https://suzanne-elisa.nl/?s=mijn+ervaringen+met+een+implanon

Mijn ervaringen met een implanon #4 | Twijfels

In september heb ik mijn implanon laten plaatsen en sindsdien heb ik meerdere updates geplaatst, waaronder over het plaatsen, mijn cyclus van de eerste maanden en nu ook mijn twijfels die ik de afgelopen tijd heb gehad en ik verwacht dat dit ook een van de laatste updates zal zijn, want ik heb de implanon uiteindelijk laten verwijderen. Vandaag vertel ik je over mijn twijfels, het proces van beslissen om hem wel of niet te laten verwijderen en hoe het nu met me gaat. 
Sinds september heb ik een implanon (anticonceptiestaafje) en hier deelde ik al twee keer mijn ervaringen over en vertelde ik je kort wat het precies is. Ben je benieuwd naar die blogposts, die kun je hier en hier terugvinden. Daarnaast beantwoorde ik ook jullie vragen over de implanon, de vragen en antwoorden kun je hier terugvinden.

Mijn twijfels

Redelijk snel nadat ik de implanon heb laten zetten, kreeg ik last van acne. Acne in mijn gezicht, mijn rug en decolleté. Daarnaast veranderde mijn huid ook. Ik heb altijd een droge, vochtarme en gevoelige huid gehad. Dit sloeg helemaal om. Mijn huid was nog steeds gevoelig, vochtarm en mijn wangen en rondom mijn neus erg droog, maar mijn voorhoofd en kin werden behoorlijk vet. Ook mijn haar veranderde heel erg, waar ik het eerst een paar dagen niet kon wassen zonder dat het vet werd, werd het nu direct vet. Dit alles maakte mij onzeker!

Dat was helaas nog niet alles, want de bloedingen waren ook erg heftig en lang. Mijn menstruaties veranderden, maar waren nog steeds erg heftig en lang en zodra de menstruatie over was, begon er weer een nieuwe bloeding. Ook dit was erg vervelend, want ik voelde me al minder prettig met mijn huid en dan ook die vreemde bloedingen.

Ik begon echt ontzettend te twijfelen of ik wel goed had gedaan aan het laten plaatsen van de implanon. In januari ben ik toen nog op controle geweest en in principe was het allemaal prima. De bloedingen vond hij vreemd, maar kon niets aan gedaan worden en wellicht was het nog een kwestie van wennen (terwijl je na vier maanden kan zeggen hoe je menstruatie en bloedingen zou gaan verlopen). Daarnaast kreeg ik op dat moment een crème mee voor mijn huid, mocht het ontstaan vanuit andere factoren. Ik heb toen heel trouw de crème gebruikt die ik had gekregen voor de tijd dat ik hem mocht blijven gebruiken. Helaas hielp dit niets! Daarnaast heb ik ook nog allerlei andere dingen geprobeerd; tea tree olie, sudocrème, een peeling, noem maar op.

Het laten verwijderen

Uiteindelijk heb ik dus besloten om de implanon te verwijderen. Dit had nog even wat voeten in aarde, want mijn gynaecoloog wou in eerste instantie dat ik het nog wat deed afwachten. Uiteindelijk ging ‘ie er toch uit! Het eruit halen was geen pretje, vond ik. Dit is ook per persoon verschillend, bij mij was hij namelijk verschoven, waardoor het moeilijker was om hem eruit te halen. Je wordt, net als het plaatsen, plaatselijk verdoofd en vervolgens snijden ze het litteken waar hij geplaatst is open. Het kan vervolgens door het eruit duwen van de implanon eruit gaan, maar dit lukte bij mij helaas niet. Ze hebben nog allerlei andere dingen geprobeerd en uiteindelijk (na heel lang trekken en duwen) was de implanon eruit. Ik heb wel wat pijn gehad aan mijn arm en het is ook blauw geweest, maar dit kwam omdat het bij mij echt niet wou lukken en hij er uiteindelijk met grof geweld uit is getrokken. Eigenlijk krijg je er gewoon een pleister op naderhand en dan ben je klaar, maar bij moest er nog een hechtpleister en drukverband om.

En wat nu?

Na het verwijderen van de implanon, werd mijn huid ook al ietsjes beter en dat vond ik heel fijn. Voor mij was het heel vanzelfsprekend dat ik daarna weer terug zou gaan op de anticonceptie pil die ik voorheen ook gebruikte. Daar had ik het minste problemen mee en een spiraal was echt geen optie. Voor degene die zeggen dat ik beter geen anticonceptie kan gebruiken, helaas is dat voor mij nooit een optie geweest qua heftige menstruaties. Het beste was om te wachten tot de volgende menstruatie en dan beginnen met de pil, maar dit begon iets te lang te duren, dat ik uiteindelijk met de pil ben begonnen. Mijn huid is nu wel iets achteruitgegaan, wellicht door alle schommelingen en andere medicijnen die ik ben gaan gebruiken voor mijn hormoontoestanden, maar nu begint het langzaam op te knappen. Het is trouwens niet meer zo erg geworden als dat het was met de implanon. Nu ben ik bezig met het afmaken van de strip en daarna kunnen we gaan opbouwen en hopelijk wordt mijn huid ook weer een stuk beter!

Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen en laat deze ook zeker even aan mij weten hieronder in de comments, via social media of in een mailtje!

Wat gebruik jij aan anticonceptiemiddelen?

1 Comment

  • Reply
    20 x waar ik in maart blij van werd - Suzanne Elisa
    april 4, 2018 at 06:00

    […] ging er eindelijk uit na allemaal twijfels en mijn huid knapte weer eventjes iets op! (lees hier de update hoe dat allemaal ging) ♥ Beginnen aan een nieuw, spannend boek. ♥ De ramen van mijn […]

  • Leave a Reply