Een planning maken in vier stappen

Het maken van een goed geordende en haalbare planning kan voor sommigen best wel als een opgave worden gezien. Ik ging laatst na bij mezelf hoe ik een planning maak en het viel me op dat dat bij mij altijd in vier stappen verloopt; of dat nou een weekplanning is of een dagplanning. Het plannen is door de jaren heen steeds soepeler geworden bij mij, dus hoop ik jullie door middel van dit artikel inzicht te geven in hoe ik dat doe! 

Wat is een planning?

Zoals ik al zei zijn deze stappen te gebruiken voor zowel een week- als een dagplanning. Waar een weekplanning zich vooral richt op het plannen van ‘grote dingen’ zoals werk, school en sociale activiteiten, richt een dagplanning zich meer op de kleine dingetjes die gedaan moeten worden. De twee hebben natuurlijk wel samenhang met elkaar, maar het is veel overzichtelijker om de kleine dingen gescheiden te houden van de grote dingen, door middel van het maken van een dagplanning.

Stap 1: Reserveer tijd voor je afspraken

Tijd reserveer je op de volgende manier: als je weet dat je bijvoorbeeld moet werken van 9:00 tot 15:00, reserveer je die tijd voor je werk en kan er niks tussen komen. Deze tijden noteer je dan ook in je agenda of de andere planmethode die je gebruikt. Daaromheen kan je je dag- en weekplanning maken. Het is belangrijk om deze tijd te reserveren om een goede basis te hebben van je planning; daar kan echter niks tussen komen.

Stap 2: Taken van deze week

Er zijn natuurlijk iedere week wel wat dingen die gedaan moeten worden. Denk hierbij aan het opruimen van je kledingkast of het schrijven van een onderdeel van je scriptie. Wanneer je op jezelf woont zal je dan ook meer taken hebben, dus is deze stap erg belangrijk! Rondom de basis die je bij stap 1 hebt gemaakt, kan je nu alle taakjes inplannen. Bekijk hoeveel tijd je ongeveer nodig hebt voor een activiteit en wanneer je het gedaan moet hebben, en plan dit dan om de basis heen. Als je bijvoorbeeld moet werken van 9:00 tot 18:00 en je je kledingkast op wiltt ruimen, waarvan je weet dat je daar ongeveer twee uur mee bezig bent, is het misschien makkelijker om te doen wanneer je meer tijd vrij hebt.

Stap 3: Taken verder uitwerken en uitdenken

Zoals ik bij stap 2 ook al een beetje benoemde, is het belangrijk om een tijdsinschatting te maken van de taken die je moet doen. De ene taak duurt langer dan de andere taak, en de ene heeft ook weer meer prioriteit dan de andere. Het is belangrijk om je te beseffen dat niet alles op één dag af kan zijn en dat je het jezelf niet te druk moet maken. Vraag jezelf daarbij af van welke taak je het meest tevreden zou zijn (als je maar één taak zou mogen doen) als je die zou hebben afgerond. Wedden dat je dan extra trots op jezelf bent als je dat taakje hebt gedaan?

Stap 4: De planning maken

Bij de laatste stap ga je de daadwerkelijke planning maken. Je hebt voor jezelf al aangegeven welke uren er sowieso bezet zijn en je hebt je al bedacht wat de overige taken zijn. Het overkomt iedereen wel eens dat dingen niet gaan lukken zoals je ze had ingepland. Je zal dan bepaalde dingen aan de hand van prioriteit moeten schrappen en eventueel meenemen naar de volgende week- of dagplanning.

Het is dus bij het maken van een goede week- en dagplanning van essentieel belang dat je de afspraken als richtlijn instelt; hier omheen ga je overige taken inplannen. Als je bepaalde taken niet haalt, is dat geen probleem en kan je ze altijd doorschuiven naar een ander moment van de week of naar een andere dag. Zelf heb ik heel veel gebruik gemaakt van deze methode toen ik bezig was met mijn scriptie. Naast mijn scriptie kon ik namelijk ook bijvoorbeeld mijn werk en blog niet verwaarlozen.

Heb jij iets gehad aan deze tips? 

No Comments

Leave a Reply