Opruimkriebels: hoe ga je hiermee om?

Een keer in de zoveel tijd heb ik de opruimkriebels te pakken. Ik heb dan onwijs de drang op te gaan opruimen, te rommelen in huis, nieuwe systemen te creëren in mijn kasten en spullen weg te doen. Ik vind het heerlijk om veel spullen te hebben, zodat ik kan wisselen van make-up, schoenen, kleding, notitieboekjes, maar het moet wel netjes zijn en gebruik worden en anders dan gaat het weg. Ik vertel je vandaag hoe je met dit soort opruimkriebels om kunt gaan.

Pak het stuk voor stuk aan

Mijn opruimkriebels gaan uit zichzelf gelukkig al stuk voor stuk. Soms heb ik de kriebels om mijn make-up uit te zoeken en soms de kriebels om mijn kleding uit te zoeken of wat dan ook. Dit is eerlijk gezegd ook goed. Je moet het namelijk niet allemaal tegelijkertijd aan willen pakken. Dan zorgt opruimen in huis namelijk voor chaos in je hoofd en dat wil je absoluut niet! Pak het dus een voor een aan en niet allemaal in een keer! Begin bijvoorbeeld eens met de eerste lade van je make-upkast. Zodra je die hebt gedaan, kun je overstappen naar iets anders. Je kunt bijvoorbeeld dan de tweede lade doen, maar je kunt ook daarna beginnen het opruimen en uitzoeken van je boekenkast. Probeer er telkens met een frisse blik naar te kijken en niet alles door elkaar of in een keer te doen.

Maak onderscheid

Tijdens het opruimen is het belangrijk om onderscheid te maken. Bijvoorbeeld met het opruimen van je kledingkast. Ik vind aan het begin van het nieuwe seizoen (zomer- of winterkleding) mijn kleding nog eens goed uit te zoeken, maar daarnaast ook halverwege het seizoen nog eens door mijn kast te gaan en alles na te kijken. Hierbij ga ik alles even na en wordt alles weer netjes in mijn kledingkast gelegd. Alles wat eruit gaat en er niet meer terug in komt, wordt ook verdeeld in verschillende stapels. Zo maak ik een stapel met kleding die versleten is en weg kan, een stapel die naar iemand anders kan en een stapel met twijfel items. Zo heb ik een goed overzicht van de verschillende spullen die er weg gaan en waarom dat het zo is en zo kan ik hier de volgende keer ook rekening mee hebben. Doe ik bijvoorbeeld allemaal rode items weg uit mijn kast, dan weet ik dat ik de volgende keer beter geen rood kan kopen of er beter over na moet denken voordat ik het koop.

Neem geen overhaaste beslissingen

Zoals ik al zeg, maak ik verschillende stapels, waaronder een stapel met items waar ik over twijfel. Dit zijn items die ik misschien toch niet weg wil doen, maar ergens zegt een stemmetje dat ik het toch moet doen. Neem hierin geen overhaaste beslissingen en leg deze items aan de kant. Zo maak ik een stapel of doe ik spullen in een doos/tas en leg ik deze voor een tijdje aan de kant. Heb ik ze dan nog niet aangeraakt (bijvoorbeeld na een maand), dan gaan ze echt weg.

Neem de tijd

Het hele opruimproces kost tijd en neem die tijd daar dan ook voor. Zoals ik al zei, het is verstandig om het stapje voor stapje te doen. Doe bijvoorbeeld op maandag de eerste lade van je bureau op het moment dat je er tijd voor hebt en wanneer je er opnieuw tijd voor hebt doe je weer een andere lade. Het hoeft niet allemaal in een keer, want hierdoor maak je ook eerder dat soort overhaaste beslissingen.

Zo ga ik om met mijn opruimkriebels en ik moet zeggen dat het nu ook weer opnieuw begint te kriebelen. Mijn kledingkast is al helemaal uitgezocht, maar ondertussen begint mijn boekenkast een rommeltje te worden en is die aan de beurt voor opruimsessie!

Herken jij dit soort opruimkriebels en hoe ga jij ermee om?

1 Comment

  • Reply
    Jeanelle
    februari 3, 2018 at 12:47

    Zo herkenbaar! En het geeft zo’n heerlijk gevoel wanneer je het op ziet knappen.

  • Leave a Reply