Productief zijn in de ochtend

Naast het feit dat je na werk of school nog productief kan zijn (lees het artikel ‘productief zijn in de avond’), kan je ook een ander dagdeel heel goed benutten om bepaalde taken te doen. De woorden ‘productiviteit’ en ‘ochtend’ gaan voor veel mensen niet altijd samen, maar een productieve ochtend is eigenlijk een heel goed begin van de dag. Vooral als je ‘s avonds juist iets voor jezelf wilt gaan doen of als je bijvoorbeeld een feestje hebt, is het erg fijn als je voor werk of school al wat gedaan krijgt. 

Zoals ik in het andere artikel al benoemde, zijn er verschillende soorten mensen. Ochtendmensen staan over het algemeen gemakkelijk op en kunnen veel gedaan krijgen in de vroege uurtjes. Wanneer jij een van deze personen bent, is dit artikel denk ik niks voor jou. Alles zal je echter al goed af gaan op de vroege ochtend! Juist voor de avondmensen, de mensen die ‘s avonds ‘tot leven komen’ en dan pas productief kunnen zijn, heb ik een aantal tips om stapje voor stapje productiever te worden in de ochtend. Soms komt het namelijk nou eenmaal niet uit om ‘s avonds je taken pas te doen. ‘S avonds zijn echter de meeste feestjes, draaien de meeste films en is simpelweg de tijd waarop je het meest van je vrije tijd kan genieten.

Wakker worden!

Mensen die in de avond productief zijn, hebben vaak moeite om vroeg op te staan. Hoe lastig het soms ook kan zijn, is het echt het allerbeste om meteen bij je eerste wekker al op te staan. Wanneer je blijft ‘snoozen’ stel je eigenlijk alles voor jezelf uit, terwijl we dat in deze situatie niet willen. Zelf merk ik dat als ik mijn kleding de avond ervoor al dichtbij mijn bed klaar leg en ik me meteen bij mijn eerste wekker aankleed, ik meteen wakker ben. Met kleding aan voel ik me meteen al anders dan met mijn pyjama aan. Eventueel kan je even wat water in je gezicht gooien en als het echt niet lukt om energie te krijgen, is het eten van een banaan misschien een goede oplossing. Ook helpt het om voor jezelf te bedenken of eventueel op te schrijven waarvoor je het doet! Bedenk bijvoorbeeld dat je vanavond vrij kan zijn als je jezelf er nu even toe zet om een aantal hoofdstukken literatuur te lezen. Kortom: probeer zo snel mogelijk uit bed te komen (hoe moeilijk het ook is).

Doe alleen de dingen die passen in de tijd

In de ochtend heb je over het algemeen nooit urenlang de tijd om ergens aan te werken. Bedenk je dan ook welke kleine taken je naar de ochtend kan schuiven, om het zo minder druk in de middag of avond te hebben. Het is niet erg (en volkomen logisch) dat je in de ochtend niet evenveel gedaan krijgt als in de avond. In de avond denken we immers vaak dat we ‘nog wel even verder kunnen gaan’ en in de ochtend loop je tegen het probleem aan dat je op een gegeven moment toch echt naar school of werk zal moeten. Zelf vind ik het fijn om de ochtend te gebruiken om nog even wat mailtjes voor mijn blog te lezen en beantwoorden of om wat literatuur voor mijn studie door te lezen. Zoals je merkt niks groots, maar het ontneemt wel stress voor de rest van de dag als je dat al hebt gedaan op de vroege ochtend.

Alles zelf!

Waar het ‘s avonds nog wel eens heel aantrekkelijk wil zijn om je telefoon met social media naast je werk te houden, is dit in de ochtend praktisch onmogelijk. Iedereen die je een berichtje kan sturen of je zou kunnen bellen zal echter nog liggen te slapen en ook op social media is er weinig te beleven. Je hebt ‘s ochtends eigenlijk helemaal de tijd voor jezelf, terwijl dat de rest van de dag nog wel eens anders kan zijn. Je moet hier wel rekening mee houden met de taken die je gaat doen. Als je bijvoorbeeld perse iemand nodig hebt rondom je taak, is het misschien niet handig om dit in de ochtend te doen, maar is de middag weer fijner. Als je echt iets voor jezelf moet doen is de ochtend wel echt onwijs fijn om ongestoord productief te zijn!

Doe iets actiefs!

Voor de mensen die écht wakker kunnen worden in de ochtend, kan het misschien helpen om na het opstaan iets actiefs te doen. Je kan bijvoorbeeld een aantal yogaposities doen, met de hond wandelen of een rondje hardlopen of fietsen. Wanneer je beweegt, beginnen de processen in je lichaam sneller te lopen waarbij meer energie wordt verbruikt maar ook vrijkomt. Daarnaast wordt bij sporten het stofje endorfine aangemaakt, waardoor je je gelukkiger (positiever) en dus ook productiever zal voelen.

Leer je biologische klok kennen (en handel ernaar)

Ik weet van mezelf dat ik minimaal acht uur slaap nodig heb om in de ochtend uitgerust wakker te worden. Het is totaal geen probleem als jij meer of minder uur nodig hebt om hetzelfde te ervaren, maar het is belangrijk dat je je bewust wordt van je eigen biologische klok. Als je in de ochtend productief wilt zijn, is het heel belangrijk om hier de dag ervoor al over na te denken. Als je om 1:00 gaat slapen, je van jezelf weet dat je minimaal negen uur slaap nodig hebt en je je wekker om 7:00 zet, is het logisch dat je om 7:00 niet je bed uit kan komen. Hoe aantrekkelijk het soms ook is om nog even langer wakker te blijven in de avond, is het erg belangrijk om zelf verantwoordelijkheid te tonen rondom je nachtrust en de productiviteit die je in de ochtend wilt bereiken.

Naast deze tips is het natuurlijk belangrijk om te kijken wat voor jezelf het beste werkt. Ieder mens heeft een ander leef- en slaappatroon en iedereen zal dan ook tegen andere dingen aanlopen. Bij mij werkt het bijvoorbeeld wel heel erg om standvast te zijn rondom mijn bedtijd. Ik weet wat ik nodig heb en ik handel ernaar. Zo ga ik doordeweeks altijd op tijd naar bed omdat ik weet dat ik anders de volgende dag geen goede start heb. Zelf ben ik juist een echt ochtendmens en kan ik vaak al redelijk wat gedaan krijgen voor mijn dag eigenlijk ‘echt’ pas begint. Het is boven alles erg belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Mocht het vroeg opstaan dus écht niet gaan, dan is dat een seintje van je lichaam dat je niet genoeg slaap hebt gehad.

Kan jij ‘s ochtends productief zijn?

1 Comment

  • Reply
    Jessica J.
    februari 19, 2018 at 09:42

    Goede tips! Snoozen doe ik al lang niet meer. Ik probeer ook om elke ochtend een half uurtje vroeger dan nodig op te staan, want dan heb ik tijd om even rustig wakker te worden en een hoofdstukje te lezen.

  • Leave a Reply