Opzoek naar een nieuwe stageplek – Studie update #2

Het einde van het schooljaar komt in zicht en op dit moment ben ik bezig met het afronden van de laatste stageopdrachten, maar moet ik ook al gaan nadenken over een stage voor volgend leerjaar. Volgend leerjaar begin ik direct met stage lopen en wederom een heel jaar lang. Dit betekent dat ik vóór de zomervakantie een nieuwe stageplek gevonden moet hebben en daarvoor alles geregeld is. Er is dus nog van alles te doen en ik vertel je waar ik zoal mee bezig met rondom een stage zoeken en deel mijn tips. 

Oriënteren

Voordat je gaat mailen en bellen naar mogelijke stages, is het belangrijk dat je je gaat oriënteren. Het is belangrijk dat je een stageplek vindt die bij je past, maar daarnaast moet je het ook leuk vinden of iets zijn waar je in verder wilt. Je kunt wel gaan voor een stageplek in de ouderenzorg, terwijl je daar absoluut niet in wilt gaan werken, dan ga je eerst kijken naar een andere stageplek. Daarnaast ga je je ook oriënteren op dingen die je leuk vind, weet je het niet, dan ga je juist opzoek naar de mogelijkheden en wat valt er dan al direct weg? Zo houd nog een kleine selectie over. Ikzelf heb me ook al georiënteerd en ik vind kinderen met een beperking ontzettend leuk. Hierbij kan ik dus stage gaan lopen op speciaal onderwijs, dagbesteding voor kinderen met een beperking of buitenschoolse opvang.

Nette mails/telefoontjes

Vervolgens ben ik al aan de slag gegaan met mailen. Ik heb op dit moment nog maar één mail gestuurd, want voor de rest is het er niet van gekomen tot nu toe. Voor je mailtjes is het belangrijk dat deze correct zijn en netjes geformuleerd. Daarnaast is een mooi CV (correct en duidelijk en overzichtelijk). Daarnaast is het ook netjes om een telefoontje te plegen, dit werkt vaak beter en sneller dan een mailtje. Zelf stuur ik een mailtje en dan geef ik ze een aantal dagen de tijd om terug te mailen en bel ik er vervolgens over na. Dit staat ook al gepland voor aankomende woensdag, als ik vooraf geen mail heb terug gehad. In de telefoontjes is het belangrijk om correct te zijn en natuur de mail en je CV bij de hand te hebben.

Hou meerdere opties open

Op dit moment heb ik nog maar één mailtje gestuurd, maar ik ben van plan om (na woensdag, na mijn telefoontje) nog een aantal mails te sturen naar andere stageplekken. Het is belangrijk om je zeker breed te oriënteren en er niet vanuit te gaan dat je bij de eerste plek wordt aangenomen. Hou dus meerdere opties open en stuur ook meerdere mailtjes naar stage, zodat je zeker bent van een stageplek volgend leerjaar.

Vraag altijd naar uitleg

Mocht er een afwijzing plaatsvinden en dit kan gebeuren, vraag dan altijd naar uitleg. Anders kan het zomaar zijn dat je opnieuw de fout in gaat bij je volgende mail die je gaat sturen. Daarnaast kan het ook zo zijn dat het niet aan jou ligt, maar de stageplaats al vol is of niet passend genoeg is bij de opleiding of je niet voldoende uren kan bieden.

Voor mij is het nu nog even afwachten, eventueel een telefoontje plegen en meerdere mailtjes versturen naar andere stageplekken. Ben jij al opzoek naar een stageplek?

No Comments

Leave a Reply