Hoe maak ik een maandplanning?

De aftrap van Focus Februari beginnen we met het maken van een maandplanning. Een nieuwe maand, nieuwe doelen, nieuwe afspraken, noem maar op. Ik maak elke maand een maandplanning om meer overzicht te krijgen van mijn afspraken en bezigheden voor de komende maand, maar ook om mijn doelen in zicht te houden. Hoe ik een maandplanning maak en wat de voordelen ervan zijn, vertel ik je vandaag! 

Ik werk met verschillende systemen rondom mijn planningen. Dit komt deze maand ook nog ruim aan bod. Zo deel ik een weekoverzicht in met afspraken en deadlines in mijn agenda en maak ik een planning voor die week met de taken die moeten gebeuren in mijn planner. Een agenda en planner zijn trouwens twee totaal andere dingen en deze maand laat ik je daar ook uitgebreid kennis mee maken, blijf deze maand dus zeker mijn blog bezoeken voor deze blogposts, want in februari komt er elke dag een blogpost online!

Buiten deze twee systemen, maak ik ook een maandplanning. In deze maandplanning staan afspraken vermeld, deadlines vermeld en mijn doelen voor die maand opgeschreven. Mijn maandplanningen maak ik in een notitieboekje dat ik voor van alles gebruik. Elke maand opnieuw maak ik dit soort planningen en aan het einde van de maand blik ik terug of ik mijn doelen voor die maand heb behaald en wat ik meeneem naar de volgende maand. Maar waarom doe je dit eigenlijk?

Duidelijkheid

Allereerst zorgt een maandplanning voor duidelijkheid. In mijn maandplanning komen de afspraken en deadlines die ik al heb staan naar voren. Zo zie ik in een overzicht welke plannen ik voor die maand al heb staan en kan ik in een overzicht belangrijke momenten zien. Ik weet wat er komen gaat, ik weet waar ik aan wil werken en dat zorgt voor meer rust en focus in mijn hoofd!

Langertermijn plannen

Ik maak elke week een weekplanning en deze verdeel ik vervolgens voor een dagplanning. Dit werk wil ik op korte termijn voltooien. Bij een maandplanning ga je kijken naar de gehele maand. Welke plannen en afspraken staan al vast en welke taken (en doelen) zijn voor mij voor deze maand belangrijk? In mijn maandplanning zou ik bijvoorbeeld kunnen zetten; ik wil mijn derde stageopdracht afronden. Dit is een grote taak waar ik deze maand aan kan werken en dwing ik mezelf naar de langer termijn te kijken. Vervolgens kun je een dag- of weekplanning maken en val je telkens terug op je maandplanning. Daarnaast zorgt dit ervoor dat je realistische doelen gaat stellen; wat je in een maand kunt doen, kun je wellicht beter inschatten dan wat je op één dag allemaal wilt doen. Je wilt vaak heel veel en hierbij kun je het ook beter verdelen over de weken.

Je doelen voor ogen

In mijn jaarplanning maak ik een overzicht van doelen voor komend jaar. Dit zijn vaak hele grote doelen en om deze doelen goed voor ogen te houden, deel ik ze vervolgens in in mijn maandplanningen. In mijn jaarplanning heb ik bijvoorbeeld gezet dat ik 12 boeken wil lezen in 2018 en voor februari wil ik dus 2 boeken lezen om dichter bij dit doel te komen. Daarnaast wil ik een vakantie met mijn vriend boeken in deze maand en dit was een van de doelen in mijn jaarplanning; namelijk een fijne vakantie hebben (daarvoor moet ik hem natuurlijk eerst gaan boeken).

Minder uitstelgedrag

In een maand zet je grote doelen die je zonder pardon ook af wilt krijgen die maand. Soms kan het zo zijn dat het niet anders is, maar in principe kun je niet zomaar plannen doorschuiven naar de volgende maand. Zo kom je zelf alleen maar in de knoei. Je weet bij het maken van een maandplanning dat deze taken voltooid moeten worden, waardoor je deze ook probeert in te plannen in eventueel een weekplanning, waardoor ze uiteindelijk ook echt worden gedaan.

Hoe maak je ’em dan?

Een maandplanning is een soort overzicht van alles wat die maand moet gebeuren (of wat je graag zou willen dat gebeurd) en dit neem je vervolgens mee in het maken van je week- of dagplanningen. Ik probeer zelf verschillende methodes uit voor het maken van een maandplanning, maar de volgende dingen komen in ieder geval aan bod: een maandoverzicht met data, een overzicht van afspraken/deadlines die al staan en mijn doelen/taken die ik wil voltooien voor die maand. Ik maak mijn maandoverzicht in een notitieboekje dat ik op dat moment gebruik en daar verzamel ik dat jaar zo veel mogelijk planningen, lijstjes en krabbels in en wanneer hij vol is, stap ik over op een nieuwe.

Voor nu is mijn maandplanning nog in de maak, maar ik ga hem zo snel mogelijk met je delen, zodat ook jij jouw inspiratie eruit kunt halen voor het maken van een eigen maandplanning.

Werk jij al met maandplanningen? 

1 Comment

  • Reply
    Mijn maandplanning voor februari - Suzanne Elisa
    februari 4, 2018 at 06:00

    […] handig is in gebruik. Ik maak al jaren elke maand een maandplanning en waarom het zo prettig werkt, kun je hier lezen. Ik heb je dus al verteld hoe je het kunt doen en vandaag laat ik mijn maandplanning van deze maand […]

  • Leave a Reply