel op dat je niet alles in kunt vriezen, bijvoorbeeld een pasta gaat niet goed. Hierbij kun je natuurlijk wel het gehakt en de pastasaus in vriezen en hoef je alleen nog de pasta te koken op het laatste moment. Eitje!

Simpel en snel!

Ik vind het zelf makkelijk om snelle en simpele maaltijden te maken. Ik vind het prima om lang ik de keuken te staan, maar vind het sonde als het alleen voor mezelf is. Ik maak voor mezelf dus snelle en simpele maaltijden, bijvoorbeeld courgetti (pasta van courgette), een broodje hamburger met salade, een soepje of rijst met kip en wokgroenten. Daarnaast heb je ook op Pinterest de meest lekkere en makkelijke recepten om eens te proberen!

Maak een planning

Daarnaast vind ik het ook fijn om een planning te maken. Ik plan de verschillende maaltijden in. Hierbij houd ik rekening met de dingen die ik te doen heb. Als ik een hele dag moet werken, heb ik geen zin om meer te koken en dan zorg ik dat ik van die dag daarvoor nog iets heb staan. Daarnaast weet ik op deze manier ook wat ik aan boodschappen moet doen en hoef ik het niet op het laatste moment te bedenken. Hierbij is het ook makkelijk dat ik één keer de grote boodschappen kan doen en ik niet telkens opnieuw naar de supermarkt hoeft. Dit geeft alleen maar voordelen.

Kleinere verpakkingen

Daarnaast zijn er op veel plekken ook kleinere verpakkingen te krijgen of kun je kiezen voor een maaltijdsalade. Je kunt hierbij dus ook kiezen voor een kleinere maaltijd of een kant-en-klaar maaltijd, als je dat fijn vind. Vaak kun je ook bij de slager kiezen voor een stukje vlees in plaats van in de supermarkt voor een verpakking met meerdere hamburgers of worstjes.

Dit zijn mijn tips als je voor jezelf (twee weken) moet koken. Mijn grootste tip is in ieder geval een planning maken, zodat je vooraf weet waar je aan toe bent.

Wat eet jij het liefst als je alleen bent?

1 Comment

  • Reply
    Jessica J.
    juli 17, 2018 at 11:17

    Ik eet één dag per week alleen, als m’n vriend gaan repeteren is. Meestal maak ik inderdaad veel te veel … Ik zet de overschot dan aan de kant zodat hij bij thuiskomst ‘s avonds iets te eten heeft en geen pizza moet gaan halen, haha. Ik maak dan graag een wokgerechtje of een ander eenpansgerecht.

  • Leave a Reply