Productief zijn in de avond

Als je naast een dag school of werk  ook in huis nog iets moet doen, kan dit ooit lastig zijn. Je moet namelijk je avonden hier vaak in investeren om alles te kunnen doen wat je nog op je to do lijst had staan. Het kan soms lastig zijn om in de avonden nog productief te zijn. Soms wil je namelijk niet, wil je liever met een serie op de bank ploffen en op tijd gaan slapen. Ik deel mijn tips om productief te zijn in de avond. Bedenk voor jezelf wat werkt

Er zijn twee verschillende mensen qua productiviteit (of eigenlijk drie: de mensen die niet productief zijn van zichzelf), het eerste deel is het meest productief in de ochtend en middag en het andere deel is het meest productief in de avond. Als jij al van nature productief bent in de avond of zelfs nacht, dan is deze blogpost waarschijnlijk niet geschikt voor jou. Ben jij productief in de ochtend en middag, dan wil het ook wel eens prettig zijn als je die productiviteit in de avond kan ervaren. Ik merk zelf dat ik heel productief ben in de ochtend en middag, maar de avond liever mijn tijd ergens anders aan wil besteden. Helaas moet je als student toch ook je avonden gebruiken voor je studie. Heb jij de mogelijkheid om wel in de middag of ochtend aan school te besteden, doe dat dan ook zeker als je dat prettig vind. Heb je die avonden wel echt nodig, lees dan hoe je dit verder kan aanpakken.

Leg je doelen vast

Om productief te zijn, is het heel erg belangrijk dat je doelen voor ogen hebt. Of je nu ‘s ochtends, ‘s middags of ‘s avonds productief bent, doelen stellen is heel erg belangrijk. Zo ben je meer gemotiveerd om iets te doen. Hierin heb je twee verschillende doelen, namelijk de deadlines (wanneer wil je dat iets af is) en frequentie doelen (hoe vaak doe je iets per week of per maand). Ik zelf heb voor mezelf het doel gesteld dat ik eind februari mijn derde stageopdracht helemaal af heb, doordat ik dit doel voor mezelf gesteld heb, weet ik dat ik ook mijn avonden hier aan zal moeten gaan besteden. Daarnaast heb ik voor mezelf het doel dat ik twee keer ga sporten per week of dat ik 4 blogposts online wil hebben per week. Dit zijn de frequentie doelen, de doelen hoe vaak je een actie wilt ondernemen per week/per maand/per jaar. Bij beide doelen weet je dat je iets moet doen en naar die deadline toe moet werken of het aantal blogposts voor die week moet maken. Houd deze doelen gedurende de dag voor ogen.

Werk met een kleine, eenvoudige takenlijst

Ik maak elke week een planning wat ik die week wil gaan doen en daarnaast maak ik takenlijsten voor die dag. Ik doe dit op dit moment met mijn Productivity Planner (lees hier de review van de planner) en hierbij beperk je je tot vijf taken per dag. Dit is eigenlijk wat je ook moet doen in de avonden, je hebt namelijk maar beperkt de tijd en kan je hierbij focussen op maar een paar taken. Bedenk bij jezelf van tevoren ook goed hoeveel tijd je in de avond hebt en hoeveel tijd je nodig hebt voor deze taken.

Maak je een grote takenlijst, dan ben je ook minder gemotiveerd om hieraan te beginnen. Een kleinere takenlijst is veel prettiger, je begint er eerder aan en je ziet sneller het einde van je lijst in zicht en dat werkt gemotiveerder!

Houd de tijd voor ogen

Zoals ik al zei, je hebt niet alle tijd van de wereld op een avond. Houd deze tijd dan ook continu voor ogen. Begin na het eten direct met je taken en blijf niet nog lang natafelen en sluit ook weer op tijd je laptop af. Je benut alle tijd die je hebt, maar wees ook realistisch dat het geen nut heeft om er nachtwerk van te gaan maken. Dit zorgt er alleen maar voor dat je de volgende dag moe bent en dus minder productief.

Laat je niet afleiden

Social media kan een grote boosdoener zijn om je productiviteit te verminderen. Laat je tijdens je taken niet afleiden door social media, mailtjes, noem maar op. Die tijd is even heel om aan de slag te gaan met je taken en daarna kun je de Whatsapp berichten beantwoorden, Facebook checken en noem maar op. Zet desnoods je telefoon uit en het internet op je laptop uit of schakel Whatsapp en Facebook uit op je laptop voor een poosje. Zo kun je gerichter te werk en meer doen in de avond.

Dit waren mijn tips om productief te zijn in de avond. Houd er rekening mee dat je niet te veel van jezelf gaat vragen en je ook genoeg tijd voor jezelf in roostert buiten je takenlijstje.

Ben jij productief in de ochtend/middag of ‘s avonds?

2 Comments

 • Reply
  Simone
  februari 8, 2018 at 11:03

  Jaaaa fijn dit! De laatste tijd ben ik hier heel erg mee bezig. Wat bij mij heel erg helpt is de stappenteller op mijn iPhone gebruiken. Als ik helemaal niets doe in de avond, dan komen er helemaal geen stappen bij haha. Ik ga dus graag sporten en doe veel huishoudelijke dingen. Dat scheelt weer in het weekend! Ook stel ik vaak doelen zoals dat ik een blog wil schrijven of de badkamer wil schoonmaken bijvoorbeeld!

 • Reply
  Productief zijn in de ochtend - Suzanne Elisa
  februari 19, 2018 at 06:00

  […] het feit dat je na werk of school nog productief kan zijn (lees het artikel ‘productief zijn in de avond’), kan je ook een ander dagdeel heel goed benutten om bepaalde taken te doen. De woorden […]

 • Leave a Reply