Zo studeer ik

Er zijn heel veel verschillende manieren van studeren en iedereen doet het op een andere manier en het werkt ook voor iedereen anders. Toch kunnen we hier heel van over leren van elkaar en daarom vind ik het eens leuk om te delen hoe ik studeer. Ik studeer hbo pedagogiek en het studeren gebeurd bij mij op verschillende momenten; voor de les, tijdens de lessen, daarna en de periode voor het tentamen. Ik vertel hoe het je eruit ziet. 

Deze methode van studeren werkt voor mij goed op dit moment en deze methode heb ik ook al gebruikt toen ik nog op de middelbare school zat en vervolgens naar het mbo ging. Ook nu gebruik ik deze methode nog, maar wel ben ik nog een beetje aan het zoeken of ik dit altijd ga volhouden met de vele literatuur en stof.

Literatuur bestuderen

De eerste stap begint op het moment voordat ik hoorcollege’s of werkcollege’s heb. De literatuur passend bij de onderwerpen die worden besproken in de lessen zijn dan bekend. Deze bestudeer ik voor de lessen beginnen en hierbij maak ik voor mezelf aantekeningen, een soort samenvattingen van de literatuur die ik heb gelezen. Vervolgens maak ik voor mezelf vragen als ik dingen niet begrijp of onduidelijk zijn die ik niet verder uit de literatuur kan beantwoorden voor mezelf.

Aantekeningen maken

Vervolgens hebben we de college’s. Meestal hebben we eerst twee of drie hoorcollege’s en daarop volgend een werkcollege die passend is bij de stof die is besproken in de hoorcollege’s daarvoor. Een hoorcollege is dat de stof wordt uitgelegd en in de werkcollege’s gaan we de stof ook daadwerkelijk toepassen en kunnen er nog meer vragen gesteld worden. Tijdens de hoorcollege’s maak ik aantekeningen van wat er wordt besproken en achteraf probeer ik antwoord te geven op de vragen die ik me vooraf heb gesteld. Mochten mijn vragen nog niet zijn beantwoordt, neem ik ze mee naar het werkcollege en wellicht dat het daar wordt besproken en anders kan ik het vragen.

Samenvatten

Na de lessen voeg ik de informatie uit de lessen toe aan mijn samenvattingen van de literatuur. Hierbij moet ik prioriteiten stellen waar ik veel en waar ik iets minder aandacht aan besteed in mijn samenvattingen, anders worden ze zo ontzettend lang en is het niet meer bij te houden met studeren.

Herhalen, herhalen

Vervolgens is het telkens herhalen, herhalen, herhalen voor het tentamen. Dit doen we heel veel tijdens de lessen al, maar daarnaast gaat dat ook thuis door. Hierbij lees ik mijn samenvattingen, maak ik oefencasussen en daarnaast bespreek ik ook veel met medestudenten over de stof, om zo te blijven herhalen. Uiteindelijk hoop ik zo op een goede afloop van mijn tentamen!

Al bij al is het wel wat werk, maar het scheelt heel veel werk op het laatst en hoef je alle stof alleen nog maar te herhalen. Hierbij is het ook belangrijk om te melden dat ik probeer voor elke les dit zo voor te bereiden, maar natuurlijk kan het er ooit bij in schieten en dan doe ik dit nog achteraf. Voor mij is het een prettige manier van studeren, maar dit kan voor iedereen natuurlijk anders zijn.

Hoe studeer jij?

No Comments

Leave a Reply