Een maand géén melkproducten | Mijn ervaringen

Begin januari ben ik op medisch advies gestopt met het eten van gluten. Hiervoor ben ik toen naar de diëtiste geweest en mijn hele voedingsschema omgegooid, want gluten, dat zit in behoorlijk veel voeding kan ik je vertellen. Ik heb dit precies een maand geprobeerd, maar na één week zou ik toch al iets van verschil moeten merken. Helaas! Niks! En na twee weken nog niet en aan het einde van de maand ook niet. Hierna volgde er nog wat onderzoeken en op dit moment eet ik al een maand geen melkproducten. Vandaag deel ik mijn bevindingen en ervaringen met je. 

Waarom geen melk?

Ik ben al jaren met mijn gezondheid aan het kwakkelen en het hield maar niet op. Vandaar alle onderzoeken, vandaag ook de maand geen gluten en nu de maand geen melkproducten. Ik ben 17 februari gestopt met het eten/drinken van melkproducten en daarnaast ben ik verschillende medicijnen gaan gebruiken. Voeding kan namelijk veel beïnvloeden, maar bij mij speelt er iets meer dan alleen voeding.

In het begin werd er gezegd dat het waarschijnlijk een lactose intolerantie zou zijn en nu we bijna twee maanden verder zijn, kan ik bevestigen dat het ook dat precies is. Voor mij geldt het niet dat ik hoef te kijken op alle verpakkingen of er toevallig melk in zit of het sporen kan bevatten van melk, maar gewoon de basisproducten mag ik niet; geen melk, yoghurt, kwark, slagroom of producten met slagroom erin verwerkt (soesjes, slagroomtaart, etc.) en kaas.

Hoe bevalt het?

Een maand geen melkproducten vond ik jammer, maar niet zwaar. Ik at graag in de ochtend een schaaltje kwark met granola, een beker Optimelk tussendoor of nog een schaaltje yoghurt als ik ‘s avonds op de bank zat. Dit moest ik nu allemaal skippen. Vooral de ochtenden vond ik vervelend, ik ben geen grote eter, nooit niet geweest en een schaaltje kwark vond ik dan prima. Daarbij moest ik even overschakelen en at ik voortaan in de ochtend een cracker. Ook prima, niets mis mee en uiteindelijk gaat me dit ook goed af.

Uiteindelijk viel het me allemaal wel mee, kan ik je vertellen. Geen gluten vond ik erg zwaar, maar ik merkte hierbij ook totaal geen verschil in mijn lichaam. Ik was een paar dagen bezig met geen melkproducten eten/drinken en ik merkte al verschil! TMI; ik kon ineens naar het toilet! Dit is misschien voor mij ook wel hetgeen geweest waarom het nu een stuk makkelijker ging, ik zag namelijk resultaat en daar deed ik het voor! Daarnaast heb ik, ondertussen 2 maanden, geen buikpijn gehad dat ik krom lag van de buikpijn en dit kwam voorheen regelmatig voor.

En nu?

Na een maand moest ik terug op controle en werd alles besproken en wat bleek, mijn darmen zagen er al een stuk beter uit en het weglaten van melkproducten had dus wel degelijk iets gedaan! Ik heb nu dan ook tabletjes gekregen, voor de mensen die een lactose intolerantie hebben kennen het wel, zodat ik toch af en toe iets van melkproducten mag hebben. Zo heb ik met mijn verjaardag een stukje gebak gehad en uiteindelijk nergens last van gehad!

Melkproducten zal ik dus blijven skippen, maar zolang het resultaat blijft geven, is dat geen probleem voor mij en nu kan ik dus af en toe ook iets pakken door de tabletjes.

Mochten jullie het interessant vinden, dan kan ik vaker zo’n update doen, want wat doet dit voor mijn huid en kom ik nu geen mineralen en vitamine tekort? Wie weet voor in een volgende update, laat het zeker weten als je dat leuk vind.

Heb jij een intolerantie of allergie?

No Comments

Leave a Reply